Fântâna Cantacuzino din Parcul Carol, atunci și acum, alb-negru și color. E neschimbată de peste 60 de ani. „Parcă timpul s-ar fi oprit în loc”

16 iun. 2023
286 Afișari
Fântâna Cantacuzino din Parcul Carol, atunci și acum, alb-negru și color. E neschimbată de peste 60 de ani. „Parcă timpul s-ar fi oprit în loc”
Fântâna Cantacuzino din Parcul Carol, atunci și acum, alb-negru și color. E neschimbată de peste 60 de ani. „Parcă timpul s-ar fi oprit în loc” | Sursa foto: Facebook - Daniel Băluță/Muzeul Municipiului București

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a publicat două imagini cu Fântâna Cantacuzino din Parcul Carol fotografiată în prezent și la peste 60 de ani distanță. Una dintre acestea a fost recent realizată, iar cea de-a doua este alb-negru, făcută cu un aparat.

Fântâna Cantacuzino, fotografiată în prezent și în urmă cu peste 60 de ani

Edilul Sectorului 4, Daniel Băluță, a publicat două fotografii cu Fântâna Cantacuzino din Parcul Carol, spunând că acestea sunt realizate la 60 de ani distanță una față de cealaltă. Acesta este mesajul postat pe pagina de Facebook:

Mai jos avem două fotografii, din ani diferiți, cu Fântâna Cantacuzino, din Parcul Carol. Una este din prezent, iar cealaltă, realizată în urmă cu mai bine de 60 de ani. Te uiți la ele și nu vezi nicio diferență, parcă timpul s-ar fi oprit în loc și a dorit să păstreze doar frumusețea și melancolia acestui monument.

Acestea sunt fotografiile postate de primar:

Fântâna Cantacuzino din Parcul Carol. Sursa foto: Facebook - Daniel Băluță/Muzeul Municipiului București
Fântâna Cantacuzino din Parcul Carol. Sursa foto: Facebook – Daniel Băluță/Muzeul Municipiului București

Informații istorice despre Fântâna Cantacuzino

Pagina de Instagram „itinerar.bucureștean” a oferit mai multe informații cu privire la Fântâna Cantacuzino, sursa acestora fiind „Povești cu statui și fântâni din București”, de Victoria Dragu Dimitriu.

Frumoasa construcție poate fi admirată în Parcul Carol, însă aceasta este mai veche decât el cu peste treizeci de ani, fiind construită în anul 1870, la poalele Dealului Filaretului, pe locul unei alte fântâni.

Povestea administrativă o putem afla citind frontonul inscripționat cu următoarele informații:

În anul 1870 s-a construit această fântână cu cheltuiala domnului George Grigorie Cantacuzino, primarul capitalei, în urma votului Consiliului municipal al comunei Bucuresci, prin ședința de la 8 august 1869, prin care s-a decis a purta numele fântâna George Grigorie Cantacuzino.

Fântâna a fost gândită de arhitectul Alexander Freiwald şi a sculptorului Karl Storck și seamănă cu un mic arc de triumf clădit compact, în stil neoclasic.

Aceasta este o fotografie realizată în urmă cu o lună:

Fântâna Cantacuzino. Sursa foto: B365
Fântâna Cantacuzino. Sursa foto: B365

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies