Farduri cu minerale toxice, de vânzare în magazine. VEZI MĂRCILE

de:
13 dec. 2011
3 Afișari
Farduri cu minerale toxice, de vânzare în magazine. VEZI MĂRCILE

Cele mai grave abateri descoperite de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în domeniul produselor cosmetice vizează prezenţa unor substanţe toxice pentru organism, precum arsenul, cromul şi plumbul.

Cu ocazia controlului tematic au fost prelevate 18 eşantioane produse cosmetice de la şapte operatori economici, potrivit ANPC. Din probele analizate, 10 au fost declarate neconforme. Rapoartele de expertizare emise de CNIEP Larex Bucureşti, în urma testelor, arată că produsele analizate nu corespund Directivei 76/768/EEC privind produsele cosmetice, întrucât conţin plumb şi arsen.

– pudră compactă ”Qianyu” – plumb determinat: 2 mg/kg şi arsen determinat: 0,281 mg/kg;

– creion dermatograf “Ruby Rose” – plumb determinat 2,3 mg/kg, arsen determinat 0,186 mg/kg şi crom determinat 44 mg/kg;

– trusă fard “Ruby Rose” – arsen determinat 0,19 mg/kg şi crom determinat 7,4 mg/kg;

– fard de ochi “Butterfly” – plumb determinat 1,1 mg/kg, arsen determinat 0,193 mg/kg şi crom determinat 1,25 mg/kg;

– fard de obraz “Lemax ” –  plumb determinat 1,96 mg/kg şi crom determinat 37,8 mg/kg;

– fond de ten „Ruby Rose” – crom determinat 3,4 mg/kg;

– trusă Fard “Ruby Rose” – plumb determinat 2,1 mg/kg şi crom determinat 10 mg/kg;

– farduri “Miss Rose” – plumb determinat 1,4 mg/kg şi arsen determinat 0,695 mg/kg;

– pudră compactă “Erni Rose” – plumb determinat 4 mg/kg , arsen determinat: 0,337mg/kg şi crom determinat 13,3 mg/kg;

– fard de pleoape “Erni Rose” – crom determinat 1,8 mg/kg.

În urma expunerii la minerale toxice, cum este cazul arsenului, oamenii pot avea următoarele simptome: fatigabilitate, cefalee, dermatită, hipersalivaţie, hipotonie musculară, hipopigmentare cutanată, rash cutanat, pierdere păr şi unghii, anemie.

Simptomele precoce ale intoxicaţiei cu plumb sunt reprezentate de apatie sau iritabilitate, astenie fizică, anorexie, greaţă, constipaţie, dureri abdominale intermitente şi mialgii.

În perioada 7 – 16  noiembrie au fost verificaţi 881 operatori economici, din care 857 cu vânzare directă şi 24 care se ocupă cu comerţul online. Din totalul celor verificaţi, 657 din cei 881 controlaţi, reprezentând 74,57 %, au avut abateri de la prevederile legale.

Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 728 sancţiuni, din care 322 avertismente şi 406 amenzi contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 957.600 lei. De asemenea, s-au dispus 359 măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse cosmetice în valoare de 366.885 lei si 56 de măsuri de oprire definitivă, pentru produse cosmetice expirate sau care conţineau metale grele neadmise de Directiva de produse cosmetice. Alte 20 de măsuri de oprire temporară şi remediere a site-urilor, pentru a corecta sau completa informaţiile, s-au aplicat celor comercializează produse cosmetice online.

Cookies