„Fântânile curcubeu” de la Unirii, inaugurate de ZILELE BUCUREȘTIULUI. BUCUREȘTI 555

de:
08 sept. 2014
0 afișări

Proiectului „Fântâni Arteziene Bucureşti” a fost demarat în luna mai, anul acesta, în urma unui parteneriat între Primăria Generală și Apa Nova București.

Lucrările de reabilitare, modernizare şi extindere vizează un număr total de 61 de fântâni. Prima etapă a proiectul cuprinde 22 de fântâni situate pe două tronsoane. Primul, între Piaţa Unirii și Piaţa Constituţiei are cinci fântâni, iar cel de-al doilea, Piaţa Constituţiei – Palatul Parlamentului, este alcătuit din 17 ansambluri arteziene.

Fântâna centrală din Piața Unirii, dar și alte trei fântâni situate spre Palatul Parlamentului au fost modernizate și dotate cu instalații și senzori de ultimă generație. Întreaga lucrare a constat în înlocuirea, modernizarea și automatizarea totală a instalaţiilor de apă ale fântânilor, reabilitarea și înlocuirea părţilor ornamentale ale acestora, montarea instalaţiilor de lumini şi sunete şi a senzorilor de lumini.

Spectacolul pe care îl garantează acestea este posibil cu ajutorul unui sistem de tip SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition). Termenul se referă la un mecanism amplu de măsura și control folosit, între altele, la monitorizarea sau controlul proceselor chimice, fizice sau de transport. Cât privește sistemul de lumini, acesta este unul tip „curcubeu” similar celor folosite la fântâni arteziene din centrele marilor capitale europene.

„Sistemul de iluminare al fântânilor este unul versatil, controlat de un software parametrizabil şi poate reda aproape toate culorile din spectrul ROGVAIV”, explică pentru B365.ro directorul-adjunct al ApaNova Epsică Chiru. Tot prin intermediul acestui software fântânile arteziene pot fi  programate astfel încât jocul jeturilor de apă şi al luminilor să fie corelat cu orice piesă muzicală. Iar ca investiția să fie să fie una sigură, întreaga zonă a fost împânzită de camere de luat vederi, senzori sau alerte contra furturilor.

Primele fântâni vor fi inaugurate luna aceasta, cu ocazia aniversării a 555 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului. În total, proiectul presupune reabilitarea și modernizarea unui număr de 13 fântâni arteziene din marile intersecții ale Capitalei şi a unui număr de 48 de fântâni din zona Pieţei Unirii.

Citește și

Spectacol ca în Las Vegas oferit de fântânile din Unirii: Sincron de jeturi de apă și lumini

Cookies