Muncitori, fără facultate, dar cu un salariu de peste 1.000 de euro lunar

de:
15 apr. 2014
2 Afișari
Muncitori, fără facultate, dar cu un salariu de peste 1.000 de euro lunar

Sudorii, maistrii, constructorii, electricienii, mecanicii auto sau frigotehnistii, angajati care nu au studii superioare, pot castiga pe luna si peste 1.000 de euro net. La acestia se adauga agenti de vanzari sau specialisti IT care elaboreaza aplicatii web care si ei pot castiga comparabil cu un absolvent de automatica si calculatoare, cibernetica sau finante-banci.

Un salariu de peste 1.000 de euro pentru un muncitor fara studii superioare reprezinta o suma consistenta in conditiile in care salariul mediu brut pe economie a fost anul trecut de circa 400 de euro.

„Salariile angajaţilor români pot creşte oricât, atâta vreme cât angajatorii vor găsi în ţară factorii diferenţiatori faţă de competiţie, şi anume inovaţia şi calitatea. Degeaba sunt costuri scăzute în India şi în China, dacă nu găsesc acolo oamenii capabili să găsească acei diferenţiatori. Dar pentru a ţine investitorii în ţară şi pentru a avea salarii bune trebuie create produse finite pe plan local, care să implice de la activităţi de cercetare până la produsul final”, spunea anterior Adrian Lupulescu, directorul general al producătorului de microprocesoare Freescale Semiconductor, potrivit businessmagazin.ro.

Cel mai bine platiti angajati fara studii superioare sunt cei care au joburi foarte specializate, cum ar fi electricienii, constructorii de schele metalice, maistrii, frigotehnistii, sudorii sau mecanicii. Salarii de peste o mie de euro au, cel mai adesea, responsabili de roboţi industriali, maşini automatizate, din industria auto, şoferii de TIR care efectuează curse internaţionale, şefii de ateliere sau operatorii de maşini automatizate.

România a rămas, în ultimii 15 ani, fără aproape un milion de salariaţi, astfel că în prezent în economie există mai puţin de 4,4 milioane de angajaţi la o populaţie activă (aptă de muncă) de 10 milioane de persoane. Plecarea masivă a populaţiei începând cu anul 2007, în special către state precum Italia sau Spania, dar şi perioada de criză în care s-au făcut câteva sute de mii de concedieri, în special din mediul privat, au fost cauzele scăderii efectivelor de angajaţi.

Cookies