Fata-Terminator care le răzbună pe toate femeile violate la băutură. “Promising young woman”, film candidat la Premiile Oscar 2021

26 feb. 2021
291 Afișari
Fata-Terminator care le răzbună pe toate femeile violate la băutură. “Promising young woman”, film candidat la Premiile Oscar 2021
Foto credit Netflix.

“Promising young woman“ (2020) are patru nominalizări la “Golden Globes”, o actriță proaspătă și hotărâtă (Carey Mulligan) și un subiect demn de mișcarea #Metoo. Dar un “Me too” care nu se mulțumește doar să constate, să scrie pe facebook, să se vaiete și să-și plângă de milă. E un “Me too” vindicativ, un “Me too” hotărât să-i pedepsească pe toți bărbații care profită de fetele care au băut mai mult prin cluburi. Un “Me too” care le face dreptate tuturor abuzatelor, un Terminator feminin. Un fel de Mossad care îi vânează și îi găsește pe violatorii nazi și-n gaură de șarpe. Then, ladies and gentlemen, enjoy cu acest surprinzător film roller coaster vendeta.

Băieții răi trebuie să plătească pe lumea asta, iar sistemul care-i protejează trebuie demascat și aruncat în aer. Este motivația lui Cassie, eroina care scoate levierul în trafic, sătulă de înjurăturile și de mitocănia șoferilor bărbați. Cassie, protagonista debutului ambițios al regizorului Emerald Fennell, are un hobby elaborat și plin de satisfacții. Vrea dreptate pentru harasate. Satisfacție, musiu. A abandonat Facultatea de Medicină, e chelneriță într-o cafenea și trăiește ca să pună în aplicare un plan, planul vieții sale. Să impună un cod moral de care nimeni nu mai ține seama în zilele noastre, atât de moderne și, în același timp, atât de primitive. Are o răfuiala mai veche cu un prădator sexual de la facultate, unul care a comis-o si o comite, fară sa fie prins si pedepsit. Are o traumă pe care si-o vindecă singură, prin fapte, si nu prin sedințe la psiho-pupu. Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte.

promising young woman
Foto credit Netflix.

O fată golașă se preface că este beată prin baruri, momeală pentru violatori

Nu e corect ca bărbații să aibă voie să se facă muci de câte ori vor ei prin baruri, fără să le treacă măcar o clipă prin cap că ar putea să fie agresați sexual. De ce o femeie abțiguită este condamnată din start să fie bajocorită, ba chiar să-și piardă viața? Și de ce, sistemul juridic american ține mai mult cu agresorul mascul și nu cu victima slabă de inger? Cassie și-a pus în cap să demoleze toate prejudecățile, Ioana d’Arc îi vânează pe netrebnici. Cum? În fiecare săptămână se duce în club îmbrăcată provocator, machiată strident, golașă și vulnerabilă, și se preface că este atât de beată încât nu se mai poate ține pe picioare. În câteva minute, inevitabil, sar pe ea câțiva amabili care se oferă să o ajute, să o ducă acasă și să o apere de toată golănia bărbatească. Toți îi spun același lucru: ce frumoasă ești, ești atât de drăguță, simt ceva pentru tine cum nu am mai simțit pentru nimeni. Până când tânăra promițătoare le arată că este foarte trează și îi pune la zid. Luați de aici, ipocriților! Raus, Romeo!

promising young woman
Foto credit Netflix.

Un film #metoo cu o idee inspirată din sălbăticie: vânatorul devine vânat

Ce urmează după răzbunare? Încă o răzbunare, pentru că Fata-Terminator are o agendă, un răboj în care bifează numărul celor vânati și rezolvați. A colecționat în carnețelul ei cu regrete zeci de nenorociți și nu se mai satură. Pentru că răzbunarea, oricât ar fi ea de dulce, nu îi aduce acea senzație de împăcare sufletească, de sațietate. Răzbunarea cere și mai multă răzbunare. Veți găsi mult umor negru, acțiune, plus puțină intrigă sentimentală care se dovedește a fi un eșec pentru eroină. Strategia ei se clatină când se reîntâlnește cu Ryan (Bo Burnham), un vechi coleg de clasă. Până la urmă, deși vrea să-l placă si ii scuipă in cafea la modul propriu, și Ryan se dovedește a fi tot un netrebnic interesat de ea din alte motive decât cele firești. Pentru babardeală, cum ar spune Irina Margareta Nistor, nemernicule.

Foto credit Netflix.

Pentru un lung metraj de debut, “Promising young woman” este notabil, face valuri și are șanse la premiile Oscar 2021. Mai ales că are în spate un adevărat fenomen-revoluție culturală, #metoo. Se termină însă neplăcut, Ioana d’Arc pierde toate bătăliile, nu vă spun mai mult. E un final îndrăzneț și enervant pentru cei care cred că “binile va învinge, toate fimeile din lume știu asta”. Foarte enervant. Acuma, depinde și cu ține ții. Cu gagicile care umblă bete prin cluburi, sau cu animalele masculine care au puterea să facă legea în junglă E pe Netflix.

 

Cookies