Cum se va schimba fântâna arteziană de la Universitate

de:
17 aug. 2012
1 Afișari
Cum se va schimba fântâna arteziană de la Universitate

Primăria Capitalei nu mai demolează celebra fântână arteziană de la Universitate. După ce societatea civilă a protestat împotriva demolării, iar Ministerul Culturii a întârziat cu avizarea înlocuirii fântânii, primarul general, Sorin Oprescu a decis să renunţe la proiectul iniţial. Astfel, fântâna va rămâne la locul ei, iar Administraţia Străzilor se va ocupa doar de reabilitarea troturarelor, mai exact cu înlocuirea asfaltului cu piatră cubică şi granit. Primăria a renunţat momentan la reabilitarea fântânii. 

„Nu se va face nimic la fântână acum. Va fi organizat un concurs de arhitectură pentru toată zona Pieţei Universităţii şi atunci se va interveni şi la fântână”, a precizat pentru B365.ro, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu. 

Primăria Capitalei va realiza temele de proiectare în acest an, însă concursul propriu-zis va fi lansat abia la începutul lui 2013. „Se va propune reamenajarea pieţei, reabilitarea fântânii din faţa Universităţii de Arhitectură, reconsiderarea rampei parcajului de la Intercontinental, extinderea parcării existente sau construirea unei noi parcări, pentru care există deja un proiect”, a mai explicat arhitectul-şef. 

Astfel, viitorul concurs de arhitectură ar putea include şi parcarea subterană de la Edgar Quinet, un proiect care există deja de doi ani pe hârtie. Conform proiectului, noua parcare ar urma să fie construită chiar sub fântâna arteziană de la Arhitectură. Ea va avea trei nivele, 380 de locuri şi un cost de 13, 4 milioane de euro. Termenul estimat de execuţie pentru acestă lucrare este de 12-18 luni.

„Parcarea Edgar Quinet se face  în parteneriat public-privat, noi punem terenul, ei pun banii de investiţie, operează parcarea pe un număr de ani, iar noi primim o redevenţă. Deocamdată nu a fost stabilită redevenţa”, declara pentru B365.ro directorul general al Direcţiei de Investiţii din cadrul Primăriei Capitalei, Bogdan Hreapcă, la începutul lui 2011. Tariful mediu de parcare va fi de aproximativ 0,38 euro pe oră. „Cam la toate parcările pe care le vom realiza în parteneriat public-privat tariful mediu se va învârti în jurul a 0,38 de euro pe oră. El va fi diferenţiat în funcţie de zi, dacă e lucrătoare sau e weekend, între zi şi noapte, între abonament şi utilizare ocazională”, a precizat directorul de la Investiţii.

Urmează reamenajarea zonei de la Teatrul Naţional

În cadrului aceluiaşi concurs de arhitectură, va fi inclusă şi amenajarea zonelor din faţa Teatrului Naţional şi din apropierea Spitalului Colţea. „Piaţa Universităţii va fi dotată cu mobilier urban, monumentele şi obiectele de cultură vor fi scoase în evidenţă prin instalaţii de iluminat arhitectural şi vor fi amenajate zone de relaxare. Vom studia şi Parcul Colţea să vedem ce lucrări ar fi necesare”, a explicat arhitectul-şef.

În faţa Facultăţii de Arhitectură se are în vedere şi amplasarea unui monument. În faţa Teatrului Naţional, primăria ia în considerare îndepărtarea cadrului de la monumentul „Caragialiana”. 

Schimbări şi pe Bd. Magheru: Iluminat artistic şi trotuare cu piatră cubică şi granit

Până când soluţia de reamenjare a zonei de la Universitate va fi aleasă printr-un concurs de soluţii, primăria se va ocupa de bulevardul Magheru. Artera din centrul Capitalei va fi reamenajată pentru a deveni mai prietenoasă cu pietonii. Primăria Capitalei a primit aprobare de la Ministerul Culturii pentru a interveni în cinci zone cuprinse între Piaţa Romană şi Piaţa Universităţii.

Zonele pietonale dintre Piaţa Romană şi Piaţa Universităţii vor fi reamenajate în perioada imediat următoare. „Vor fi refăcute trotuarele cu piatră cubică şi granit, iar acolo unde se va putea vor fi corectate, lărgite. Va fi asigurat un iluminat artistic, mai potrivit pentru zonele pietonale, iar în etapa a doua vor fi schimbaţi şi stâlpii de iluminat”, a precizat arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Proiectul cuprinde şi lucrări de amenajare peisagistică a unor zone de recreere şi reparaţii ale sistemului rutier. Zonele ce vor fi reamenajate:

– Piaţa Romană – zona adiacentă Parcului Teatrului Naţional (între str. Batiştei şi Bd. Nicolae Bălcescu nr.2)

– zona adiacentă Parcului Teatrului Naţional (între aleea de acces de pe Bd. Carol I şi Bd. Nicolae Bălcescu nr.2)

– Bd. Nicolae Bălcescu, între strada Edgar Quinet şi str. I Câmpineanu

– breteaua adiacentă b-dului Nicolae Bălcescu (între str. I.D Dobrescu şi str. I. Câmpineanu)

– breteaua adiacentă b-dului N. Bălcescu (bloc Eva şi vizavi de hotel Ambasador).

Cookies