Fără chiriași sau petreceri în clădirile cu bulină roșie. Cele mai multe imobile cu risc seismic sunt în Centrul Vechi al Capitalei | Proiect OUG

24 feb. 2023
1045 afișări
Fără chiriași sau petreceri în clădirile cu bulină roșie. Cele mai multe imobile cu risc seismic sunt în Centrul Vechi al Capitalei | Proiect OUG
Fără chiriași sau petreceri în clădirile cu bulină roșie. Cele mai multe imobile cu risc seismic sunt în Centrul Vechi al Capitalei | Proiect OUG. Imagine simbol: Unsplash

Clădirile cu bulină roșie din Centrul Vechi al Bucureștiului nu vor mai putea găzdui chiriași și nici nu vor mai putea organiza evenimente.

Guvernul este cel care dorește interzicerea acestor lucruri, dată fiind situația cutremurelor din ultimul timp.

Proiectul a fost inițiat de Ministerul Dezvoltării

Proiectul prin care ar urma să se interzică închirierea clădirilor cu risc seismic a fost inițiat de Ministerul Dezvoltării. Recent, s-a readus în discuție din cauza cutremurelor din ultima perioadă, iar Guvernul deja a votat. Urmează ca propunerea să fie adusă în Parlament, conform Digi24.

Concret, în proiect se spune că imobilele cu bulină roșie nu vor mai putea fi închiriate. Acest lucru se aplică atât blocurilor, cât și magazinelor, restaurantelor, sălilor de fitness sau sălilor de sport.

Conform Digi24, un studiu realizat de autoritățile din București arată că 1000 de clădiri s-ar prăbuși la vreun cutremur mai puternic. Dintre acestea, 400 nu au măsuri de securitate la cutremur.

Cele mai multe dintre aceste clădiri se află în Centrul Vechi. În cazul în care va intra în vigoare legea privind interzicerea închirierii clădirilor cu risc seismic, cei mai afectați ar fi administratorii de restaurante și proprietarii imobilelor.

Această lege ar mai fi fost discutată în trecut și trebuia să fie inclusă în legislația privind siguranța la cutremur. Însă, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Ce spune Prefectul Capitalei, Toni Greblă, despre clădirile cu bulină roșie din București

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Prefectul Capitalei a spus că o parte din clădirile din București au un grad scăzut de siguranță în fața unui cutremur mai puternic.

Pe lângă aceste clădiri, mai sunt și cele care nu au bulină roșie, însă necesită consolidare pentru a putea face față unui cutremur.

Toni Greblă a fost întrebat dacă este pregătit pentru un eventual cutremur, la care el a declarat:

Deci, mai întâi pregătirea antiseismică. Reabilitarea antiseismică a unor clădiri din Bucureşti, care nu sunt puţine, sunt de ordinul a 1000 de clădiri. Consolidarea şi numărul clădirilor care pot fi afectate depinde de intensitatea unui viitor cutremur. A doua parte e pregătirea postcutremur, iar ISU stau mult mai bine. Am făcut exerciţii, există dotare, există un plan aprobat şi fiecare entitate care se implică postcutremur ştiu foarte bine ce au de făcut. Stăm rău, însă, la consolidarea antiseismică a clădirilor

Te-ar putea interesa și:

Cookies