Și Iisus Hristos are pagină de Facebook. Do you Like this?

de:
04 oct. 2013
1 Afișari
Și Iisus Hristos are pagină de Facebook. Do you Like this?

Pagina de facebook a lui Iisus Hristos a fost înființață în 2011, de Radu, un tânăr din București. A adunat în timp peste 20.000 de like-uri și are astăzi șapte administratori. Oamenii care se ocupă de ea sunt studenți și elevi, atei sau agnostici, oameni cu simțul umorului care speră ca pagina să îndemne oamenii la scepticism când vine vorba despre religie. B365.ro a vorbit cu unul dintre administratorii paginii: Răzvan, student în primul an de master, la București.

facebook.com/iIisusHristos

El a aflat de pagina de facebook fiind înscris pe mai multe site-uri și forumuri pentru atei- a lăsat un comentariu pe pagină, în luna martie a acestui an, și, pentru că lui Vlad, administratorul principal al paginii, i s-a părut amuzant, l-a cooptat în echipă.

Răzvan spune că și-a dat seama că e ateu pe la 18 ani, după mai multe lecturi și dezbateri care l-au făcut să analizeze religia cu mai mult scepticism decât o făcuse până atunci. 

Mama lui Răzvan e o persoană religioasă, iar Răzvan spune că știe că el e ateu, dar nu are neapărat o problemă cu asta. În copilărie, și el mai mergea la biserică și mai ținea câte un post, dar niciodată n-a fost creștin practicant.

Nu știu prea multe persoane că e unul dintre administratorii paginii (în niciun caz bunica lui de 70 de ani, care are și ea cont pe Facebook) și nici nu i se pare necesar. Are prieteni religioși și spune că mai face glume în privința religiei și pe tema asta, cu ei, dar nu pornește de la premisa că creștinii sunt dobitoci: Unii sunt, unii nu sunt. La fel ca ateii.

De fapt, Iisus Hristos de pe facebook nu jignește pe nimeni, băieții spun că și-au propus doar să planteze sămânța îndoielii în oameni, să-i îndemne spre știință.

Publicul lor e format din persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani, majoritatea de sex masculin. Cele mai multe like-uri Iisus le-a primit, la fel ca Dracu de pe facebook, de la bucureșteni. Dar și dintre atei, conform statisticilor, cei mai mulți sunt din București, explică Răzvan.

Adaugă că pagina a primit like-uri de la persoane religioase, dar se îndoiește că vreunul dintre cei care au dat like e creștin practicant. Cea din urmă categorie mai des îi critică sau, cum s-a întâmplat la un moment dat, îi amenință: Apar mereu înjurături, la un moment dat am fost și amenințați, un tip ne-a trimis mesaj pe pagină că ne prind când ne așteptăm mai puțin și ne rupe degetele sau ceva de genul. A blufat, nu cred că știa cine suntem.

A mai încercat câte cineva să-și îndemne prietenii să dea Report paginii, dar n-a fost ștearsă până acum. Le-a șters facebook-ul câte o poză sau o postare, la un moment dat , dar doar atât.

facebook.com/iIisusHristos

Ar trebui să fie hatespeech împotriva unei grupări religioase ca să fie ștearsă pagina, dar nu găsești chestii din astea, explicit, la noi, nici nu suntem împotriva unui grup. Nu înjurăm creștinii, nu le spunem că sunt dobitoci. Dacă mai dădea unul dintre admini o bombă de asta, Vlad o ștergea, povestește Răzvan.

Fiecare dintre admini postează când are o glumă bună sau găsește un articol interesant de share-uit, nu e nimic programat- încearcă doar să posteze la o oră diferență, ca să nu se împartă traficul.

Acum câteva luni Vlad a început să comercializeze și tricouri cu Iisus, prin intermediul paginii. Răzvan spune că au fost câteva discuții între admini și între comentatori despre asta: Câțiva spuneau că au dat like pentru amuzament, nu pentru a li se vinde tricouri, se credeau manipulați, dar nu-i obligă nimeni să cumpere tricouri.

facebook.com/iIisusHristos

Fiul a avut cont de facebook înaintea Tatălui, ca toată generația noastră, de altfel: Dumnezeu a apărut pe facebook după Iisus, însă băieții care se ocupă de Iisus nu cred că Dumnezeu e o sursă mai bună pentru glume. Se poate lucra cu toată Sfânta Treime, spune Răzvan.

facebook.com/iIisusHristos

În general, cel mai tare enervează imaginile cu Iisus gay, adaugă, cu el mai dezbrăcat sau comentarii despre sex. Cel mai bine prind însă cele prin care-i păcălești pe creștini: Am pus de Paști o poză cu Iisus pe cruce și am pus text „Toată lumea share-uiește poze cu iepurașul, dar nimeni nu-și aduce aminte de patimile Mântuitorului. Share dacă ești de acord cu mine”. Aici au dat mulți credincioși like și share. Și încă o poză cu Fecioara Maria, care cred că încă mai e share-uită. Era o imagine cu ea, cu textul „Toata lumea dă Like la poze cu țâțe goale, dar nimeni nu-i dă Like Maicii Domnului.”

Răzvan crede că, dacă ar fi fost creată ca site, pagina lui Iisus nu ar fi avut atâta succes. Cu toate astea, nu crede c-o să se ocupe de ea și pe la 25 de ani: Probabil nici facebook-ul n-o să mai fie așa de popular mai încolo.

 

Cookies