Eclipsa de LUNĂ ROZ a fost vizibilă joi noapte și din România VIDEO

de:
26 apr. 2013
0 Afișari
Eclipsa de LUNĂ ROZ a fost vizibilă joi noapte și din România VIDEO

Nu e vorba de o lună obișnuită, ci de „luna roz”, adică luna plină din aprilie. Satelitul natural al pământului nu are însă culoarea roz în această noapte, ci este denumit așa pentru că luna plină coincide cu înflorirea brumărelelor. Astrul mai primește astfel de nume în funcție de evenimente terestre ce se petrec în perioada lunii pline.

Iată cum explicau specialiștii de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu fenomenul: Fenomenul începe la ora 21:03 (pe 25 aprilie) și se termină la ora 01:11 (pe 26 aprilie), faza maximă având loc la ora 23:07. Eclipsa începe la ora 21:03, la două ore după ce Luna răsare. Timp de aproape două ore, până la 22:54, se va afla în penumbra terestră, efectul fiind vizibil după ora 22 din cauza opacității mici a acesteia.

Pentru un timp scurt, între 22:54 și 23:21, marginea superioară a Lunii se va afla în umbra Pământului și va părea mai întunecată decât restul discului.

Calculele arată că discul selenar va intra în umbra terestră în proporție de 0,16%. Efectul de înroșire (scădere de strălucire) va fi destul de slab și nu știm dacă va fi observabil cu ochiul liber sau prin instrumentele astronomice.

În cel mai bun caz (dacă efectul este observabil), practic, vom vedea o Lună Plină mai slabă ca strălucire, cu marginea superioară roșiatică-portocalie.

După ieșirea din umbră, Luna rămâne în penumbră până la ora 01:11 (pe 26 aprilie) și strălucirea aparentă a ei revenind treptat la normal.”

 Iată o eclipsă de lună surprinsă în 2004, în Spania.

Cookies