Facebook detectează mai bine personalitatea unui individ decât prietenii lui, potrivit unui studiu

de:
13 ian. 2015
0 Afișari
Facebook detectează mai bine personalitatea unui individ decât prietenii lui, potrivit unui studiu

Cu suficiente „like-uri” de analizat, anumite programe informatice specializate sunt mai bune decât prietenii sau apropiaţii unei persoane în ceea ce priveşte descoperirea adevăratelor trăsături de caracter ale unei persoane şi doar soţul/ soţia poate rivaliza cu computerul, spun cercetătorii de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) şi de la Universitatea Stanford din California (SUA), al căror studiu a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), scrie Mediafax.

În cadrul acestui studiu, un computer s-a dovedit a fi mai bun în prezicerea personalităţii unei persoane, comparativ cu colegii de muncă ai acesteia şi cu membri ai familiei, analizând doar o listă de zece „like-uri”.

Având în vedere că utilizatorul mediu de Facebook are în jur de 227 de „like-uri” în lista de lucruri şi subiecte pe care le apreciază, cercetătorii cred că această abordare permite o bună descoperire a personalităţii individului.

Studiul se bazează pe o cercetare anterioară a Universităţii Cambridge, publicată în martie 2013, care a arătat că un ansamblu de trăsături psihologice şi demografice poate fi prezis cu un grad mare de exactitate prin analizarea „like-urilor” de pe Facebook.

Noua cercetare a fost realizată pe un eşantion de 86.220 de voluntari, prin intermediul Facebook, participanţii completând un chestionar referitor la trăsăturile lor de personalitate şi permiţând accesul la lista lor de „like-uri”.

Rezultatele furnizează o evaluare privind cinci principale trăsături de caracter: deschiderea către nou (curiozitate şi imaginaţie), extrovertire (tendinţa de a căuta compania altora), conştiinţă (autodisciplină, respectare a obligaţiilor), faptul de a fi agreabil (tendinţa de a fi cooperant şi de a empatiza) şi impulsivitate (instabilitate emoţională).

Cercetătorii au putut descoperi aceste trăsături de caracter în „like-urile” fiecărui voluntar. De exemplu, aprecierea operelor lui Salvador Dali şi a meditaţiei arată o persoană foarte deschisă la tot ceea ce este nou.

Autorii studiului au putut compara rezultatele intervievând câte un prieten pentru fiecare dintre 17.622 de participanţi şi câte doi apropiaţi pentru fiecare dintre alţi 14.410 participanţi.

„În viitor, computerele vor fi capabile să descifreze trăsăturile psihologice ale utilizatorilor şi să reacţioneze în funcţie de acest lucru, ceea ce ar trebui să deschidă calea pentru apariţia calculatoarelor dotate cu inteligenţă socio-emoţională”, potrivit lui Wu Youyou, cercetătoare la Universitatea Cambridge, una dintre principalele autoare ale studiului.

Cookies