„Feerie cu Bolarzi” în Berceni, într-un colț de stradă de pe Giurgiului. Trecerea de pietoni dă-n stâlpi, iar clopotele de beton străjuiesc ceva imprecis (nu ca frații de peste drum😉)

13 mart. 2024
3858 Afișari
"Feerie cu Bolarzi" în Berceni într-un colț de stradă de pe Giurgiului. Trecerea de pietoni dă-n stâlpi, iar clopotele de beton străjuiesc ceva imprecis (nu ca frații de peste drum😉) | Sursa foto: Sector 4 Berceni / Facebook

Dacă scotocești dicționarul după „bolard, bolarzi”, probabil că o să te simți ca-n vreun port turistic de pe Coasta de Azur. Sau, ca să nu ne ducem cu gândul atât de departe, să zicem că te simți can Midia Grand Marina.

Pentru că dicționarul explicativ ne oferă această revelație:

Bolard, bolarzi = Stâlp scurt de metal sau de beton, cu cap în formă de ciupercă, montat pe chei pentru legarea parâmelor navelor acostate.

Acestea fiind zise, bun venit pe malurile Sectorului 4, probabil cel mai bogat în bolarzi de pe planeta Pământ, draga de ea!

„Feerie cu Bolarzi” la colț de stradă, pe Giurgiului

Dacă am fi pescari și am avea câte-o bărcuță la fiecare 200 de bolarzi din Sectorul 4, am fi cei mai șmecheri perscari. Nici n-ar mai trebui să ieșim la pescuit, am trăi din vânzarea bărcuțelor.

Dar, cum nu e cazul de parâme, ne rămâne doar să tot numărăm periodic clopotele (sau ciupercuțele) de beton și să ne tot minunăm atât și de rezultat, cât și de locurile în care nu contenesc să apară prin oraș.

O bucureșteancă vorbește, în comunitatea „Sector 4 Berceni”, despre aceste peisaj urban …beton:

Bolarzi avem cât pentru 7 generații în Sectorul 4, dar n-avem peisagistică și urbanism așa cum ar trebui! Iată un colț de pe șoseaua Giurgiului, pavoazat cu bolarzi, dar în rest cu un aspect semi rural incompatibil cu secolul în care trăim. Dacă vezi întâmplător această poză, nu vei crede că este făcută în Capitala României.

În cazul în care pățiți ca noi și vă fură privirea dihăniile de beton din colțul intersecției în care trecerea de pietoni se termină în stâlpi, mai punem o dată imaginea, să ne uităm și peste drum.

Sursa foto: Sector 4 Berceni / Facebook

Pe trotuarul din dreapta, plan secund, putem număra, pe o suprafață mică, nu mai puțin de 7 bolarzi. Pare un loc din oraș în care planul la stâlpișori de beton a fost îndeplinit cu succes.😉

Stâlpișorii de beton sunt periculoși și trebuie scoși, spune Poliția Capitalei

Acum câteva luni, Poliția Capitalei comunica oficial că bolarzii (care costă de 700 de lei bucata) cu care Primăria S4 a umplut sectorul nu respectă normele care spun clar ce înălțime trebuie să aibă și cum trebuie semnalizate obiectele puse pe domeniul public, astfel încât acestea să nu fie un pericol pentru cetățeni și pentru participanții la trafic.

Mai mult, într-un răspuns oficial pentru Hotnews, Poliția Capitalei anunța că a somat Primăria Sectorului 4 să scoată stâlpii, în mod special cei puși pe carosabil, în zona intersecțiilor și a locurilor de parcare:

Pentru dispunerea unor măsuri de înlocuire a bolarzilor din beton cu stâlpişori flexibili reflectorizanți, Brigada Rutieră a notificat, în mai multe rânduri, Primăria Sectorului 4 – Direcția pentru Digitalizare şi Regenerare Urbană. Având în vedere faptul că nu au fost dispuse măsuri pentru realizarea semnalizării rutiere în conformitate cu prevederile Normativului NP 051/2012, la data de 27.09.2023, administratorul drumului a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor art. 87 din Regulamentul de aplicare a O.U.G. 195/2002, rep.

Primăria nu s-a conformat și a tot fost fost amendată.

Polițiștii spun că bolarzii sunt periculoși din cauza înălțimii nepotrivite, care poate duce la producerea de accidente rutiere. Mai ales cei montați zona intersecțiilor, în colțurile acestora ori în zona trecerilor de pietoni (adică exact ca-n poză)

Poate vrei să vezi și să citești și:

 

 

Cookies