ARHIVA B365

Familia Ceauşescu a deturnat de la statul român sute de milioane de lei. Pe ce au cheltuit banii

Procurorii care i-au anchetat pe cei din familia Ceauşescu au făcut un calcul legat de modul în care dictatorii au rispit banii statului român. Calculele se regăsesc în arhive şi îi vizează pe toţi membrii familiei Ceuşescu. Cei mai mulţi bani au mers către cuplul Ceauşescu. În perioada 1969-1986, Nicolae şi Elena Ceauşescu au primit bunuri, mâncare şi obiecte de vestimentaţie de peste 187 de milioane de lei. 

Din documentele studiate de România TV reiese că soţii Ceauşescu nu plăteau nimic din ce primeau de la Partidul Comunist Român. Ei aveau parte de mâncare produsă în România, adusă direct de la gospodăria de partid, dar preferau de multe ori mâncarea exotică. De exemplu, oamenii de încredere ai familiei le cumpărau fructe exotice şi icre negre, special pentru petrecerile pe care le organizau. În plus, hainele purtate de Nicolae şi Elena Ceauşescu erau cumpărate, de obicei, de la marile case de modă ale lumii, tot prin tranzacţii făcute de oamenii de încredere ai dictatorului. De la haine de blană de mii de euro, la genţi din piele de crocodil, toate au fost descoperite în garderoba familiei.

Procurorii au dispus confiscarea extinsă pentru obiecte de artă şi bunurile Ceauşeştilor. Fiii soţilor Ceauşescu au cheltuit zeci de milioane de lei pe haine, bijuterii şi petreceri de lux Nici copiii celor doi nu s-au întreţinut singuri. Nicu Ceauşescu era cel mai alintat dintre fraţi, aşa că pentru nevoile sale, statul român a cheltuit peste 5,4 milioane de lei.

Cunoscut pentru că îi plăcea distracţia, Nicu Ceauşescu primea de la gospodăria de partid tot ce avea nevoie pentru petrecerile luxoase. Pe locul al doilea era Zoia Ceauşescu, cea în casa căreia au fost descoperite după Revoluţie haine de blană dintre cele mai scumpe, dar şi bijuterii şi genţi de la marile case de modă. Împreună cu soţul ei, Mircea Oprean, Zoia a rispit 6 milioane de lei din banii statului. Procurorii au confiscat totul din casa în care locuiau cei doi.

Valentin Ceauşescu, fiul cel mare al lui Nicolae Ceauşescu, a primit bunuri, mâncare şi bijuterii de aproape 4 milioane de lei şi doar o parte au fost recuperate. Pentru că Securitatea a notat toate cheltuielile familiei Ceauşescu, procurorii au putut să aplice confiscarea extinsă şi să recupereze obiectele de artă luate de dictatori de la muzee.

O parte dintre bijuteriile familiei au ajuns în tezaurul Băncii Naţionale, iar altele au fost vândute. Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceauşescu, încă încearcă să recupereze din bunuri. Familia Ceauşescu nu a putut să justifice nimic din ce avea în locuinţe.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button