Ferentari, ghetoul din București în care nu se schimbă nimic de 30 de ani, oricine ar fi la putere. Droguri, violență, “a place for the living dead”, cum titrează presa străină

27 ian. 2021
441 afișări
Ferentari, ghetoul din București în care nu se schimbă nimic de 30 de ani, oricine ar fi la putere. Droguri, violență, “a place for the living dead”, cum titrează presa străină
Seringi de la consumatorii de droguri din Ferentari, fotografiate de activistul civic Valeriu Nicolae.

“Ferentari este cartierul cel mai periculos din București, nu vă duceți acolo”, avertizează presa străină turiștii. ”Ei, și ce dacă?!”, pare că gândește primarul sectorului 5. La fel au gândit și cei de dinaintea lui. “Cartierul a devenit fieful dealerilor de heroină. Nu merge canalizarea, sunt șobolani, copiii se droghează, adolescenții consumă sau vând droguri. E un iad, te dezumanizezi acolo, nu ai nicio șansă. Nici Poliția nu se duce acolo noaptea”, strigă puținii voluntari care mai calcă prin cartier. “Ei, mă lași? Și ce să facem noi? Și ce dacă?”, gândesc autoritățile și tac. Acum două zile, activistul civic Valeriu Nicolae a mai făcut o poză emblematică pentru Ferentariul anului 2021. Știe că vorbește cu pereții, în pustiu, dar continuă să vorbească. Reportaj din cel mai dur cartier din București, mai jos.

Priviți fotografia. Fiecare seringă înseamnă o injectare. Mai multe brațe. Mai mulți tineri. Mai multe injectări. Cu heroină, drogul săracilor, o mizerie care dă dependență radicală și face ravagii printre cei de la marginea societatii.

Politicienii și guvernele din ultimii ani preferă să nu vadă și să nu audă”, spune Valeriu Nicolae

Ieri a trebuit să rezolv căteva probleme de IT prin ghetou, plus un pic de rățoială. În cele două ore cât am stat printre blocurile cele minunate am dat peste mai mult de 30 de oameni care se injectau pe scări. Doi se intepau cocoșați sub o scară unde era plin de gunoi. Am făcut și o poză cu una dintre ferestrele din ghetou. Soluții există numai că politicienii de la Primăria sectorului 5 și din guvernele noastre preferă să nu vadă și să nu audă. Când sunt în opoziție sunt totuși foarte revoltați”, a scris Valeriu Nicolae pe facebook.

Valeriu Nicolae a mai vorbit despre iadul și mizeria din cartier. Și tot în zadar

Cu siguranță că Valeriu Nicolae a mai scris ceva asemănător în ultimii 13 ani de când face voluntariat pe teritoriul traficanților de droguri. A mai fotografiat seringi. A mai fotografiat copii cu gândaci în urechi, prostituate, tineri consumatori de heroină prin injectare sau prin fumat la folie. A mai vorbit despre ploșnițe, despre aceeași politicieni care refuză să accepte faptul că oamenii din Ferentari sunt oameni. Și sunt bucureșteni. A mai înregistrat și a mai vorbit cu copii mușcați de șobolani, cu părinți care își obligă fetele minore să plece la produs, cu șmecheri, cu hoți care se ascund, cu interlopi care fac trafic de persoane. Ei, și ce dacă a mai vorbit/urlat/ strigat/ scris/ atenționat?! Nu-l aude nimeni. Nu se schimbă nimic. Nu interesează pe nimeni.

Consumatorii primesc seringi sterile, sigilate, ăsta da ajutor într-o capitală europeană

Pe lăngă Nicolae, singurii care mai fac ceva, sunt câțiva voluntari de la Asociația Română Anti-SIDA. Se duc săptămânal în Ferentari cu medici care acordă consultații, recuperează seringile utilizate, în schimbul celor sterile, sigilate. Este tot ce pot să facă: le dea consumatorilor seringi curate, noi. Este felul prin care încearcă să țină sub control îmbolnăvirile de SIDA. În rest, oamenii din Ferentari nu există pentru nimeni, nici pentru noi, cei din centru. Sunt invizibili, deși ei mai vin pe-aici, pe străzile în care tinerii miros a parfum, seara. Nu au asigurare medicală, deci nu sunt primiți în spitale. Nu au acte, deci nu au niciun drept. Nu au unde să muncească, nu sunt integrați. Doar la alegeri sunt călcați de tovarășii aia în costume, cu găletușe cadou în mână umplute cu multe doze de promisiuni. Astă vara, Poliția a reușit să dezintegreze un clan mafiot din Ferentari, un cartel de droguri în adevăratul sens al cuvântului.

Ferentari a devenit un mare supermarket cu droguri din care se aprovizionează doritorii din toată țară. La modul propriu

În vara anului 2020, DIICOT Iași făcea percheziții în București și la Iași și trimitea in judecată 25 de persoane, într-un dosar de trafic de droguri de mare risc. Polițiștii au descoperit că mulți interlopi din Iași cumpărau droguri din Ferentari, heroină în special, pe care mai apoi o comercializau în toată Moldova.

Suspecții au fost prinși în flagrant, reținuți, arestați preventiv și chiar condamnați. Tranzacțiile se intimplau pe Aleea Livezilor, implicată fiind gruparea infracțională Kapai sau Capai, membrii grupării fiind în trecut arestați și condamnați pentru săvârșirea aceluiași gen de fapte-trafic de droguri de mare risc, heroină”, arătau procurorii.

Femeile transportau heroină “disimulată” în vagin, din Ferentari la Iași

Suspecții se deplasau cu trenul în București, însoțiți de alte persoane de sex feminin care transportau heroina, aceasta era disimulată de către persoanele de sex feminim în vagin, revenind tot cu trenul către Iași”, mai precizează procurorii într-un raport dat publicității in 2020. Disimulat înseamnă ascuns, dar așa au preferat procurorii să spună, mai poetic și mai academic: droguri disimulate în vagin.

Capai și Stoaca, două clanuri care se bat pe supremația pieței de droguri din București

Cu privire la gruparea infracțională Capai se cunoștea faptul că aceștia acționează în municipiul București, un segment important din gama largă de infracțiuni săvârșită de această grupare constituindu-l traficul de heroină în zona cartierului Ferentari. De precizat că pe lângă gruparea Capai acționează și gruparea Stoaca, unii dintre membrii acestei grupări fiind rude sau apropiați ai grupării Capai”, au declarat procurorii.

Cartelul era organizat profesionist, au descoperit oamenii legii. Își lărgeau mereu clientela, mafioții au închiriat o casă secretă în București, departe de Ferentari, unde stateau ascunși. Aveau stabilit un program strict, pe ture de schimb a celor care se ocupau de comercializarea en-detail a heroinei în zona ghetoului din Ferentari. Aveau surse sigure și stabile de aprovizionare. Un anumit șofer de taxi, de mare încredere, transporta marfa. Păstrau o evidență strictă și detaliată a cantităților comercializate și a clienților consumatori.

Ei, și ce? Credeți că astăzi s-a schimbat ceva în cartier? Că au dispărut traficanții? Nu. Sunt tot acolo, lângă copii. În Ferentari, locul acela foarte rău de care ne ferim. Și toți ne prefacem că nu există.

Cookies