ÎN BUCUREȘTI

Femeile din Sectorul 1 pot face mamografii și ecografii mamare gratuite la Complex Caraiman. Tot ce trebuie să știți despre campanie

Femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 69 de ani, care au domiciliul în Sectorul 1, își pot face gratuit până pe 11 noiembrie 2021 investigații de tip mamografie și ecografie mamară, atât de importante în depistarea cancerului de sân. Campania are loc la Complexul Multifuncțional Caraiman, la adresa Strada Caraiman nr. 33A.

Vești bune pentru femeile din Sectorul 1, acestea își vor putea face gratuit până pe 11 noiembrie mamografii și ecografii mamare la Complex Caraiman. Acest centru medical este administrat de către Primăria Sectorului 1 și este dotat cu un aparat tomograf de ultimă oră ce poate efectua mamografii 3D cu tomosinteză, potrivit newsbucuresti.ro.

Ce recomandă OMS legat de mamografii și ecografii mamare

Campania are ca scop ridicarea gradului de conștientizare al pericolului pe care îl reprezintă cancerul de sân. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă doamnelor cu vârste între 20 și 50 de ani să efectueze în primă etapă o ecografie mamară, iar abia apoi o mamografie la medicul specialist, asta în cazul în care ecografia scoate la iveală anumite aspecte îngrijorătoare. De asemenea, doamnele cu vârsta cuprină între 50 și 69 de ani sunt așteptate să ia parte gratuit la această acțiune dacă nu au efectuat o mamografie în ultimele 24 de luni.

Doamnele care au luat parte la această campanie vor avea parte de servicii de consiliere și consult senologic din partea cabinetului de oncologie, după eliberarea rezultatelor de la ecografii și/sau mamografii, bineînțeles.

Care este programul Complexului Caraiman

Mamografiile vor putea fi efectuate zilnic, de luni până vineri, între orele 09:00 – 13:00. Între timp, ecografiile mamare pot fi efectuate luni, între orele 09:00 – 13:00, 15:00 – 18:30 și joi, între orele 15:00 – 18:00. Nu în ultimul rând, consultațiile la cabinetul de oncologie vor avea loc luni, marți, joi, între orele 16:00 – 20:00.

Programările pot fi făcute la următoarele numere de telefon puse la dispoziție de Complexul Multifuncțional Caraiman: 021.224.40.73, 021.224.40.29, 021.224.40.28, 021.795.01.02.

Concomitent cu această campanie, Complexul Multifuncțional Caraiman desfășoară o campanie gratuită proprie de screening pentru depistarea cancerului de col uterin. La aceasta pot participa doamnele cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani, care au domiciliu în Sectorul 1. De asemenea, nu este nevoie de biletul de trimitere de la medicul de familie.

„Cancerul de sân este una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor. De aceea, prin intermediul acestei campanii, dorim să încurajăm doamnele din Sectorul 1 să facă periodic aceste investigații medicale esențiale și să le ajutăm să descopere la timp o eventuală afecțiune oncologică la sân. Depistarea la timp a cancerului poate face diferența între viață și moarte”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

România este ultimul loc din UE când vine vorba de testarea pentru cancer la sân

Cancerul la sân reprezintă prima cauză de mortalitate, (8,68%) pentru femeile cu grupa de vârstă 15-49 ani și a treia cauză de mortalitate, pentru femeile cu grupa de vârsta 50-69 ani în România, astfel că este o problemă gravă de sănătate.

Luna octombrie reprezintă luna de conștientizare la nivel global a cancerului de sân. Această campanie dorește să crească atenția privind importanța testării, depistării și tratării acestei afecțiuni ce este responsabilă pentru 15% din totalul deceselor cauzate de cancer, în rândul populației feminine la nivel global.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button