ȘTIRI

Cine este Dumnezeu de pe Facebook și de ce-l plac peste 40.000 de oameni

Pagina lui Dumnezeu de pe Facebooka strâns peste 40.000 de like-uri, la un an de la crearea ei. A fost pusă pe picioare de un bucureştean care a acceptat să povestească, pentru B365.ro, cum a pornit inițiativa și cine e omul din spatele ei.

Cum te-ai decis să-i faci pagină de facebook lui Dumnezeu?
Acum un an de zile, fost o idee spontană, bazată inițial pe ce făceau cei care au varianta în engleză a paginii. Am văzut varianta asta și am văzut că nu e nimeni să facă asta și la noi, așa că am zis s-o fac eu. Am început pur și simplu cu traduceri de la varianta în engleză, nu a fost ceva serios. După asta, au avut succes primele poze și am zis să continui. Dar nu m-am gândit că o să aibă atâta succes. Intenția mea a venit și în momentul în care nu mă înțelegeam prea bine cu prietena pe care o aveam atunci, era o fire foarte religioasă. Și aveam nevoie de un mediu sau de un loc și niște persoane cărora să pot să mă destăinui și să creez o comunitate pentru persoane nereligioase.

Ei i-ai spus despre pagină?
I-am dat din greșeală Invite să dea Like, la un moment dat; a văzut chestia asta și m-a certat. Nu i-am spus că sunt eu cel care se ocupă de ea. Nu a dat Like și nici nu cred că știe nici acum că pagina e, de fapt, a mea. 

Câte persoane știu că tu ești în spatele ei?
Colegii de la muncă știu, dar nu toți. Dintre prietenii mei de pe Facebook, sunt vreo 40 care au dat Like, dar nu toți știu că sunt în spatele ei. 

Reacțiile colegilor care au fost?
Au avut reacții și reacții, în mare parte se amuză, li se pare interesant, facem glume pe tema asta tot timpul. Dacă cineva zice ceva de Dumnezeu, în birou, toată lumea se uită la mine.

Șeful tău știe? El e o persoană religioasă?
Nu știe și cred că este o persoană religioasă, că are icoană pe birou. Dar nu cred că ar avea ceva de obiectat, pentru că mă ocup de ea în timpul meu liber.

Câte like-uri au fost la început?
Știu că am avut în prima sau a doua zi 100 de like-uri, repede. După care a crescut treptat, țin minte că eram foarte entuziasmat când a făcut 666. Acum trei luni aveam vreo 40.000, a crescut destul de repede, acum nu mai crește la fel de repede.

De ce?
Eu cred că oamenii care erau interesați și erau revoltați față de Biserică și față de ce vrea de la noi au dat deja Like. Sunt și acum peste 60-70 de persoane care dau Like zilnic, dar nu crește în același ritm ca altădată, am avut zile în care veneau și 300 de like-uri.

Totuși, ai mai multe Like-uri decât Iisus.
Decât Iisus nu știu de ce, pentru că pagina lor era de dinainte. O văzusem înainte să-i fac lui Dumnezeu, poate de asta m-am și decis s-o fac, că Iisus era deja. Nu știu, câteodată ei sunt mai duri, mai direcți… eu încerc să fiu mai soft.

Ce postări merg cel mai bine?
Cele care au ceva de reproșat Bisericii, Patriarhului, preoților, astea sunt cele mai vizualizate și cele mai share-uite. Mai sunt alte tipuri de poze care merg bine, cele cu glume.

Care sunt cele care enervează? Iisus îmi spunea că, la ei, cele cu Iisus gay și despre sex. 
În general, astea care enervează ajung să fie scoase, că primesc Report. Dar da, din procentul de poze care este scos, cele mai multe ori au o notă sexuală ori … a fost unul în care se făcea o comparație între creștinism și nazism și poate a fost puțin cam mult. Cu toată că a fost incredibil de share-uită.


Primești des Report la poze?
În ultima vreme nu foarte des. La început, da. Și erau foarte amuzante justificările lor. Una dintre ele mi-a reportat pagina zicând „He says he is God. He is not”.

Pagina nu a fost închisă până acum, nu?
Nu a fost, am dat eu din greșeală Unpublish…

Și Dumnezeu a murit.
Da, ce ne facem acum? (râde)

Publicul tău cam ce vârstă are?
Majoritatea, 25 %, sunt între 18 și 24 de ani, bărbați. Sunt și ceva, foarte puțini, peste 60 de ani. Sunt persoane cărora le place umorul ăsta, chiar dacă-s mai în vârstă.

Câți sunt din București?
Cam 30 la sută.

Pentru că sunt mai mulți atei aici?
Da, sunt mai mulți atei în București. Că e o concetrare mai mare a populației și pentru că e un centru universitar mare.

Sunt persoane religioase care dau Like pentru că cred că e pagină religioasă?
Da, și de curând mi s-a trimis un mesaj, o tipă mi-a zis: Nu crezi că ar fi bine să-ți schimbi numele? Și unul dintre administratorii paginii a răspuns că: Ce nume să-mi pun? Iar ea a răspuns: Mi s-ar părea mai frumos „Cred în Dumnezeu”.

