Festivalul de Muzică Veche Bucureşti

de:
31 oct. 2010
1 afișări
Festivalul de Muzică Veche Bucureşti

Festivalul de Muzica Veche Bucuresti este un eveniment dedicat muzicii premergatoare Clasicismului Muzical. Concertele din Festival aduc pe scenele bucurestene sonoritati cu care publicul meloman, si nu numai, are prea putine ocazii sa se intalneasca, sonoritati cum ar fi cele ale epocilor Medievala, Renascentista sau Baroca.

Ajuns in 2010 la editia a cincea, Festivalul si-a castigat deja o reputatie solida, fiind considerat in a…cest moment drept cel mai important festival de muzica culta din Romania dupa Festivalul „George Enescu” si cel mai important eveniment de profil din Sud-Estul Europei.

Editia din acest an este una speciala: festivalul este dedicat operei si personalitatii unui titan al muzicii universale – Johann Sebastian Bach.

PROGRAM:

Sambata, 30 octombrie 2010 – ora 19.00
Ateneul Roman
„Magnificat anima mea Dominum”
J. S. Bach: Cantata „Ich habe genung”, BWV 82
J. S. Bach: „Magnificat”, BWV 243
Solisti: Raluca Enea – soprana, Irina Grigorescu – soprana, Cezar – Florin Ouatu – alto, Ionut Popescu – tenor, Stefan Schuller – bas
Conducerea muzicala: Ketil Haugsand
Orchestra Il Gardelino
Corul de copii Radio
„Mareste suflete al meu pe Domnul”… asa incepe aceasta superba lucrare cu caracter religios. Inaltatoare, profunda, scrisa pentru a fi cantata in biserici monumentale de piatra de coruri de copii, lucrarea Magnificat va fi interpretata in Festival asa cum a intentionat-o si autorul ei: de catre un cor de copii. Pentru aceasta am invitat Corul de Copii al Radiodifuziunii Romane dirijar de Voicu Popescu. Corul de copii Radio – o adevarata institutie muzicala in Romania – va canta pentru prima oara Magnificat intr-un concert ce se anunta a fi nu doar o premiera la noi, ci mai ales, un unicat.

Duminica, 31 octombrie 2010 – ora 19.00
Ateneul Roman
„La curtea nobilului clavecin”
J. S. Bach: Suita pentru orchestra, BWV 1068
J. S. Bach: Concertul brandenburgic nr. 5, BWV 1050
J. S. Bach: Concertul pentru doua clavecine, BWV 1060
Solişti: Ketil Haugsand – clavecin, Jan de Winne – flauto traverso, Mayumi Hirasaki – vioară, Raluca Enea – clavecin
Conducerea muzicala: Ketil Haugsand
Orchestra Il Gardelino

Ziua a doua a Festivalului este dedicata clavecinului – instrumentul aristocratilor in cultura muzicala franceza. Din vasta creatie a lui J. S. Bach ne-am oprit kla unul dintre Concertele pentru doua clavecine si la bine cunoscutul Brandeburgic 5. Intregul concert se anunta unul spectaculos.

Duminica, 1 noiembrie 2010 – ora 19.00
Ateneul Roman
„Glasuri de ingeri”
Integrala motetelor lui J. S. Bach
BWV 225 – BWV 230
Conducerea muzicala: Ketil Haugsand
Orchestra Il Gardelino
Corul de camera Cantemus

Acest concert are în program cele şase Motete ale lui J. S. Bach. Lucrări mai puţin cunoscute publicului larg, Motetele sunt compoziţii strict religioase, destinate momentului de inceput al liturghiei luterane. Lucrarile, scrise parca pentru voci de ingeri, vor fi prezentate publicului roman pentru prima oara intr-o maniera autentica, intr-o formula vocala restransa, asa cum au si fost concepute de compozitor.

Vilete prin: Eventim.

Cookies