Festival pe Dâmbovița, râul iconic al Bucureștiului insuficient valorificat. Vor fi plimbări pe apă și spectacole în stradă

26 iul. 2022
1790 Afișari
Festival pe Dâmbovița, râul iconic al Bucureștiului insuficient valorificat. Vor fi plimbări pe apă și spectacole în stradă

Deși râurile care traversează marile capitale ale lumii sunt considerate un privilegiu pentru locuitorii săi, dar și pentru turiști, Dâmbovița, râul iconic al Bucureștiului, nu este tratat ca sursă naturală de recreere.

Din acestă constatare s-a născut ideea Dâmbovița Delivery, un proiect dezvoltat de o asociere între organizațiile Nod Makerspace,  Street Delivery, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Fundația Cărturești.

De altfel, visul lui Ivan Patzaichin, cel care a fost marele canoist al lumii pe care l-a avut României, decedat anul trecut, era să facă navigabil râul Dâmbovița, atât pentru sportivi cât și pentru plimbări cu ambarcațiuni de agrement.

Această nouă ediție a festivalului Dâmbovița Delivery se va desfășura în weekendul 16 și 18 septembrie 2022, pe râu și pe străzile adiacente din zona Timpuri Noi – Mihai Bravu, anunță organizatorii.

”Recucerim apa cu sporturi nautice și animăm strada cu spectacole, ateliere, muzică și jocur”, transmit aceștia.

„În prezent, râul este cel mai mare spațiu nefolosit al Bucureștiului, iar împreună cu bulevardele adiacente reprezintă o barieră și un separator între sectoare, între cartiere și față de facilitățile de care au nevoie cartierele și locuitorii.”, este radiografia făcută de inițiatorii Dâmbovița Delivery.

„Avem un râu. Ce facem cu el? Apel de proiecte Dâmbovița Delivery 2022

Pentru organizarea evenimentului, Nod Makerspace, Fundația Cărturești și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 invită bucureștenii, în special locuitorii sectoarelor 3 și 4, să propună idei prin care spațiul din jurul Dâmboviței poate fi revitalizat. Organizațiile vor ca ideile cele mai bune să se aplice temporar, în timpul festivalului, dar și permanent, după ce le supun aprobării autorităților.

„Căutăm atât soluții temporare – activarea zonei prin spectacole, discuții, expoziții și intervenții artistice, cât și permanente – propuneri de reconfigurare a spațiului pe care le putem propune autorităților.”, spun aceștia.

Dorința asociațiilor este ca Dâmbovița să se transforme într-o arteră verde a Bucureștiului, un spațiu public vibrant în care oamenii se pot bucura de apă, de faună, floră și de comunitate.

Ce proiecte se pot fi înscrise:

1. ACTIVARE URBANĂ → proiecte de reconversie, reabilitare / propuneri de mobilier urban

2. INTERVENȚIE ARTISTICĂ → proiecte artistice care readuc la viață spațiul public din jurul râului

3. APROPIERE COMUNITARĂ → proiecte sociale care sprijină comunități și construiesc punți între oameni

Dâmbovița Delivery va sprijini proiectele selectate cu logistică și promovare și va susține financiar 5 proiecte cu câte 500 de euro.

Perioada de înscriere se încheie pe 9 august, ora 23:00, iar cele 5 proiecte câștigătoare vor fi anunțate în data de 11 august.

Pentru mai multe detalii, întrebări, discuții se poate accesa pagina evenimentului de apel la proiecte aici , iar proiectul poate fi înscris aici.

Despre organizații

  • Asociația Nod Makerspace este o organizație înființată în 2016, ce are ca obiectiv susținerea și stimularea profesioniștilor din arhitectură, arte decorative și arte aplicate, meșteșuguri, design, modă, prin resursele pe care le pune la dispoziție. Misiunea Nod implică și organizarea de evenimente relevante pentru oraș și pentru comunitățile creative: conferințe, concursuri de design, târg de design local, cursuri practice, activări urbane.

 

  • Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a luat naștere în 2010 la inițiativa multiplului campion european, mondial și olimpic la kaiac-canoe, Ivan Patzaichin, și a arhitectului Teodor Frolu. Susține protejarea diversității culturale şi naturale a zonelor cu ape din România, promovarea patrimoniului hidrografic românesc, a profilului cultural și natural local, practicarea mișcării în aer liber și a unui stil de viață sănătos. Dezvoltă programe de antreprenoriat social ancorate în activități de consultare publică pentru a identifica direcțiile de dezvoltare potrivite pentru comunitățile cărora li se adresează. Promovând practicarea sporturilor pe apă și transformarea râului într-o oază din inima marelui oraș, în care vizitatorii își pot petrece tihnit serile de vară, Asociația propune valorificarea inteligentă și creativă a râului Dâmbovița, care are potențialul de a deveni o diagonală verde ce reactivează zone urbane neutilizate și ale cărei maluri pot contribui la creșterea calității vieții și la reinventarea spațiului urban în acord cu nevoile locuitorilor. Prin campania Apele Unite ale României, proiectul Dâmbovița Smart River și activările Rowmania organizate în jurul Dâmboviței, Asociația susține importanța strategică a râului interior pentru o metropolă și modurile prin care acesta ajută orașul să devină unul inteligent și durabil.

 

  • Fundația Cărturești dezvoltă proiecte culturale și educaționale care contribuie la creșterea calității vieții urbane și încurajează cetățenii să participe activ la dezvoltarea sustenabilă a orașelor. Începând cu anul 2020, Fundația Cărturești sprijină inițiativele locale de tip River Delivery care au ca scop accesibilizarea râurilor urbane și reconversia lor în artere culturale.

 

  • Fundația organizează evenimentul Street Delivery care se desfășoară anual în zece orașe ale țării. Evenimentul-manifest, inițiat în 2006 împreună cu Ordinul Arhitecților din România, revendică strada pentru pietoni și testează metode alternative de valorificare a spațiului public prin proiecte de artă urbană, arhitectura, inițiative civice și de mediu.

Îți mai recomandăm:

Cookies