Ai zice că cei care au dat Like sunt persoane inteligente?
Nu știu asta, nu le-am măsurat IQ-ul. De unii dintre ei sunt mândru, de alții mai puțin. Sunt persoane diferite, persoane care au ajuns la concluzia că nu există Dumnezeu sau că au ceva cu Biserica, din motive nu neapărat corecte. Eu respect mai mult păreri informate decât una, care este ca a mea, dar care nu vine din perspectiva corectă. Vine din factori adiacenți care nu ar fi trebuit să declanșeze neapărat părerea respectivă. 

Ai menționat că sunt mai mulți admini la pagină. Câte persoane?
Cinci-șase oameni. Nu sunt toți din București, nici toți activi. Unii mai puțin, alții mai mult.

Îl știi și pe Dracu’? Vă mai share-uiți postările.
Nu știu exact cine este, am vorbit cu el, a avut admin la mine la pagină, dar s-a supărat pe mine.

De ce s-a supărat Dracu’ pe Dumnezeu?
Am avut ceilalți admini și cu mine ceva de obiectat, nu era o chestie extraordinară, am reușit să trecem de divergență, dar el și-
a luat tălpășița și a plecat.

Deci Dumnezeu și Dracu’ sunt supărați unul pe altul și în lumea virtuală.
Ne-am împăcat în ultima vreme, el îmi postează pe Wall, eu iau postările și le share-uiesc, relațiile noastre sunt ok, chiar am trecut peste, dar nu știu exact cine este.

Pe restul adminilor cum i-ai ales?
Prin recomandări, prin Iisus, alte persoane au fost alese după un anunț pe pagină- le-am pus mai multe întrebări și am văzut care s-ar potrivi mai bine. Deși unul dintre admini a șters toate pozele postate până atunci și a părăsit grupul de admini. N-am fost atent, nu am întrebat suficient înainte. Dar nu mai aveam nicio poză și n-am mai dat de el. Probabil era cineva care nu era de acord cu pagina.

Acum după ce criterii îi selectezi?
Acum le pun o grămadă de întrebări si nu le dau admin din prima, îi las să posteze pe grup și, dacă am încredere în ei… îi țin într-un fel de perioadă de probă.

Restul adminilor câți ani au?
Cam 22, 25, 27 de ani. Eu sunt cel mai în vârstă.

Doar ești Dumnezeu.
Exact. Tatăl lor.

Părinții tăi sunt persoane religioase?
Cred în Dumnezeu, da. Dar nu sunt persoane ultrareligioase.

Știu de pagină?
Nu. Și nici nu cred că ar fi bine să știe.

Cum ar reacționa?
Probabil tatăl meu ar zice că nu e bine ce fac, că o să mă vadă Dumnezeu și pățesc eu ceva rău pentru asta. Tata crede că Dumnezeu e răzbunător.

Și tu ce crezi?
Că nu există, cred că, înainte să putem vorbi de caracteristici, trebuie să dovedim existența.

Când ai devenit ateu?
Nu știu exact, dar am avut reuniunea de școală generală acum trei ani și m-am întâlnit cu un coleg care m-a întrebat dacă mai sunt ateu. Eu nu știam de ce mă întreabă, nu aveam impresia că eram ateu atunci. Așa că l-am întrebat. Pentru că puneai întrebări incomode profesorului de religie, mi-a zis. Știu că nu eram mulțumit de răspunsurile pe care le primeam la religie. Cu toate că aveam media 10.

Că ești ateu știu părinții?
Da.

Și n-au încercat să te ia deoparte…?
Nu, n-au încercat, pentru că ei respectă decizia și punctul meu de vedere. În schimb, am mai avut discuții pe tema asta, dar de obicei se termină cu -Mai bine nu vorbim despre asta-. Așa că am ajuns să evităm subiectul ăsta, pentru că nu e unul despre care ne face plăcere să discutăm.

Amenințări ai primit pentru pagină?
Am primit o groază. Mai multe în prima fază, mai puțin acum, am avut unul recent că o să-mi taie gâtul cineva, mă rog. Nu le-am băgat în seamă, am avut impresia că sunt persoane nervoase și reacționează impulsiv, dar că nu ar face nimic.

Crezi că poți să crezi în Dumnezeu și, în același timp, să-ți placă de Dumnezeu de pe facebook?
Da, mi s-a zis de unele persoane, cu toate că cred într-un Dumnezeu al lor, nu în cel pe care-l predică Biserica, dar au impresia că există un creator și apreciază pagina și gustă glumele care se fac pe pagină.

