BAZAR

Festivalul Filmului European: 42 de filme din 25 de ţări, între 9 şi 15 mai, în Capitală

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR), împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. Ediţia din acest an le aduce cinefililor un număr de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare şi de animaţie, de lungmetraj şi scurtmetraj) din 25 de ţări.

„Dorim să aducem un suflu proaspăt Festivalului Filmului European, care, ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie, îşi serbează majoratul. Selecţia excelentă de filme europene este completată de evenimente conexe care ne dorim să atragă şi public nou. Festivalul începe de Ziua Europei. Împărtăşim valorile europene şi participăm la dialogul intercultural european. Cinematografia română este perfect conectată la fenomenul european, iar cineaştii noştri sunt adevăraţi campioni. Este datoria noastră să acordăm sprijinul şi atenţia necesară regizorilor, actorilor, cineaştilor români în general, în acord cu performanţele lor” , a declarat Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român, citat de Mediafax. 

Proiecţiile din Bucureşti vor avea loc la cinematografele Studio şi Elvira Popescu, iar cele din Târgu-Mureş, la cinematograful Arta.

La seara de gală a festivalului, care va avea loc pe 9 mai, la Cinema Studio, va fi proiectat filmul „Miss Violenţa”, (Grecia, 2013), în prezenţa regizorului Alexandros Avranas şi a actriţei Eleni Roussinou. Filmul – povestea unei duble prăbuşiri – a fost selectat în numeroase festivaluri şi recompensat cu premii la Veneţia (Leul de Argint, Coppa Volpi, Fedeora), Reykjavik, Stockholm, Montreal.

În program se regăsesc numeroase producţii care au ţinut capul de afiş la festivaluri de prestigiu, precum Cannes, Veneţia, Rotterdam, Sundance şi Karlovy Vary.

Selecţia festivalului include, de asemenea, două documentare româneşti – „Bucureşti, unde eşti?”, de Vlad Petri (inclus în competiţia Festivalului de Film de la Rotterdam şi de la TIFF), respectiv „Cântece pentru un muzeu”, de Eliza Zdru (Astra, Visions du Réel DOCM – Nyon, Krakow Film Festival Market, Hot Docs Doc Shop) -, coproducţia „La limita de jos a cerului” (România/ Moldova), de Igor Cobileanski, o selecţie cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru, precum şi o secţiune de filme scurte realizate de studenţii de la UNATC Bucureşti.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button