Fenomen global. The Queen’s Gambit, filmul cu șahista genială i-a înnebunit pe toți. Lumea a rupt eBay-ul, vânzări record la tablele de șah, semn că în orice om trăiește un șahist ascuns

26 nov. 2020
107 Afișari
Fenomen global. The Queen's Gambit, filmul cu șahista genială i-a înnebunit pe toți. Lumea a rupt eBay-ul, vânzări record la tablele de șah, semn că în orice om trăiește un șahist ascuns

Chiar a luat-o lumea razna cu The Queen's Gambit, miniseria lansată de Netflix, în plină pandemie. O poveste directă și motivațională, cu actori fresh, idei bune, scenariu lacrimă, un film care stârnește jucătorul din noi și dorința de a avea succes, de a câștiga, de a fi premiat și recunoscut, de a străluci. Producția a ajuns în top 10 Netflix în 92 de țări, iar în 61 de țări a ajuns pe primul loc. Anglia, Argentina, Israel și Africa de Sud, toate s-au oprit brusc că să se uite la Gambitul Damei. Pe eBay, cererea pentru seturile de șah a crescut cu 250% iar vânzările firmei mamut Goliath Games au crescut cu 170%., vânzările online de jocuri de șah au fost impulsionate. Până și Federația Internațională de Șah a semnalat că este asaltată de tineri care vor cât mai multe informații despre Campionatul Mondial de Șah care se va ține în anul 2021. Care este rețeta unui succes planetar, mai jos.

Acum trei ani, cu mult înainte de izbucnirea Pandemiei, scenaristul, regizorul, actorul și producătorul Scott Frank s-a dus la Bossul cel mare de la Netflix, Peter Friedlander, președintele companiei, și i-a propus să facă un film cu scenariu adaptat după o carte cu subiect ofertant: ascensiunea unei orfane în lumea șahului profesionist. Imediat, Peter Friedlander a simțit că este o poveste extraordinară: „Beth este o persoană dezavantajată, una care trăiește dependentă de alcool, tragedia familială și abandonul. Succesul ei, împotriva tuturor probabilităților, vorbește despre tenacitate, familie, descoperirea de sine și sinceritatea cu tine însuți” a mărturisit președintele Netflix.

Un film proaspăt, cu actori fresh, cu happy-end pe toată linia

Practic, bossul de la Netflix a simțit potențialul unei povești universale, o poveste simplă de care lumea avea nevoie, mai ales în aceste timpuri pandemice și frustrante. O fetiță fără părinți (Beth Harmon) învață șah de la instalatorul orfelinatului și șahul îi dă un sens în viață. Devine obsedată de joc, învață, se autodepășește, câștigă meci după meci, îi bate pe toți, de la mici, la mari. Apoi se face mai mare, se apucă de băutură și de pastile pentru că numai așa se simte inspirată și puternică, numai așa vizualizează următoarea mișcare, cea care îi aduce victoria supremă. În ultimul episod, Beth Harmon (interpretată de charismatică Anya Taylor-Joy) ajunge să-l bată la Moscova pe numărul 1 în lume, Vasili Borgov, rol interpretat de actorul polonez, Marcin Dorocinski. Tânăra speranță devine astfel cea mai mare jucătoare de șah din lume. Un film proaspăt, cu actori fresh și happy-end pe toată linia.
„Beth este o persoană dezavantajată, una care trăiește dependentă de alcool, tragedia familială și abandonul. Succesul ei, împotriva tuturor probabilităților, vorbește despre tenacitate, familie, descoperirea de sine și sinceritatea cu tine însuți”
Povestea a ținut planeta captivă timp de șapte episoade și, în prima lună de după lansare, întrebarea „cum să joci șah?” a atins cel mai mare nivel în căutările Google din ultimii 9 ani. Cine știe să joace șah a putut să vadă scheme, lansări, atacuri, partide celebre, pentru că unul dintre consultanții serialului a fost chiar Gari Kasparov, cel mai mare jucător din lume. Cine nu știe șah, a urmărit scenariul și regia. În România, bulele facebook s-au entuziasmat la maximum, unii și-au amintit de părinții lor care jucau șah în tinerețe, de moșii din Cișmigiu care stăteau cât e ziua de lungă, cu ochii în tabla de șah, de faimoasele cluburi de aeromodelism în care pionierii făceau sport, jucau șah și participau la cursuri de aeromodelism, în loc să stea cu ochii în tablete ca astăzi. Cei mai mulți și-au amintit de Elisabeta Polihroniade, marea noastră maestra care avea în timpul comunismului chiar și o emisiune despre șah la televizor, și asta pentru că lui Ceaușescu îi plăcea șahul.

Cine a inventat Șahul?

Șahul este unul dintre cele mai vechi jocuri din lume. Mai multe țări revendică originea lui. A ajuns în Rusia prin Mongolia, din India a ajuns în Persia, iar în limba persană „șah mat” înseamnă „Regele este mort”. Prima tablă de șah cu alb și negru a fost făcută în Europa în anul 1990. Tabla de șah pliabilă a fost inventată de un călugăr căruia i-a fost interzis să joace șah. Gari Kasparov a jucat un meci de șase jocuri împotriva calculatorului IBM de șah Deep Blue, în anul 1996. A câștigat Kasparov, omul a bătut mașina.
Cookies