Piața Unirii din București a suferit, de-a lungul timpului, unele dintre cele mai spectaculoase transformări din oraș. Dacă privești cu repeziciune imagini vechi și imagini actuale, aproape că nimic din ce era cândva nu mai poți regăsi acum.
În această imagine din 1929, acest loc simbolic al Capitalei nici nu se chema Piața Unirii. Era Piata Națiunii și așa arăta la terminarea lucrărilor de acoperire a podului de pe Dambovița. .. Cu vechea si noua hală a Unirii, Spitalul Brâncovenesc și Biserica Sf.Spiridon Nou (în constructie).
Și încă un detaliu fermecător: la sfârșitul anilor 20, era plin de tramvaie în Piața Unirii. Tramvaiele – la început, cele trase de cai – au fost primele mijloace de transport în comun din București și puteai să străbați orașul cu ele încă din 1871. Liniile Calea Moșilor – Piața Sf. Gheorghe și Piața Sf. Gheorghe – Calea Griviței au fost primele lansate. În decembrie 1894 apar și primele tramvaie electrice, care circulau între Obor și Cotroceni, pe un traseu cu o lungime de 6,5 kilometri.
Imaginea aceasta din Piața Unirii este din anul în care, de pe străzile din București, au fost retrase complet tramcarele: din 1929, călătorim doar cu tramvaie electrice.
Piața Unirii se cheamă așa de pe 24 ianuarie 1959, când se împlineau 100 de ani de la Unirea lui Cuza. În 59, cea mai mare intersecție din București a devenit Piața Unirii, iar primarul de atunci, Dumitru Diaconescu, a pus prima plăcuță cu noul nume.
Până atunci, s-a numit Piața 28 martie (în 1948 la această dată au avut loc primele alegeri pentru Marea Adunare Națională), Piața Mare a Bucureștilor (în secolul al XIX-lea), Piața Națiunii (în epoca Marii Uniri de la 1918), Piața 6 septembrie (pentru că Regele Mihai a urcat pe tron în această zi, de septembrie din 1940).
Istoricul Răzvan Theodorescu povestea cum halele construite în Piața Unirii din București au fost construite după chipul și asemănarea celor din Paris:
Pe la 1830, s-a ridicat piața cea mare a orașului. Pe o parte a Dâmboviței era hala de carne, iar pe partea cealaltă era hala pentru fructe și legume, halele Bibescu. În 1872, un arhitect francez, după modelul halelor metalice de la Paris, a ridicat halele metalice de la București, care erau un adevărat monument de arhitectură industrială.
Pe la 1926, piața era dominată de uriașul complex de hale. În anii ’30 a început și proiectul celebrelor fântâni. Magazinul Unirea a fost înființat în 1976.
Îți recomandăm să citești și: