Femeile unui nou trib – expoziţie de fotografie

de:
07 mart. 2011
0 Afișari
Femeile unui nou trib - expoziţie de fotografie

Expoziţie de fotografie

DE JERRY TALIAFERRO

Centrul Cultural American şi Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” vă invită miercuri, 9 martie, ora 18.00, la vernisajul expoziţiei de fotografie Femeile unui Nou Trib, care va avea loc la Sala de Expoziţii “Gheorghe Focşa” a muzeului (Bd. Kiseleff nr. 28-30).

La deschiderea expoziţiei vor lua cuvântul Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark H. Gitenstein şi Directorul General al muzeului, conf. univ. dr. Paula Popoiu.

Centrul Cultural American are plăcerea să ofere publicului român, cu prilejul lunii femeilor, acest tribut fotografic adus frumuseţii fizice şi interioare a femeii afro-americane. Ambasada SUA marchează astfel şi luna istoriei afro-americane celebrată în februarie, prin care se sarbătoreşte contribuţia africană la civilizaţia Statelor Unite şi la cea mondială, în general.

Femeile unui Nou Trib este un amplu proiect fotografic, lansat recent de fotograful Jerry Taliaferro, după o carieră de aproape trei decenii de fotografie. Fost membru al forţelor speciale, el şi-a descoperit latura artistică în timpul serviciului militar, pe când era detaşat în Germania şi când o fotografie făcută de el a fost cumpărată şi publicată de o prestigioasă publicaţie locală. Colecţia “Femeile unui Nou Trib” cuprinde 200 de fotografii, din care autorul a ales personal pentru expoziţia de la Bucureşti cele mai grăitoare imagini. Debutul european al acestei expoziţii a avut loc anul trecut, la Bratislava.

Jerry Taliaferro: “Ideea a fost una simplă, să fotografiez o femeie frumoasă afro-americană în stilul fotografiei glamour a Hollywood-ului anilor `30 şi `40. Am fost multă vreme fascinat de lucrările unor maeştri fotografi ai acelor timpuri, cum ar fi Clarence Sinclair Bull, George Hurrell, Laszlo Willinger şi Robert W. Coburn. Modul în care aceştia au fotografiat legende ale marelui ecran, cum ar fi Joan Crawford, Marlene Dietrich, Katherine Hepburn şi Claudette Colbert are încă puterea de a capta atenţia şi stimula imaginaţia privitorului. Este de la sine înţeles că stilul meu a fost puternic influenţat de aceşti maeştri. M-am jucat cu ideea de a portretiza modele afro-americane folosind poziţii şi atitudini de la începutul erei hollywoodiene. M-am gândit ca ar fi interesant cum s-ar compara nişte superbe femei afro-americane cu frumuseţi legendare ca Garbo sau Crawford. Am fotografiat un model folosind lumini dramatice, în contrast cu un fundal negru, care absorbea lumina, peste care am suprapus apoi o mască africană. Rezultatul a fost absolut magic!”

Fotografiile lui Taliaferro pot fi vizionate la http://www.blackartphotoart.com/

Expoziţia va putea fi vizitată între 10 – 23 martie 2011, la sala Gheorghe Focşa a Muzeului Satului.

Cookies