Facturile la energie care nu au respectat plafoanele reglementate vor fi refăcute, transmite premierul Ciucă. Ce pățesc persoanele care au datorii

11 ian. 2022
241 Afișari
Facturile la energie care nu au respectat plafoanele reglementate vor fi refăcute, transmite premierul Ciucă. Ce pățesc persoanele care au datorii
Facturile la energie care nu au respectat plafoanele reglementate vor fi refăcute, transmite premierul Ciucă. Ce pățesc persoanele care au datorii. Sursa foto: Unsplash

Premierul României, Nicolae Ciucă, a oferit în cursul zilei de marți o serie de precizări pe tema facturilor neconforme la energie. Astfel, toate facturile, atât la energie electrică precum și la gaze, care nu respectă plafoanele incluse în legislație vor fi refăcute. De asemenea, Ciucă a anunțat că în data de 1 aprilie va fi implementată o nouă schemă de ajutor pentru consumatorii casnici de energie.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că refacerea tuturor facturilor care nu respectă plafoanele precizate prin lege va fi realizată în vederea asigurării unui grad de corectitudine privind taxarea consumului de energie electrică și totodată pentru respectarea măsurilor de protecție a cetățenilor pe parcursul crizei energetice.

„Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție a cetățenilor – consumatori casnici -, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate.”, a declarat premierul României potrivit Digi24.

Facturile neconforme la energie vor fi refăcute. Ce pățesc cei care au datorii

În acest sens, Ciucă a subliniat faptul că toate persoanele care au avut facturi ce nu respectă plafoanele reglementate nu vor acumula penalități de pe urma neplății acestora. Aceștia ar urma să achite sumele datorate în momentul în care furnizorii vor reface calcului în conformitate cu legislația.

Mai mult, premierul susține că actualul Guvern dorește „protejarea cetățeanului”, fapt ce va fi vizibil prin „măsuri în consecință”.

„Este însă foarte important să înțelegem că toate aceste măsuri necesită coerență și coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem.”, a declarat Nicolae Ciucă.

Una dintre măsurile de acest gen este introducerea unei noi scheme de ajutor de la 1 aprilie, care presupune TVA redus la 5%, compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum. Aceste acțiuni sunt dedicate consumatorilor casnici care au un consum lunar de energie electrică de cel mult 300 de kw/oră.

De măsuri de protecție vor beneficia în intervalul 1 februarie – 1 iulie și producătorii din sectorul agricol și industria alimentară, două sectoare puternic afectate de criza energiei electrice. Prin urmare, costul energiei electrice la consumator va fi redus prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi.

În viitorul apropiat va fi elaborată o schemă de ajutor și pentru consumatorii de gaze naturale, a declarat premierul, care a menționat faptul că Guvernul analizează în această perioadă introducerea unui nou program de ajutor pentru IMM-uri, care teoretic ar intra în efect începând cu data de 1 aprilie.

Cookies