Fără linie de metrou între Gara de Nord și Otopeni: de ce propune Fenechiu anularea magistralei 6

de:
03 iul. 2013
0 Afișari
Fără linie de metrou între Gara de Nord și Otopeni: de ce propune Fenechiu anularea magistralei 6

„Am făcut nişte calcule şi nu văd cum se va putea amortiza o investiţie de 1,2 miliarde de euro pentru că, pur şi simplu, nu avem suficienţi pasageri pe Otopeni. E mai delicată problema cu japonezii, dar sigur se găseşte o rezolvare”, a spus ministrul, conform Economica.net.

Potrivit acestuia, o soluţie mult mai eficientă ar fi extinderea reţelei de cale ferată existentă până la aeroport. „O să propun Guvernului să înlocuim acest proiect cu unul suprateran pentru că avem infrastructură până aproape de Otopeni. Poate ultima porţiune va intra în subteran”, a mai spus Fenechiu. „Ar fi de 10 ori  mai ieftin”, a continuat acesta.

Proiectul magistralei 6, Gara de Nord – Otopeni, este vechi de 10 ani şi este aproape îngheţat. În anii trecuţi, Guvernul Japoniei s-a oferit să ne împrumute banii necesari pentru tot proiectul, însă nu au primit niciun răspuns de la autorităţile române. Ministrul Fenechiu a precizat că, în situaţia modificării proiectului inițial, probabil se va lucra tot cu japonezii.

Lungimea estimată a traseului Gara de Nord-Otopeni este de 14 kilometri, iar numărul de staţii propus ajunge la 12. Durata contractului pentru realizarea lucrărilor la structura de rezistenţă este preconizată la 60 de luni.
În ultima variantă a proiectului, finanţarea investiţiei ar urma să fie asigurată din credit extern (garantat de stat) şi alocaţie de la bugetul de stat.

Proiectul pentru noua magistrală ar avea 12 staţii, cu un design futurist. În plus, vor fi construite parcări cu zece până la 500 de locuri, iar zonele de deasupra staţiilor vor fi amenajate ca spaţii publice pietonale.  Cum ar putea arăta viitoarele stații de metrou de pe magistrala 6 de metrou, către Aeroportul Otopeni, puteți vedea aici. 

Totodată, conform proiectului contestat de ministru, bucureştenii arr putea ajunge cu metroul direct în centrul expoziţional Romexpo, dar şi în faţa magazinului Ikea.

Cookies