Fără certificat COVID în mall-uri, instituţii şi restaurante, masca de protecţie nu mai e obligatorie în aer liber. Propuneri de relaxare în România

01 mart. 2022
1802 Afișari
Fără certificat COVID în mall-uri, instituţii şi restaurante, masca de protecţie nu mai e obligatorie în aer liber. Propuneri de relaxare în România

Primele relaxări din 2022 ale restricțiilor sunt propuse în România, în condițiile în care valul 5 COVID-19 începe să scadă din intensitate. ”Estimăm ca într-o săptămână sau două să ajungem sub 1.000 de cazuri pe zi”, a declarat marți, 1 martie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cel care a pus pe masa Guvernului propunerile de relaxare a măsurilor. Starea de alertă expiră în România pe 7 martie, atunci când sunt așteptate și eliminarea majorității restricții.

Măsurile de relaxare propuse sunt eliminarea certificatului verde la intrarea în marile magazine – mall, creşterea limitei de la 30% la 50% a capacităţii maxime a spaţiului, fără restricţii de interval orar, pentru competiţii sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concerte în aer liber, conferinţe, workshop-uri, săli de sport şi piscine, evenimente private cu maximum 200 de persoane iar masca nu mai e obligatorie în aer liber.

Alexandru Rafila a anunţat, marţi, că măsurile propuse sunt justificate întrucât s-a atins deja parametrul de 50% din paturile de la terapie intensivă libere.

Rafila a arătat că se înregistrează o scădere constantă, la nivelul tuturor indicatorilor, evoluţia ratei de pozitivitate care a ajuns la 15% din totalul testelor precum şi un trend descendent al deceselor şi al persoanelor internate la ATI.

”Acest trend care a dus la o cifră de sub 50% ne-a făcut să propunem Guvernului României şi CNCSU adoptarea unui set de măsuri, pentru perioada imediat următoare”, a spus ministrul.

 

Măsurile de relaxare propuse a intra în vigoare

1. Accesul fără certificat electronic COVID în centrele comerciale, în instituţiile publice, pensiuni şi restaurante

2. Creşterea limitei, de la 30% la 50% a capacităţii maxime a spaţiului, fără restricţii de interval orar, pentru competiţii sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concerte în aer liber, conferinţe, workshop-uri, săli de sport şi piscine

3. Se permite organizarea evenimentelor private, cu participarea a maximum 200 de persoane.

4. Masca nu se va mai utiliza în mediul exterior, însă purtarea măştii rămâne obligatorie în spaţiile publice închise şi este recomandată în spaţiile deschise aglomerate.

 

Ce măsuri sunt propuse pentru a fi păstrate

1. Posibilitatea izolării şi carantinării persoanelor care sosesc din ţări cu risc epidemiologic ridicat

2. Menţinerea testării săptămânale a personalului de îngrijire şi de asistenţă, a personalului de specialitate şi auxiliar din centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice

3. Menţinerea măsurilor de dezinfecţie şi igienă în mijloacele de transport public

”Noi ne menţinem poziţia, că ar trebui, cel puţin o anumită perioadă, până vedem ce se întâmplă (..) activităţile să rămână închise în baruri, cluburi şi discoteci, unde în mod evident interacţiunile sunt mult mai frecvente şi oamenii au alt tip de comportament”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai arătat că se păstrează şi recomandarea de telemuncă şi utilizarea programului de muncă decalat în instituţiile publice centrale şi locale.

Cookies