BAZAR

Bucharest Jazz Festival: Festival de jazz în Capitală, perioada următoare

Astfel, anul acesta, ARCUB Live Open Air — Jazz, Blues & More se relansează sub un nume si un concept nou: Bucharest Jazz Festival. Spre deosebire de editiile anterioare, in acest an, pe langa Piata George Enescu, evenimentul se va extinde si în spatiul expozitional din incinta Hanului Gabroveni.

Avându-l pe pianistul Lucian Ban drept curator, festivalul intră, din 2014, în circuitul international, odată cu integrarea in prestigioasa asociatie de producători, Europe Jazz Network, ce include 93 de organizatii de profil din 29 de tari dedicate sustinerii creativitatii jazzului contemporan si a improvizatiei in muzica, dintr-o perspectiva europeana larga.

Noul concept al festivalului pune un accent deosebit pe scena românească de jazz, mentinand in acelasi timp un line-up de nivel mondial. În premieră absolută pentru România, la Bucharest Jazz Festival 2014 debutează un modul de Evenimente Conexe — lansări de carte, disc, seria Jazz on Film, colocvii si dezbateri, expozitie de afis de gen — ce vor avea loc zilnic, la Hanul Gabroveni, pe întreg parcursul festivalului. Acestea îsi propun să contextualizeze jazzul românesc atât în peisajul local, international, cât si în raport cu celelalte sfere ale artei.

Astfel, marti 1 iulie, în deschiderea festivalului, ARCUB în parteneriat cu Institutul Polonez, vernisează expozitia dedicată uneia dintre cele mai mari colectii private din lume, având ca temă Afisul polonez de jazz de avangardă din anii ’60.

Joi, 3 iulie, în cadrul unui eveniment dedicat, cei interesati pot afla care este situatia Cărtii românesti de jazz. Prezentati de Florian „Moșu” Lungu, autori precum Mircea Tiberian, Marius Popp, Alex Vasiliu si altii vor lansa noi titluri în domeniu, urmate de discutii cu publicul si sesiuni de autografe.

Vineri, 4 iulie, va avea loc primul showcase dedicat caselor de productie care au editat discuri românesti de jazz. Acesta va fi urmat de o dezbatere cu tema Discul românesc de jazz, în prezenta fondatorilor Green Records, A&A Records, Soft Records, Fiver House Records si 7Dreams Records, care îsi vor prezenta cataloagele si planurile de viitor, analizând conditia actuală a acestei arte în România.

O altă premieră în program este Jazz on Film, o serie de proiectii ce se va desfăsura pe tot parcursul festivalului. Aceasta înfătisează nume legendare ale jazzului international în ipostaze inedite, precum Cecil Taylor — All The Notes sau Paul Bley. Documentarul multiplu premiat despre miscarea poloneză de avangardă YASS, Iubire / Miłość va fi adus în festival în parteneriat cu Institutul Polonez Bucuresti. De asemenea, se vor proiecta si documente rare din arhiva TVR, care surprind fenomenul de jazz românesc: Miracolul de la Sibiu, un documentar TVR realizat de Doru Ionescu si Don’t Be Sad — Richard Ochanitzky, semnat de Alex Vasiliu, la Studioul TVR Iasi.

Celebrul trompetist contemporan Dave Douglas, alături de al său Riverside Quartet, va urca pe scena Bucharest Jazz Festival, vineri, 4 iulie, de la ora 21:30.

De asemenea, pe scena din Piata George Enescu, vor urca unii dintre cei mai importanti muzicieni din jazzul românesc actual. Saxofonistul Alex Simu, cunoscut publicului prin proiectele sale de world music (ARIFA), revine ca lider al unui autentic combo de jazz. Emil Bîzgă prezintă cvartetul omonim albumului pe care-l va lansa în cadrul festivalului: Emil Bîzgă Acacia Flower Quartet. Cunoscutul contrabasist timisorean, Johnny Bota este prezent în trioul excelentului pianist sârb Mike Krstić. Un proiect cu totul special pe scena românească este Bucharest
Jazz Orchestra, condusă de talentatul trompetist Sebastian Burneci. Septetul condus de Mihai Iordache va încânta publicul cu repertoriul lor cu adevărat post-punk jazz.

Romanian Jazz Collective este primul ansamblu dedicat exclusiv song book-ului românesc de jazz — o reinterpretare modernă a compozitiilor clasice semnate de Richard Oschanitzky, Johnny Răducanu, Marius Popp si altii.

În plus, pe tot parcursul Bucharest Jazz Festival, în Piata George Enescu, va fi amenajat standul Jazz Made in Romania, dedicat exclusiv caselor de discuri si editurilor ce publică titluri de jazz autohton.

Pentru mai multe informatii, accesati:
Pagina oficială a festivalului: http://www.bucharestjazzfestival.ro/
Pagina de Facebook a festivalului: http://www.facebook.com/bucharestjazzfestival/
Pagina evenimentului: http://www.facebook.com/events/1443901979191664/

Accesul la toate evenimentele este gratuit.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button