Cât plătim „la întreținere” pentru Casa Poporului și ce soluție de criză au găsit parlamentarii

de:
28 iul. 2013
0 Afișari
Cât plătim

Soluţia „Paperless Parliament” se vrea nu doar o metodă de a reduce cheltuielile, ci şi un pas în faţă spre tehnologizare. „Se consumă prea multă hârtie”, este argumentul cu care Zgonea porneşte în lupta paperless (fără hârtie, n.red.). Cu parlamentarii în vacanţă, gândul contabilizează facturile din ultimul an, pentru a vedea care sunt cheltuielile legislativului nostru şi cât de mult ne ajută renunţarea la hârtie, informează Gândul.

În Camera Deputaţilor s-au folosit, în 2012, aproape 22.000 de topuri de hârtie, pentru care s-a achitat suma de 325.303 lei (cca 72.000 de euro), la care se adună şi cele 914 tonere, în valoare de 228.446 de lei (50.000 de euro).

Camera Deputaţilor consumă anual aproape 140.000 de metri cubi de apă, pentru care a plătit, în 2012, 871.188 de lei (aproximativ 193.000 de euro), iar consumul de curent electric a depăşit 6 milioane de kWh/an, în valoare de peste 4 milioane de lei (890.000 de euro), ambele facturi depăşind, împreună, 1 milion de euro. În total, cheltuielile Camerei Deputaţilor, pentru apă, curent electric şi consumabile au ajuns la 5,45 milioane de lei (1.2 milioane de euro), ceea ce înseamnă că reducerea de 70.000 de euro la capitolul hârtie, ar însemna doar 6% la nivelul Camerei, şi nici 5% la nivelul întregului Parlament.

„Se va aplica la toată Camera Deputaţilor, de la Biroul Permanent până la birourile parlamentare şi la toţi funcţionarii publici. Deşi nu cred că e posibil să ajungi să nu consumi chiar deloc hârtie, Doamne ajută! Dar dacă aplicăm acest proces, vom ajunge la cel mai scăzut nivel al consumului din istorie”, apreciază George Ionuţ Dumitrică, secretar general-adjunct al Camerei Deputaţilor.

Varianta alternativă folosirii de hârtie este utilizarea de tablete şi laptopuri. „Costuri zero” pe toate planurile, precizează Zgonea dinainte, tabletele fiind oferite de compania care se ocupă şi de telefonia mobilă.

Problema este însă alta. După alegerile parlamentare din decembrie 2012, în Parlament nu doar că au intrat mai mulţi senatori şi deputaţi, ci sunt şi unii care se descurcă mai greu cu tehnologia. „Nu cred că sunt probleme multe”, spune Bogdan Ciucă. „La noi la Comisie se descurcă toată lumea”, adaugă el.

Cookies