Fără mască de astăzi în autobuz, la școală și la supermarket. Toate restricțiile sunt ridicate începând de miercuri, 9 martie

09 mart. 2022
2866 Afișari
Fără mască de astăzi în autobuz, la școală și la supermarket. Toate restricțiile sunt ridicate începând de miercuri, 9 martie
Fără mască de astăzi în autobuz, la școală și la supermarket. Toate restricțiile sunt ridicate începând de miercuri, 9 martie. Sursa foto: Unsplash

La aproape doi ani de la introducerea lockdown-ului în România, în țara noastră sunt ridicate toate restricțiile, astfel că situația revine la nivelul de dinaintea pandemiei. În ciuda acestei relaxări totale, autoritățile recomandă cetățenilor să țină cont de o serie de măsuri elementare.

Românii scapă de restricțiile împotriva COVID-19 începând de astăzi, 9 martie 2022. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat faptul că toate restricțiile sunt eliminate începând de astăzi, inclusiv cele legate de purtatul măștii de protecție în supermarketuri, în mijloacele de transport în comun sau în școli.

Restricții eliminate în România, la aproape doi ani de la startul lockdown-ului

Eliminarea totală a restricțiilor are loc la aproape doi ani de la momentul în care a fost introdus lockdown-ul în România, la data de 15 martie 2020, când toată țara, și aproape toată lumea, a fost blocată în casă, întreaga planetă a fost paralizată preț de câteva luni, fiind oferit un răgaz medicilor pentru a se putea pregăti în bătălia cu noul coronavirus.

După mai multe serii de relaxări, urmate de creșteri de cazuri, iar mai apoi de reintroducere a unor restricții, precum carantina de noapte, restricționarea activității afacerilor pe parcursul nopții sau obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile deschise sau închise, Alexandru Rafila a anunțat că toate măsurile și restricțiile preventive aflate în vigoare pe teritoriul României sunt eliminate.

Astfel, nu va mai fi necesară prezentarea certificatului verde la intrarea în niciun spațiu închis, nu vor mai exista restricții de tranzit pe parcursul nopții, operatorii economici nu vor mai avea ore limită de funcționare impuse, iar elevii se vor întoarce în bănci în mod normal, ca înainte de apariția pandemiei.

Autoritățile recomandă totuși o doză de prudență, deoarece pandemia încă există

Deși restricțiile au fost eliminate, țara noastră încă se confruntă cu o transmitere comunitară ce nu poate fi ignorată, deși se află pe un trend descendent rapid.

În acest sens, ministrul Alexandru Rafila le recomandă oamenilor să rămână atenți, deoarece doar astfel poate fi evitată o posibilă creștere a numărului de cazuri.

„Continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, de exemplu în piețe sau în spații extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, și nu mă refer la personalul medical, pentru că în acest caz, masca face parte din echipamentul de protecție, ne referim la pacienți sau la aparținătorii acestora, în grădinițe, școli și universități, atât pentru personalul didactic și nedidactic, cât și pentru elevi.

De asemenea, evitarea spațiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise, rămâne o recomandare care ar trebui să fie luată în considerare de către cetățeni. Spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic, rămân valabile și previn nu numai infecția cu noul coronavirus.”, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

România nu este prima țară care apelează la relaxări

România se adaugă mai multor state care au decis renunțarea la restricțiile împotriva COVID-19 sau la relaxări considerabile ale restricțiilor. Primul stat european care a luat această decizie a fost Danemarca, unde măsurile restrictive au fost eliminate începând cu data de 1 februarie 2022. Printre statele care i-au urmat se numără Marea Britanie, unde eliminarea restricțiilor a avut loc la finalul lunii februarie, dar și Franța, Spania sau Olanda, unde guvernele au luat decizia de a elimina în mare măsură restricțiile aflate în vigoare datorită numărului din ce în ce mai redus de infectări cu virusul SARS CoV-2.

Cookies