Fermierii @ Teatrul Nescris din Șanţ

de:
30 sept. 2011
4 afișări
Fermierii @ Teatrul Nescris din Șanţ

Teatrul Nescris din comuna Șanţ prezintă spectacolul de teatru Fermierii

Cu: Cristina IUGAN, Alexandru DANCI, Oltiţa DĂNILĂ, Iacob ACU, Sofia CIUCIULEAC, Reghina OLARI

+

Premiera documentarului TEATRUL NESCRIS DIN ȘANȚ – PRIMA FORMĂ DE TEATRU COMUNITAR DIN ROMÂNIA

Proiect realizat de: Tania CUCOREANU şi Andrei IONIȚĂ (Veioza Arte) şi Bogdan GEORGESCU (Ofensiva Generozităţii – coordonator proiect)

– eveniment urmat de discuţii cu publicul –

În comuna Șant, din judeţul Bistriţa Năsăud, există o trupă de teatru comunitar, iniţiată de Constantin Iugan şi documentată pentru prima dată în 1935 de către Dimitrie Gusti, însă cu o activitate de peste 100 de ani. Trupa de Teatru Nescris din Șanţ îşi construieşte spectacolele prin ficţionalizarea realităţilor comunei şi punerea în lumină a problemelor reale, urgente, cu care comunitatea se confruntă. Prin convenţia conferită de teatru – distanţa sigură pentru a se detaşa şi a analiza aceste probleme – spectacolele Trupei de Teatru Nescris vorbesc direct şi deschis despre moravurile satului, despre corupţie şi capitalism sălbatic, despre problemele sociale şi politice ale contemporaneităţii.

Teatrul este o formă de reprezentare directă şi imediată a realităţii. Teatrul comunitar este forma de teatru construită specific prin participarea directă a comunităţii în care se desfăşoară spectacolul, pornind de la poveştile comunităţii respective, implicând ca actanţi membri ai comunităţii.

Proiect realizat de Ofensiva Generozităţii cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti, Veioza Arte, Scot and Company Consulting şi Turnătoria Productions.

Sala Atelier

Cookies