„Fake ANAF” sau noua înșelătorie în numele fiscului. Un individ cere bani de la contribuabili în numele ANAF. A cerut mii de dolari, cu plata în cryptomonede

13 mart. 2023
195 Afișari
"Fake ANAF" sau noua înșelătorie în numele fiscului. Un individ cere bani de la contribuabili în numele ANAF. A cerut mii de dolari, cu plata în cryptomonede | Sursă foto: Facebook-Agenția Națională de Administrare Fiscală

ANAF îi atenționează pe români că un nou tip de fraudă a apărut în mediul online. Atacatorii cer oamenilor sume importante, însă le specifică că plățile trebuie făcute în cryptomonede.

Un nou tipă de fraudă ce folosește numele ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost sesizată de un cetățean cu privire la un mail suspect ce a fost primit de acesta. Un fals inspector al agenției îi solicita respectivei persoane suma de 2.178 de dolari. Cu toate că datoria era specificată în UDS, plata trebuia făcută în cryptomonede.

Mesajul a fost primit de la următoare adresă de e-mail:

Deoarece mailul primit nu a prezentat încredere, persoana ce l-a primit s-a adresat administrației fiscale. Astfel că, s-a constata că respectivul mesaj era trimis de o persoană rău intenționată, ce avea cu scopul de a înșela oamenii creduli.

Agenția le recomandă cetățenilor ca dacă au suspiciuni cu privire la situația fiscală sau primesc astfel de maluri dubioase să contacteze autoritatea.

Cum ne dăm seama că solicitările pe plată sunt reale

Creanțele fiscale pot rezulta doar în urma unei verificări a situației fiscale personale, iar această verificare este transmisă persoanei în cauză. ANAF a transmis și care sunt elementele pe care le conține un aviz de verificare. Astfel că, acesta cuprinde:

  • Temeiul juridic al verificării,
  • Data de începerea verificării,
  • Perioada ce urmează a fi supusă verificării,
  • Posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării,
  • Solicitarea de informații și înscrisuri pentru verificare,
  • Solicitarea de depunere a declarației de patrimoniu și de venituri.
  • Rubrica „persoana de contact” (numele și prenumele unuia dintre membrii echipei de inspectori fiscali și numărul de telefon la care acesta poate fi contactat),
  • Mențiunea că la data începerii verificării situației fiscale personale, persoana fizică este invitată să se prezinte la sediul organului fiscal emitent al avizului, cu precizarea adresei acestuia.

Odată cu avizul de verificare, persoana fizică este înștiințată asupra drepturilor și obligațiilor prevăzute de lege ce-i revin în desfășurarea procedurii de verificare a situației fiscale personale. La data începerii verificării situației fiscale personale sau cu ocazia primei întâlniri, organul fiscal va prezenta persoanei fizice verificate legitimația și ordinul de serviciu semnat de conducătorul organului fiscal, a informat ANAF.

Avizul de verificare este comunicat persoanei în cauză cu cel puțin 15 zile înainte de data începerii verificării situației fiscal personale, conform legii.

Cookies