Faţa nevăzută a Stadionului Naţional „Lia Manoliu” FOTOGALERIE

de:
29 mai 2011
4 Afișari
Faţa nevăzută a Stadionului Naţional

Biroul arhitectului şef de la Sectorul 2, Alexandru Bogdan Pârvanu, a început să fie invadat de actele Stadionului „Lia Manoliu” în toamna anului 2006, începând cu data de 27 noiembrie, când a fost emis primul document care să ateste construcţia arenei sportive. Vezi aici primul certificat de urbanism.

Au trecut cinci ani de atunci, timp în care proiectul început de fostul primar Adriean Videanu a suferit mai multe modificări, apoi a stagnat, i-au expirat avizele şi autorizaţiile de construcţie şi, ulterior, s-au reluat procedurile. „Nici nu mai ştim câte autorizaţii au fost reînnoite pentru că expiraseră. Nu am ţinut evidenţa lor pentru că sunt prea multe. Oricum, cred că s-au adunat peste 3.000 de pagini de acte, plus schiţe, plaşe, planuri”, a declarat pentru B365.ro arhitectul şef al Sectorului 2, Alexandru Bogdan Pârvanu.

Din 2006 până în prezent, pe biroul arhitectului şef s-au strâns zeci de dosare de documente. Din acest motiv, masa de lucru a fost denumită, neoficial, de cei din jur „biroul Lia Manoliu”. Lipsa de spaţiu l-a făcut pe arhitect să depoziteze o parte din acte şi în cutii, sub birou.

„S-au semnat mii de hârtii de-a lungul timpului: autorizaţii de construcţie, certificate de urbanism, prelungiri ale acestor autorizaţii, organizare de şantier, autorizaţii de prelungire a organizării de şantier şi multe altele. Ne-am dat tot concursul, ne-am implicat toţi afectiv având în vedere că este vorba de o emblemă naţională pe raza Sectorului 2. Oamenii au lucrat şi peste program numai să fie emise toate actele cu mult înainte de termenul legal de 30 de zile”, a specificat pentru B365.ro şi primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu.

Cum se prezintă acum lucrările pe stadion

Edilul local a adăugat că, potrivit ultimului raport de control întocmit de Serviciul Disciplina în Construcţii din cadrul primăriei, pe data de 19 mai 2011, lucrările de reabilitare şi modernizare a Stadionului Naţional „Lia Manoliu” au intrat în linie dreaptă.

Astfel, sunt în curs de finalizare lucrările de montare a treptelor prefabricate de la scările de acces, lucrările de montare a scaunelor pe gradene, fiind începute operaţiunile şi pentru zona VIP, se continuă lucrările la instalaţiile de scurgere a apelor, se montează camerele de luat vederi, senzorii de fum şi spinklerele de pe culoare şi se continuă montarea gresiei pe pardoseala culoarelor de acces, în băi şi în sălile de masaj.

Cei peste 400 de muncitori care lucrează în două schimburi prelungite se ocupă, de asemenea, şi de partea exterioară a arenei unde se fac racordurile la apă şi canalizare, se continuă montarea acoperişului şi a instalaţiei nocturne.

Stadionul „Lia Manoliu” în cifre

Deschiderea oficială a arenei sportive este programată pentru data de 10 august 2011 când ar urma să aibă loc meciul de fotbal între naţionala României şi cea a Argentinei. În 2012, „Lia Manoliu” va găzdui şi finala UEFA Europa League.

Arena Naţională urmează să aibă o capacitate de 55.000 de locuri pentru spectatori. Aceasta este prevăzută cu două parcări supraetajate, una cu 1.800 de locuri, ce va avea pe acoperiş terenuri de sport, şi alta  cu 850 de locuri.

Accesul suporterilor la meciurile de fotbal care se va face simultan prin 94 de căi de acces, astfel încât spectatorii se vor putea prezenta cu cel mult 20 de minute înainte de începerea partidelor. După cum a anunţat preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, biletele la meciul amical dintre România şi Argentina vor costa între 15 şi 50 de euro.

Citeşte şi Costurile pentru terminarea Stadionului Naţional Lia Manoliu au crescut cu 50% în patru ani, până la 736 de milioane de lei, prin mai multe acte adiţionale la contractul iniţial.

Cookies