Familia din București agresată de polițiști după ce a sunat după ajutor la 112 a câștigat la CEDO. „Ne-au pus cătușe și ne-au luat pe sus”

11 ian. 2022
1390 Afișari
Familia din București agresată de polițiști după ce a sunat după ajutor la 112 a câștigat la CEDO.
Familia din București agresată de polițiști după ce a sunat după ajutor la 112 a câștigat la CEDO. „Ne-au pus cătușe și ne-au luat pe sus” | Sursă foto: Pexels

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat statul Român într-un caz de violență domestică. Actele de violență au fost făcute de polițiștii ce fuseseră chemați în ajutor printr-un apel la 112 .

Cazul a avut loc în anul 2016, când o familie din București a denunțat actele de agresiune pe care un bărbat le-a făcut față de fosta soție. Polițiștii ce au venit la fața locului i-au încătușat pe toți membrii familiei și i-au dus la secție.

Familia din București agresată de polițiști după ce a sunat după ajutor la 112 a câștigat la CEDO

APADOR-CH a transmis marți, un comunicat potrivit căruia o familie din București a făcut un apel la 112 în data de 31 iulie 2016, motivul apelului fiind violență unui bărbat asupra fostei sale soții, membră a respectivei familii. Cei nouă agenți de poliție ce au venit la fața locului i-au imobilizat și încătușat pe toți membrii familiei pentru ai duce la secție. Motivul invocat de polițiști a fost identificarea acestora, cu toate că cei prezenți nu au refuzat legitimarea.

Aceștia au fost duși la Secția de poliție 15, unde au fost agresați de agenții de poliție. Doi membri ai familie au ajuns la spital după această intervenție a polițiștilor. Unul din ei a suferit traumatisme la cap și la abdomen, iar celălalt a avut o fractură de humerus.

Cele patru persoane ce au fost nedreptățite au depus plângere împotriva agenților, iar această cererea a fost încredințată Serviciului Control Intern al Poliției București. Acesta a audiat polițiștii, reclamanții și doi martori.

Te-ar mai putea interesa și:

În data de 8 martie 2017, Parchetul de pe lângă Judecătoria București a clasat plângerea depusă. Motivul clasării a fost că intervenția poliției ar fi fost una legală. Soluția instanței nu s-a schimbat nici după ce reclamanții au făcut contestații. În raportul de intervenție al polițiștilor este specificat că membrii familiei ar fii refuzat să se identifice și ar fi fost agresivi verbal și fizic față de agenții de poliție. Din această cauză poliția ar fi fost nevoită să recurgă la forță.

CEDO a condamnat România

Decizia CEDO a fost pronunțată la finalul anului trecut. Judecătorii europeni au admis că în această cauză a avut loc o încălcare a articolului 3 din Convenție, anume interzicerea torturii și a tratamentelor inumane și degradante. CEDO consideră că anchetarea minuțioasă a modului în care s-au petrecut faptele este de datoria statului român. Rănile reclamanților sunt grave și nu par a fi cauzate de folosirea tehnicilor de imobilizare, după cum transmite APADOR-CH.

Potrivit deciziei CEDO, statul român trebuie acum să le plătească reclamanților despăgubiri pentru prejudiciul moral cauzat și să achite toate cheltuielile de judecată. Una din victime va primi suma de 10.000 de euro, iar ceilalți membrii ai familiei vor primii câte 3.000 de euro fiecare.

Cookies