Ai reușit să schimbi părerea cuiva în privința existenței lui Dumnezeu?
Am schimbat părerea mai multor persoane, a fost recent o postare interesantă. Discuția inițială n-am avut-o eu, a avut-o o admină de la vremea respectivă care mă ajuta și l-a luat foarte ușor, i-a explicat anumite chestii și eu sunt de părere că, cu cât știi mai multe, cu atât o să crezi mai puțin. N-o să te bazezi pe ce crezi, o să cauți tot timpul informații și n-o să zici „da” direct. Da, au fost multe persoane, vreo 30 de printscreen-uri cu discuții în care oamenii își schimbau părerea am postat doar eu. Și bănuiesc că au mai fost și oameni care nu mi-au scris. Din punctul ăsta de vedere, când mă uit, văd un succes. Când am pornit pagina, a face o comunitate era pe plan secundar, era mai important să promovez știința, logica, rațiunea și să încerc să deschid sau să informez măcar anumite persoane, să ajungă informația la ei. Important e să-ți pui întrebări și să pui la îndoială și părerile proprii, să le analizezi, pentru că noi ne înșelăm foarte ușor. Sunt tot felul de bias-uri pe care le avem, care se pun în calea noastră, între noi și gândire; și pur și simplu nu ajungem la o decizie corectă. Pentru că suntem subiectivi, influențați.

S-a întâmplat să primești un argument de la o persoană religioasă care să-și schimbe ție părerea în vreun fel?
Au fost și argumente puternice. Dar nu eram eu suficient de documentat în domeniu, vorbea de fizică, de principiul termodinamicii și nu eram documentat.

Ce spunea?
Încerca să vorbească de Legea a Doua a Termodinamicii, care spune că, într-un sistem închis, energia nu se disipă. Ci rămâne în sistemul respectiv. Ori asta, ori făcea referire la entropie, ori amândouă. Nu mai știu. Și la faptul că lucrurile tind spre haos, nu spre organizare- compara cu Teoria Evoluției, care a dus la forme complexe. Dar uita faptul că Pământul în sine nu e un sistem închis, primim energie de la soare, el nu vedea lucrurile mai departe de Pământ.

Majoritatea persoanelor religioase cu care interacționezi pe facebook sunt documentate?
Nu. Majoritatea persoanelor de la care primesc mesaje sau postează au aceleași argumente foarte ieftine care sunt de mult contestate, n-au nici cea mai mică logică. Se bazează pe argumente emoținale, pe frica de moarte ș-așa mai departe. Dar în niciun caz pe logică. Cu toate că am încercat să postez de foarte multe ori, referitor la argumentele astea care vin cel mai des. Unul dintre cele mai primite e cel al lui Pascal (n.r. Pascal spunea că, dacă Dumnezeu nu există, nu pierzi nimic crezând in El, dar, dacă El există și nu crezi, atunci ai pierdut totul). Dar deja am început să-i ignor acum.

Vânzarea de tricouri cu citate când ai început-o?
Acum vreo două luni, trei luni.


Și cum merge?
A mers mai bine la început, ca în cazul like-urilor. Cei care erau interesați, au dat like, acum vin mai puțini. Cei care au vrut tricouri, au luat în prima luna, acum mai puțin.

Câte ai vândut?
Vreo 350. Nu foarte multe.

Care citate s-au vândut mai bine?
Cel cu Prea prost să înțelegi știința? Încearcă religia și Slavă Domnului că sunt ateu.Dintre personajele biblice de pe facebook, cu care se poată lucra cel mai bine la glume?
Cu Iisus se pot face glume bune, poate mai multe decât cu Dumnezeu. Dumnezeu e o entitate mai enigmatică, multe lucruri se presupun, despre Iisus se știe că mama lui a fost virgină, că el a fost virgin și pe subiectele astea se pot face multe glume. Despre Dumnezeu se pot inventa multe lucruri. Cred că oricare dintre pagini poate fi folosită bine.

Dar, dacă i-ai fi făcut pagina lui Dracu’, crezi că ai fi avut la fel de mult succes cât ai avut cu Dumnezeu?
Nu știu. Greu de zis. Cred că admin-ul de la Dracu’ a făcut o treabă foarte bună; și el a crescut foarte mult într-o perioadă scurtă de timp și nu știu dacă aș fi făcut o treabă mai bună. El are un umor separat de al meu, comicuri pe care le traduce, le pune niște comentarii funny. E diferit față de mine. Evident, o să fie mai puține persoane care să-i dea Like lui Dracu, cu toate că mai e o pagină, Satana, cu multe like-uri.

Ar fi avut succes Dumnezeu și ca site?
Nu cred. Dacă ar fi fost și site, și pagină de facebook, poate da.

Te vezi făcând asta și la 40 de ani?
Nu. Asta-i chestia de acum.

Dar crezi că o să mai fie nevoie de un Dumnezeu pe facebook?
Da, cu siguranță. O să fie alte persoane care să facă asta și o să aibă munca mai ușoară, pentru că am început noi.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE:

Și Iisus Hristos are pagină de Facebook.
Do you Like this? 

Interviu cu Dracu’ de pe Facebook-ul românesc:
„Nici Dracu’ nu vrea să locuiască în București…” 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button