„Fără haos în legislația fiscală”: Contabili și economiști protestează în Piața Victoriei din București. Urmează discuții la Ministerul Finanțelor și ANAF

08 iul. 2024
201 afișări
„Fără haos în legislația fiscală”: Contabili și economiști protestează în Piața Victoriei din București. Urmează discuții la Ministerul Finanțelor și ANAF
„Fără haos în legislația fiscală”: Contabili și economiști protestează în Piața Victoriei din București. Urmează discuții la Ministerul Finanțelor și ANAF. Sursa foto: captură video HotNews/Facebook

O mulțime de contabili, economiști, dar și antreprenori protestează azi, 8 iulie, în Piața Victoriei din Capitală. Ei vor să atragă atenția asupra climatului economic marcat de „haos legislativ și incertitudine fiscală”. Totodată, aceștia cer să se facă schimbări fundamentale în politica fiscală a României.

Protestul „Fără haos în legislația fiscală” a început la ora 08:30 și durează până la ora 13:00. Protestatarii vor porni în marș spre sediul Ministerului Finanțelor din Piața Constituției și către ANAF.

UPDATE, ora 11:14: Calea Victoriei este închisă pentru marșul protestatarilor.

Contabili, economiști și antreprenori protestează azi în Piața Victoriei

Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR) a anunțat că la protestul de azi, 8 iulie 2024, ar putea participa aproximativ 3.000 de persoane, însă proteste vor avea loc și în alte mari orașe din țară: Timișoara, Oradea, Iași și Bistrița.

Ne confruntăm cu un moment critic pentru viitorul nostru economic. Abuzurile legislative și măsurile fiscale opresive afectează fiecare antreprenor, economist, contabil și contribuabil din această țară. Este timpul să ne ridicăm împotriva acestor nedreptăți și să cerem schimbări fundamentale, se arată pe pagina evenimentului de pe Facebook.

Programul protestului:

 • ora 8:30 – oamenii se întâlnesc în Piața Victoriei
 • ora 9:30 – pornesc în marș pe Calea Victoriei către sediul ANAF
 • ora 10:15 – sosire sediul ANAF
 • ora 10:45 – pornesc spre sediul Ministerului Finanțelor, prin Bulevardul Libertății prin fața Ministerului Justiției
 • ora 11:00 – sosire Ministerul Finanțelor
 • 13:00 – finalizarea manifestației (posibil și intrare la Ministru), au anunțat organizatorii.

Care sunt revendicările protestatarilor

Scopul nostru principal este eliminarea E-TVA și oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanțe de urgență emise noaptea. Mai mult, este vital ca vocea noastră să fie auzită și să participăm activ la masa negocierilor cu Ministerul de Finanțe. Dorim un dialog constructiv și implicarea noastră directă în procesul de luare a deciziilor care ne afectează viețile și afacerile, spune PACR.

Protestul este susținut și de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), iar revendicările sunt următoarele, potrivit News.ro:

 • Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscală nu este în raportările contabile şi nici în e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscală este acolo unde nu e nimic, iar organele abilitate ar trebui să ştie deja!
 • Eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura – Este un atac la viaţa privată a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal în mod nelegal și nejustificat.
 • Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code – Nu este normal ca, după ce au fost schimbate toate casele de marcat din bani publici, să le schimbăm din nou, fără deduceri fiscale!
 • Revenirea la Legea Prevenţiei – Varianta anterioară legii 296/2023. Nu putem face afaceri sub presiune constantă, fără îndrumare și avertisment.
 • Vrem predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare să fie realizată cu cel puţin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, în special când vorbim de modificări de taxe și obligații noi.
 • Respectarea dialogului social și a transparenței decizionale – Proiectele pentru OUG 69 şi OUG 70 au stat doar două zile în transparenţă decizională și au fost aprobate fără dezbatere publică, cu aviz negativ de la CES.
 • Eliminarea declaraţiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025 toţi contribuabilii sunt obligați la raportarea SAF-T, care conține toate tranzacțiile economice ale unei firme.
 • Modificarea termenelor pentru notificări în relaţia cu ANAF – Contribuabilul are termene stricte, în timp ce ANAF are un termen de răspuns de 45 de zile.
 • Compensarea concediilor medicale cu contribuţiile sociale – Nu mai putem împrumuta statul ani de zile și să plătim sănătate pentru concediile medicale!
 • Norme clare pentru RO-e-Transport.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies