Fane Văncică, un bărbat de 37 de ani din București care a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe conflicte și scandaluri din lumea interlopă, a fost reținut aseară târziu în Aeroportul Otopeni, la foarte scurt timp după ce imaginile cu el în timp ce îl lovește crunt amanta s-au viralizat și au devenit subiect de dezbatere publică.
Fane Văncică a fost predat polițiștilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 16, unde a fost audiat în dosarul penal deschis pe numele lui sub acuzațiile de lovire sau alte violențe.
Sunt acuzații direct legate de înregistrarea video în care este filmat în timp ce bate și umilește o femeie îngenuncheată despre care mai apoi tot el spune că este amanta lui.
Inițial, Fane Văncică a declarat, într-o înregistrare video ulterioară filmului cu bătaia, că a lovit-o pe femeie într-o criză gelozie. Pentru că i s-a părut că se uită după un prieten de-al lui:
Orice bărbat care își permite să țină o casă, două, trei mai are și o amantă. Am avut o amantă, o am în continuare, am iubit-o foarte mult pe fata asta, am respectat-o foarte mult. Datorită faptului că am fost foarte gelos, când am fost naș, am chemat-o la mine, acum patru luni de zile și am avut impresia că se uită pe un prieten. Și când am avut impresia că se uită de Ahmed m-am luat de ea. Am ajuns acasă și ne-am certat. Nu știu dacă ați observat că eram beat, nu luasem nici pastilele, eram vai de capul meu. Vreau să îi spun că îmi cer mii de scuze. Într-o furie de gelozie s-a întâmplat. Încă o dată îmi cer scuze față de Mihaela și față de copiii ei.
Acum, s-a răzgândit. Potrivit G4Media, Fane Văncică a declarat la audieri că el și amanta lui “se iubesc foarte mult, iar aceasta este sadomasochistă și îi place să fie bătută”.
În România, violența în familie este în continuare o problemă de dimensiuni uriașe. În fiecare sunt femei ucise cu ordinul de protecție în mână
Iar cele 10.000 de femei care apar în acest raport sunt, de fapt, numai vârful aisbergului.
În rapoarte oficiale apar doar femeile care au depus plângeri. Iar aceasta este mai degrabă excepția; de obicei, femeile-victime se tem să facă acest pas, și asta din mai multe motive: se tem că nu vor fi crezute, le este rușine sau nu au unde să se ducă, mai ales dacă au și copii.
Ana Măiță, care conduce Asociația ”Mame Pentru Mame, crede că fenomenul are asemenea dimensiuni în primul rând din cauză că bătaia femeilor a fost banalizată.
Face parte din mentalul nostru colectiv, încă gândim că ”femeia a făcut ea ceva de este bătută”. Iar al doilea motiv este că nu avem o metodă obiectivă, eficientă, de monitorizare a ordinului de protecție. Nu este pusă în aplicare legea pentru brățara electronică, modalitate ce ar împiedica apropierea agresorului de victimă.
Psihologii explică și cum funcționează o astfel de relație abuzivă: de cele mai multe ori, agresorii sunt persoane foarte manipulative, care știu să se victimizeze foarte bine astfel încât să obțină milă din partea unei femei pe care au torturat-o uneori și decenii întregi.