Fake news legat de înrolare, demontat de Ministerul Apărării Naționale. Din ce în ce mai multe înștiințări false circulă pe internet

10 mart. 2022
301 Afișari
Fake news legat de înrolare, demontat de Ministerul Apărării Naționale. Din ce în ce mai multe înștiințări false circulă pe internet
Fake news legat de înrolare, demontat de Ministerul Apărării Naționale. Din ce în ce mai multe înștiințări false circulă pe internet.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis un semnal de alarmă cu privire la ordinele false de înrolare și de mobilizare a rezerviștilor care au început să circule în ultima perioadă pe internet. Autoritățile subliniază că armata nu trimite documente de acest fel, iar serviciul militar este obligatoriu exclusiv în stare de război.

În ultima perioadă au fost răspândite pe rețelele de socializare o serie de imagini cu presupuse demersuri ale MApN pentru înrolare și mobilizarea rezerviștilor. Mai mult, în municipiile Brașov și Cluj-Napoca au fost distribuite astfel de ordine false de înrolare, ordine care pe lângă că erau false, mai prezentau și erori, în cazul celor distribuite în județul Brașov: deși „ordinul” purta antetul MApN acesta purta semnătura bazei militare de la Deveselu.

În acest sens, autoritățile au transmis că au fost sesizate autoritățile judiciare, și în acest moment sunt căutați făptașii care au încercat să impersoneze instituțiile statului.

Ordine de înrolare false, distribuite în țară. MApN acuză tentativa de manipulare

Ministerul Apărării Naționale a subliniat pe pagina sa de Facebook faptul că nu solicită date precum cele din cele două ordine false din partea persoanelor fizice sau juridice și nu trimite înștiințări către populație în formatul în care au fost formulate aceste falsuri.

De asemenea, singura situație în care cetățenii incorporabili sau rezerviștii pot primi ordin de chemare pentru a se prezenta la centrele militare este cea prevăzută în legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

În această lege se precizează: „centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an”. Această verificare anuală are loc an de an și nu vizează toți rezerviștii. Mai mult, nu există o legătură între această verificare și conflictul din Ucraina.

De asemenea, MApN a adăugat faptul că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.

Când redevine obligatorie executarea serviciului militar

Potrivit MApN, executarea serviciului militar redevine obligatorie exclusiv în momentul în care e decretată starea de război, starea de mobilizare sau pe parcursul stării de asediu.

Cetățenii care primesc documente de acest gen sunt sfătuiți de autorități să nu respecte solicitările și să se informeze din surse sigure, precum centrele militare zonale, județene sau de sector de pe raza domiciliului.

Nu în ultimul rând, autoritățile au semnalat faptul că acest eveniment nu este izolat, știrile false și acțiunile de dezinformare pe tema reînceperii încorporărilor sau a mobilizării rezerviștilor fiind din ce în ce mai prezente în ultimul timp.

Cookies