ARHIVA B365

Facultate în limba maghiară și prelungirea Autostrăzii Transilvania,condiţiile UDMR,acceptate de USD

UPDATE: „Fiecare cuvânt din acordul politic cu UDMR a fost cântărit de 100 ori. Nu există termenul «criteriu etnic», «facultate în limba maghiară», ci este vorba de acordul pe care profesorii români şi maghiari l-au semnat sub medierea ministrului Andronescu (fostul ministru al Educaţiei -n.r.). Din punctul meu de vedere, tot ceea ce este în acest acord politic este prevăzut şi în programul de guvernare, sunt lucruri discutate de multe ori şi agreate şi în formula USL-UDMR”, a declarat Ponta, citat de Mediafax.

El a adăugat că, prin acest acord, vrea să dea un semnal că în România nu există probleme interetnice sau că, dacă există, pot fi rezolvate prin dialog, în condiţiile în care conflictul din Ucraina are şi o asemenea latură.

În cazul proiectului prind arborarea drapelelor, premierul a precizat că acesta a fost dezbătut tot în cadrul USL.

Acordul semnat, luni, de USD şi UDMR prevede, la articolul 9, faptul că părţile vor susţine o iniţiativă legislativă care să reglementeze cadrul legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora steaguri proprii pe instituţii, pe lângă cel al Uniunii Europene şi al României.

Părţile vor susţine, potrivit documentului, promovarea unei iniţiative parlamentare, în baza unei largi dezbateri publice, pentru reglementarea unui cadru legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora pe instituţiile proprii, alături de steagul Ununii Europene şi al României, steaguri ale unităţilor administrative teritoriale pe care le reprezintă.

Acordul semnat între USD şi UDMR mai prevede continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, tronsoanele de la Câmpia Turzii la Târgu Mureş şi soluţii pentru continuarea lucrărilor de la Gilău la Oradea, dar şi promovarea în Parlament a unor legi de introducere a sistemului after-school şi a mesei calde pentru elevi.

Pentru susţinerea autorităţilor locale, părţile convin continuarea procesului de descentralizare, dar şi asigurarea resurselor financiare necesare pentru bugetele locale în vederea funcţionării eficiente a administraţiei publice locale.

În domeniul legislaţiei electorale, se vor elabora acte normative în materie electorală şi se vor integra într-un cod electoral care să genereze predictibilitate şi care să asigure un cadru unitar de competiţie pentru partidele politice, conform acordului.

Cele două părţi se angajează să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului şi a celorlalte structuri guvernamentale, în funcţie de ponderea parlamentară a UDMR în cadrul coaliţiei de guvernare.

Părţile se angajează, de asemenea, să promoveze, în perioada 2014-2016, doar în baza acordului comun, iniţiativele politice referitoare la modificarea Constituţiei, problema reorganizării administrative teritoriale a României, ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale, printr-o legislaţie adecvată.

Acordul mai prevede reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferitele instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local, dar şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureş.

Părţile semnatare se vor consulta, potrivit Acordului politic, în legătură cu toate problemele care ţin de identitatea culturală, lingvistică, educaţională a minorităţilor maghiare.

În privinţa oricărei modificări a legii învăţământului, se precizează că părţile se vor consulta şi nu vor modifica legea decât cu acordul celor două părţi, în special capitolele privind minorităţile naţionale.

Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş a fost, începând din 2011, subiectul unor controverse, în care formaţiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la învăţământ în limba maternă aşa cum prevede Legea educaţiei 1/2011, iar cele româneşti, că se vrea „scindarea”.

În acord se mai precizează că, în ceea ce privește organizarea administrativ-teritorială a României, să se țină cont de tradițiile, cultura și istoria diferitelor zone ale țării,  notează Digi24.

O altă prevedere a documentului citat se referă la „reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităților printr-o legislație adecvată”.

USD și UDMR au semnat și un Acord guvernamental. Potrivit articolului 1 din Acordul guvernamental, UDMR face parte din formula guvernamentală şi îşi asumă programul Guvernului 2013-2016, adoptat de Parlamentul României în data de 21 decembrie 2012.

Articolul 2 arată că, pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor articolului 1, UDMR va avea membri în Guvernul României la nivel de miniştri şi secretari de stat, conform ponderii în cadrul majorităţii parlamentare.

Articolul 3 prevede că deciziile de acţiune la nivelul Guvernului se stabilesc prin consens între liderii partidelor şi formaţiunilor politice din cadrul coaliţiei de guvernare.

Acordul este semnat de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, şi de premierul Victor Ponta şi este valabil până la următoarele alegeri parlamentare.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button