Luni, 22 aprilie 2024, s-a deschis restaurantul / băcănia / senvișăria numită „Suta de grame”, pe strada Negustori nr.21.
Suta de Grame îi aparține lui Dragoș Neacșa, un bucătar relativ faimos pe TikTok pentru reacțiile pe care le are la diferite clipuri cu și despre mâncare. Contentul său e ușor de digerat, comentariile sunt autentice și, din când în când, amuzante. Asta, așa, pe scurt, ca să nu te plictisesc și să existe un soi de context. Eu, în schimb, nu sunt influencer, dar scriu pe bune despre cârciumile cu haleu din București, pentru că cineva tre’ s-o facă și pe asta, iar bodega lui Dragoș n-avea cum să scape. Tocmai ce mi-am pus haina în cui, așa că scriu la cald, ca să nu-mi uit ideile.
Ceea ce spuneam și prevesteam prin iulie 2022 în acest articol s-a adeverit ușor-ușor și putem afirma că, la ora actuală, ai unde să mănânci un senviș bun în București, fără să călătorești în Italia pentru asta. O spun în cunoștință de cauză, căci am peste 20 de ani de când fac naveta România-Italia, ca să-i văd pe ai mei (mersi mult, PSD), deci peste 20 de ani de băgat panini sub nas, în toate formele și combinațiile posibile și imposibile.
Italienii măsoară totul în suta de grame, care s-ar traduce în „un eto”, două sute de grame sunt „due eti” și așa mai departe. Deci, da, numele „Suta de Grame” este unul foarte bun. Nu același lucru îl pot spune despre logo, care pare făcut pe genunchi, în două ore. Îmi mănânc pălăria dacă nu-i așa. Se putea mult, mult mai bine. Astea sunt detalii și păsărele de-ale mele. Prefer să ai un logo urât și să-mi dai mâncare bună decât să fie invers.
Nici n-am ajuns bine pe strada Negustori, că m-a luat în primire un bătrânel:
– N-ai voie să parchezi aicea. E locul meu moral, locuiesc de peste 20 de ani aici, zice tataie.
– Bre, eu te înțeleg pe matale, dar aici e loc liber, oricine poate parca. îi răspund eu politicos
Nenea înțelege și mă „lasă” să parchez, dar locurile sunt foarte puține așa că încearcă să lași mașina acasă, mai ales dacă vrei să-i dai și cu niște alcool bun sau un cocktail.
„Suta de Grame” se află în fundul unei curți, cu o primă parte de băcănie, care se continuă în dreapta cu un locușor mic de servit cafeluța și o mini-bibliotecă (respect!), apoi pe măsură ce înaintezi realizezi că, de fapt, e un loc imens, cu un bar lung și apoi o încăpere enormă înțesată de mese. Mobilierul și tot designul de interior e cam anii 2000, nu e neapărat pe gustul meu, lumina naturală lipsind și ea cu desăvârșire. Dar e curat și, momentan, asta e cel mai important. Mușteriii au între 25 și 40 de ani, majoritatea corporatiști. O chestie care mi-a plăcut foarte mult constă în lipsa muzicii ambientale. Oamenii vorbeau între ei liniștiți, fără muzică, totul pe chill, frumos, elegant. Absolut minunat. Asta, sau am îmbătrânit eu. Dacă nu vrei la interior, ai mereu opțiunea terasei generoase de afară, acolo unde, pe viitor, sper că vor apărea și niște umbrare sau plante care să facă nițică umbră.
Cred că e primul local din București care-și face singur focaccia, în brutăria aflată în aceeași locație. Sper să nu mă înșel. Tăvi întregi de focaccia și pâine ies dansând de la bucătărie înspre clienți. Arată sexy de tot focaccia de la Suta de Grame. Pur și simplu n-ai cum să reziști acestui spectacol.
Apoi, partea de băcănie este mai mult o selecție atent curatoriată de cărnuri și brânzeturi italienești de calitate. Crudo, cotto, guanciale, mortadella, sunt toate acolo. Totul e tăiat în fața ta la afetatrice, uns cu sosurile făcute în casă, băgat puțin la cuptor, dacă e nevoie, și dă-i viteză.
În total, sunt 4 senvișuri și toate au același preț: 35 de lei. Deocamdată. E doar o chestiune de timp până se vor scumpi, pot bag mâna în foc, așa că șo pe ei. Vegetarienii au singură opțiune: o salată cu burrata, dar sunt sigur că dacă ceri un senviș fără carne, te servesc băieții asap cu ceva personalizat. Par genul ăla de oameni. Echipa de acolo încă se unge, încă există stângăcii și e normal să fie așa, dar nimic grav. Deși era foarte aglomerat, comanda a fost gata în 10-15 minute.
Trei senvișuri pe care le voi aranja mai jos de la locul 1 la locul 3, după gusturile mele. De judecat, le judec la comun: sunt foarte bune, fiecare cu gustul și aromele sale particulare. Baza poate fi o focaccia sau o baghetă făcută la fața locului, dar eu zic să mergi pe focaccia pentru că e ce trebuie din toate punctele de vedere: gustoasă, ușor condimentată și îndeajuns de neutră încât să scoată în evidență aromele ingredientelor. Senvișurile sunt ușor de manevrat, ușor de mâncat și conținutul nu zboară în toate părțile. Apoi, totul depinde de tine: dăcă ești genul mortadella sau prosciuto cotto sau crudo. Depinde în ce stare ești și ce fel de om ești. Eu sunt un băiat tip porchetta, așa că la mine e topul e destul de simplu:
Senviș cu porchetta, salsa de tomate, salată și pomodori secchi.
Cu prosciutto di San Daniele, mozzarella fior di latte, salata de roșii condimentate, cremă de busuioc. La egalitate cu porchetta. Cred că depinde foarte mult de cum te prinde ziua. Gust bogat, fresh, totul proaspăt, ușor de mâncat.
Cu mortadella, crema di gorgonzola, pistacchio, cremă de busuioc, pomodori secchi.
Total Suta de Grame: 114 lei și 50 de bani, cu tot cu Coca-Cola (9,5 lei).
O să mai mănânc pentru tine aici? R: Da.
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.
La final de tot, un avertisment:
Și o poză cu toaleta Suta de Grame. Curată. Nota 9.
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București
Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea
Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour
Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?
Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?
Am mâncat printre fumători la B4 Market, București. Un șnițel ok, la preț psihologic
Am mâncat pentru tine la Guava de iarnă, în “peninsula” Floreasca din București
Am mâncat cât pentru trei, cu 118 lei, la Târgul de Crăciun București din Piața Constituției
Scoate-o pe maică-ta la Sardin, în București, pentru că merită
Am mâncat pentru tine ciorbă de miel la Garlic Pub, în București, după ce am ascultat Coco Jambo
Sentimente amestecate la Capriccio, în București, un restaurant colea în cartier
Cei mai ieftini tacos din București sunt muy deliciosos! La Casa de Tacos, pe la Unirii
Prinde loc la Condesa, dacă poți! Cum e la cel mai nou bar-restaurant latino american din București
Am mâncat la bogați, printre Padroni, la E3 by Entourage, în Bucureștiul cel scumpel
Mâncare aproape ca la nonna acasă. Italienescul Da Giulio, unde româna e a 2-a limbă vorbită
Un grătărel coreean corect, în Centrul Vechi din București, la Jeonjuu Korean BBQ
Dezolant! Am mâncat la filiala din București a restaurantului vienez Salm Bräu