Fenomenul PARCAGIILOR. Cele mai afectate zone din Bucureşti. Ce măsuri ia Poliţia Locală

de:
29 sept. 2016
24 afișări
Fenomenul PARCAGIILOR. Cele mai afectate zone din Bucureşti. Ce măsuri ia Poliţia Locală

Sectorul 1 pare sa fie cea mai afectata zona, 21 de parcagii fiind prezenti la Sala Palatului, pe Ion Campineanu, la Ateneu, in Piata George Enescu, in Piata Amzei, in Piata Lahovary, , pe strada Academiei, pe Calea Floreasca, in Piata Dorobanti, la Gara de Nord si pe strada Popa Tatu, in zona intersectiei cu General Berthelot, potrivit bucureştifm.ro.

În Sectorul 2, parcagiii sunt prezenti, zilnic, pe Soselele Stefan cel Mare si Colentina, in zona Spitalului Colentina si pe strada Vasile Lascar. Politistii au identificat 11 persoane care practica, in mod regulat, aceasta „profesie”.

In Sectorul 3, ii gasim pe parcagii la Piata Muncii, pe Bulevardul Decebal, pe Calea Dudesti, pe Bulevardele Burebista si Corneliu Coposu, la Piata Unirii, pe strada Halelor si pe Bulevardul I. C. Bratianu. In aceasta zona a Bucurestiului, politistii locali au identificat 23 de persoane.

Sectorul 4 se poate mandri si el cu cativa parcagii, pe strazile Bibescu Voda, Radu Voda si Doamnei. Politistii de la Primaria Capitalei au reusit sa identifice doar 9 persoane care practica aceasta „meserie”.

In Sectorul 5, un numar de 16 parcagii sunt prezenti in zona Spitalului Municipal, pe strazile Sfintii Apostoli, Ilfov, si Elie Radu si pe Bulevardul Natiunile Unite.

Nu mai putin de 15 persoane au fost retinute si identificate, in circa doua ore, numai in zona Piata Unirii, in urma unei actiuni de combatere a fenomenului parcagiilor desfasurate de catre politistii Serviciului Interventii al PLMB, miercuri seara. Pentru a reusi sa-i prinda asupra faptului, politistii au actionat imbracati in civil si cu o masina fara insemne. Abia dupa ce politistii in civil ii surprindeau pe parcagii, veneau in sprijin agentii in uniforma.

Cei prinsi asupra faptului, in timp ce incasau diverse sume de bani de la soferi, aveau asupra lor intre 20 si 50 de lei. Conform propriilor lor declaratii, sumele respective proveneau din parcare, reprezentand rodul „muncii” a doua – trei ore. Unul dintre ei a recunoscut chiar ca stransese circa 50 de lei, in 60 de minute.

Parcagiilor li s-au intocmit procese verbale de contraventie, fiind amendati de catre politistii locali. Insa, multi dintre cei sanctionati au recunoscut ca au mai fost prinsi si amendati, in numeroase randuri, dar nu au platit amenzile, din lipsa de bani, spun ei.

Combaterea acestui fenomen este mult ingreunata de lipsa unei legislatii eficiente, dar si de lipsurile materiale. Astfel, spre exemplu, legea nu incrimineaza contraventia de solicitare ilegala de bani pentru parcare. Pentru a-i sanctiona pe parcagii, politistii locali sunt nevoiti sa apeleze la un subterfugiu, incadrandu-i la contraventia „apelarea la mila publica”, adica cersetorie. Odata constatata contraventia, politistii i-ar putea retine pe parcagii cateva ore, pana la 12 ore, pentru identificare, impiedicandu-i sa-si exercite „meseria”. Numai ca Politia Locala a Municipiului Bucuresti nu detine un spatiu adecvat pentru retinerea persoanelor.

Politistii locali de la Primaria Capitalei propun, insa, un set de masuri, care ar putea imbunatati rezultatele efortului de combatere a fenomenului parcagiilor. Intre aceste masuri se numara colaborarea cu Politia Nationala si Jandarmeria, in ceea ce priveste misiunile de patrulare, dar si cu institutiile si ONG-urile din domeniul asistentei sociale, pentru cazurile de persoane fara adapost si minori. Politistii mai propun prelungirea programului taxatorilor din parcarile Municipalitatii urmata de implementarea unui sistem de taxare automat, in parcarile publice cu plata.

Nu in ultimul rand, politistii locali de la Primaria Capitalei ii sfatuiesc pe soferi sa nu le mai ofere bani parcagiilor si sa apeleze numarul dispeceratului Politiei Locale a Municipiului Bucuresti , 021/9752, in cazul in care sunt supusi presiunilor din partea acestora, atunci cand ii refuza.

Cookies