Fericire la Suta de Grame, un loc nou deschis de Dragoș Neacșa în București

susținut de
26 apr. 2024
11601 afișări
Fericire la Suta de Grame, un loc nou deschis de Dragoș Neacșa în București

Luni, 22 aprilie 2024, s-a deschis restaurantul / băcănia / senvișăria numită „Suta de grame”, pe strada Negustori nr.21.

Suta de Grame îi aparține lui Dragoș Neacșa, un bucătar relativ faimos pe TikTok pentru reacțiile pe care le are la diferite clipuri cu și despre mâncare. Contentul său e ușor de digerat, comentariile sunt autentice și, din când în când, amuzante. Asta, așa, pe scurt, ca să nu te plictisesc și să existe un soi de context. Eu, în schimb, nu sunt influencer, dar scriu pe bune despre cârciumile cu haleu din București, pentru că cineva tre’ s-o facă și pe asta, iar bodega lui Dragoș n-avea cum să scape. Tocmai ce mi-am pus haina în cui, așa că scriu la cald, ca să nu-mi uit ideile.

 

Je suis Porchetta de la Suta de Grame

„Un eto” de păreri de la un degustător calificat de panini

Ceea ce spuneam și prevesteam prin iulie 2022 în acest articol s-a adeverit ușor-ușor și putem afirma că, la ora actuală, ai unde să mănânci un senviș bun în București, fără să călătorești în Italia pentru asta. O spun în cunoștință de cauză, căci am peste 20 de ani de când fac naveta România-Italia, ca să-i văd pe ai mei (mersi mult, PSD), deci peste 20 de ani de băgat panini sub nas, în toate formele și combinațiile posibile și imposibile.

Italienii măsoară totul în suta de grame, care s-ar traduce în „un eto”, două sute de grame sunt „due eti” și așa mai departe. Deci, da, numele „Suta de Grame” este unul foarte bun. Nu același lucru îl pot spune despre logo, care pare făcut pe genunchi, în două ore. Îmi mănânc pălăria dacă nu-i așa. Se putea mult, mult mai bine. Astea sunt detalii și păsărele de-ale mele. Prefer să ai un logo urât și să-mi dai mâncare bună decât să fie invers.

Interior – Exterior Suta de Grame

Nici n-am ajuns bine pe strada Negustori, că m-a luat în primire un bătrânel:

– N-ai voie să parchezi aicea. E locul meu moral, locuiesc de peste 20 de ani aici, zice tataie.

– Bre, eu te înțeleg pe matale, dar aici e loc liber, oricine poate parca. îi răspund eu politicos

Nenea înțelege și mă „lasă” să parchez, dar locurile sunt foarte puține așa că încearcă să lași mașina acasă, mai ales dacă vrei să-i dai și cu niște alcool bun sau un cocktail.

Strada Negustori din Noul Centru Vechi al Bucureștilor

„Suta de Grame” se află în fundul unei curți, cu o primă parte de băcănie, care se continuă în dreapta cu un locușor mic de servit cafeluța și o mini-bibliotecă (respect!), apoi pe măsură ce înaintezi realizezi că, de fapt, e un loc imens, cu un bar lung și apoi o încăpere enormă înțesată de mese. Mobilierul și tot designul de interior e cam anii 2000, nu e neapărat pe gustul meu, lumina naturală lipsind și ea cu desăvârșire. Dar e curat și, momentan, asta e cel mai important. Mușteriii au între 25 și 40 de ani, majoritatea corporatiști. O chestie care mi-a plăcut foarte mult constă în lipsa muzicii ambientale. Oamenii vorbeau între ei liniștiți, fără muzică, totul pe chill, frumos, elegant. Absolut minunat. Asta, sau am îmbătrânit eu. Dacă nu vrei la interior, ai mereu opțiunea terasei generoase de afară, acolo unde, pe viitor, sper că vor apărea și niște umbrare sau plante care să facă nițică umbră.

Terasa Suta de Grame

Băcănie, bule, focaccia fierbinte și panini super gustoși

Cred că e primul local din București care-și face singur focaccia, în brutăria aflată în aceeași locație. Sper să nu mă înșel. Tăvi întregi de focaccia și pâine ies dansând de la bucătărie înspre clienți. Arată sexy de tot focaccia de la Suta de Grame. Pur și simplu n-ai cum să reziști acestui spectacol.

Apoi, partea de băcănie este mai mult o selecție atent curatoriată de cărnuri și brânzeturi italienești de calitate. Crudo, cotto, guanciale, mortadella, sunt toate acolo. Totul e tăiat în fața ta la afetatrice, uns cu sosurile făcute în casă, băgat puțin la cuptor, dacă e nevoie, și dă-i viteză.

În total, sunt 4 senvișuri și toate au același preț: 35 de lei. Deocamdată. E doar o chestiune de timp până se vor scumpi, pot bag mâna în foc, așa că șo pe ei. Vegetarienii au singură opțiune: o salată cu burrata, dar sunt sigur că dacă ceri un senviș fără carne, te servesc băieții asap cu ceva personalizat. Par genul ăla de oameni. Echipa de acolo încă se unge, încă există stângăcii și e normal să fie așa, dar nimic grav. Deși era foarte aglomerat, comanda a fost gata în 10-15 minute.

O focaccia „puternic dezvoltată” © Dragoș Neacșa

 

Judecata de Acum

Am mâncat pentru tine de la Suta de Grame

Trei senvișuri pe care le voi aranja mai jos de la locul 1 la locul 3, după gusturile mele. De judecat, le judec la comun: sunt foarte bune, fiecare cu gustul și aromele sale particulare. Baza poate fi o focaccia sau o baghetă făcută la fața locului, dar eu zic să mergi pe focaccia pentru că e ce trebuie din toate punctele de vedere: gustoasă, ușor condimentată și îndeajuns de neutră încât să scoată în evidență aromele ingredientelor. Senvișurile sunt ușor de manevrat, ușor de mâncat și conținutul nu zboară în toate părțile. Apoi, totul depinde de tine: dăcă ești genul mortadella sau prosciuto cotto sau crudo. Depinde în ce stare ești și ce fel de om ești. Eu sunt un băiat tip porchetta, așa că la mine e topul e destul de simplu:

Pe locul 1,  Porchetta | 35 de lei 

Senviș cu porchetta, salsa de tomate, salată și pomodori secchi.

Porchetta Suta de Grame

Pe locul 2, Crudo | 35 de lei

Cu prosciutto di San Daniele, mozzarella fior di latte, salata de roșii condimentate, cremă de busuioc. La egalitate cu porchetta. Cred că depinde foarte mult de cum te prinde ziua. Gust bogat, fresh, totul proaspăt, ușor de mâncat.

Crudo Suta de Grame

3. Locul 3, Roma | 35

Cu mortadella, crema di gorgonzola, pistacchio, cremă de busuioc, pomodori secchi.

Peisaj cu Roma, la Suta de Grame

Total Suta de Grame: 114 lei și 50 de bani, cu tot cu Coca-Cola (9,5 lei).

O să mai mănânc pentru tine aici? R: Da.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

La final de tot, un avertisment:

Atenție la hoții de inimi!

Și o poză cu toaleta Suta de Grame. Curată. Nota 9.

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

Cookies