Facturile la electricitate ale românilor cu venituri sau consum mediu vor fi compensate de Guvern, spune Ministrul Energiei

31 aug. 2021
14230 Afișari
Facturile la electricitate ale românilor cu venituri sau consum mediu vor fi compensate de Guvern, spune Ministrul Energiei
Facturile la electricitate ale românilor cu venituri sau consum mediu vor fi compensate de Guvern, spune Ministrul Energiei. Sursa foto: Unsplash

Vești importante de la Ministrul Energiei. Facturile la electricitate ale cetățenilor vor fi compensate de Guvern în cazul în care veniturile acestora sunt medii sau consumul este mediu raportat la cifrele naționale. Măsura va intra în vigoare de la 1 noiembrie, potrivit Ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Facturile la electricitate ale românilor vor fi compensate în anumite condiții, este anunțul făcut marți, 31 august, de Ministrul Energiei, Virgil Popescu. Acesta s-a întâlnit astăzi la Palatul Victoria cu premierul Florin Cîțu, dar și cu reprezentanții Transelectrica, ANRE și Consiliul Concurenței, potrivit Digi 24. Participanții la această ședință au discutat de urgență pe tema prețurilor ridicate ale curentului electric și gazelor naturale.

În acest sens, Ministrul Energiei a precizat că autoritățile doresc compensarea consumatorilor până la venitul mediu sau consumul mediu momentan, și doresc compensarea în întregime pe parcursul acestei ierni. De asemenea, consumatorii vulnerabili vor fi compensați.

„Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem să compensăm consumatorii până la venitul mediu sau consumului mediu şi vrem să compensăm în totalitate această iarnă, care începe la 1 noiembrie şi se termină la 31 martie”, a declarat Virgil Popescu.

Facturile la electricitate, compensate. Peste 10 milioane de români consumă sub 1.000 kWh pe an

Potrivit ministrului, circa 4,5 milioane de locuințe în care se află peste 10 milioane de români consumă sub 1.000 de kWh anual. Mai mult, acesta a subliniat că această compensare se va efectua indiferent de situația în care se află Legea consumatorului vulnerabil.

„Acum calculăm impactul bugetar, dar sursa de finanţare este clar impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului gazelor, iar din estimările noastre sumele sunt de două ori mai mari decât anul trecut, întrucât şi preţul este mai mare, impozitul pe dividende al companiilor unde statul este acţionar şi nu uitaţi că de la Hidroelectrica statul are acel dividend suplimentar de 800 de milioane de lei încă nevirat şi care este ţinut ca sursă de finanţare pentru compensarea la electricitate”, a adăugat Virgil Popescu.

Acesta a explicat că procesul de compensare se va realiza fie la nivelul venitului mediu, și va fi vorba despre un procent acordat tuturor celor care au un venit mediu în România, fie în funcție de consumul mediu, situație în care este vorba despre compensarea unui număr de kWh din factură.

Ce trebuie să facă românii când facturile la electricitate sunt neobișnuit de mari, potrivit ministrului Energiei

Nu în ultimul rând, Virgil Popescu a precizat ce ar face el în cazul în care facturile la electricitate ar fi suspicios de scumpe.

„Eu nu aş plăti-o, aş sesiza furnizorul, nu cred că riscă să rămână fără curent dacă este o factură greşită. Dacă nu rezolvă cu furnizorul, să facă plângere la ANRE şi ANPC”, a spus acesta.

Cookies