Fapte bune până la moarte și dincolo de ea. Două persoane din București, aflate în moarte clinică, au salvat nouă vieți prin donarea organelor

15 iul. 2021
152 afișări
Fapte bune până la moarte și dincolo de ea. Două persoane din București, aflate în moarte clinică, au salvat nouă vieți prin donarea organelor
Sursa foto: Nation Swell

Nouă persoane au primit o nouă șansă la viață cu ajutorul unor transplanturi de organe venite din partea a doi cetățeni mai puțin norocoși, care au ajuns în moarte cerebrală.

Evenimentele de acest gen sunt rare în România, deoarece lista persoanelor dispuse să își doneze organele fiind cu mult insuficientă față de nevoia de organe pentru transplanturi, fapt care face acest șir de donații extrem de impresionant și un adevărat model pentru persoanele care sunt indecise cu privire la donarea organelor în situația în care vor ajunge în moarte clinică, fără șanse de recuperare.

Toate cele nouă operații au fost realizate în spitale din Capitală, în doar 24 de ore

Anunțul privind aceste donații a fost realizat de Agenția Națională de Transplant (ANT), care a marcat salvarea celor nouă pacienți și gestul eroic al celor două persoane mai puțin norocoase printr-o postare pe Facebook, potrivit Adevărul. Trebuie menționat faptul că toate cele nouă intervenții chirurgicale au fost efectuate în cursul a 24 de ore, exclusiv în spitale din București.

„Nouă români au primit şansa unui nou început. Nouă vieţi, salvate în 24 de ore! Transplantul înseamnă VIAŢĂ! Două familii din Bucureşti au înţeles că durerea lor poate fi transformată într-un alt început pentru semenii aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare. Astfel, nouă pacienţi au primit o nouă şansă la viaţă în ultimele 24 de ore.

Acest lucru nu ar fi fost posibil fără gestul altruist făcut de aceste două familii care, deşi au pierdut pe cineva foarte drag, au fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi şi nici fără efortul deosebit al echipelor medicale implicate în activitatea de transplant, de la donare la transplant”, au transmis cei de la Agenția Națională de Transplant.

La ce spitale din București au fost realizate operațiile de transplant

Prima persoană aflată în moarte cerebrală se afla la Spitalul Clinic de Urgență București. Familia acestei paciente a fost de acord cu donarea de organe și țesuturi, fapt care a ajutat la realizarea a trei transplanturi de ficat și rinichi și două transplanturi de cornee. De asemenea, vor fi realizate mai multe operații de transplant de țesuturi osteoligamentare.

Potrivit ANT, echipa de la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Floreasca și echipele de prelevare de la Institutul Clinic Fundeni au gestionat transplanturile de ficat și rinichi, în timp ce medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti s-au ocupat de transplanturile de cornee.

De asemenea, cealaltă persoană de la care s-au prelevat organe se afla la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon. De organele acestei persoane s-au bucurat patru persoane, care au primit încă o șansă la viață.

Cele patru operații au fost de transplant renal și de cornee, și au reprezentat prima acțiune de coordonare de transplant făcută în acest an la Spitalul Sf. Pantelimon. De prelevarea rinichilor s-a ocupat echipajul de la Institutul Clinic Fundeni, în timp ce de prelevarea corneelor s-a ocupat echipa medicală a Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti.

Cookies