„Un spălat des menține corpul vioiu” – așa sună un îndemn din reclamele la produsele fabricii bucureștene „Stella”, una dintre fabricile-etalon din istoria Capitalei când vine vorba despre activitate îndelungată și produse folosite la scară largă. De asemenea, „Stella” a fost un adevărat motiv de mândrie la finalul secolului al XIX-lea, pe când industria românească se afla abia la început de drum. Curat murdar, în următoarele rânduri vă vom prezenta povestea fabricii „Stella”.
În anul 1883, pe Șoseaua Colentina la numărul 66 (nr. 6 de azi), este înființată Fabrica „Stella” de către austriacul Dr. Iulius Hofmeyer, specializată la inaugurare în producerea de stearină (aditiv foarte important pentru lumânări) și de săpun. Deși este vorba despre bunuri care sunt nelipsite din casa oamenilor și care se consumă destul de repede, la acea vreme în țară, săpunurile erau făcute majoritar de către ateliere de mici dimensiuni, în timp ce produsele „premium” erau aduse din străinătate, potrivit muzeuluibucurestiului.ro / cimec.ro.
Pe lângă volumul mare, fabrica „Stella” dispunea de o mulțime de aparaturi moderne, care foloseau tehnologii de vârf, recunoscute pe tot continentul, astfel că producția de lumânări și de săpun era de înaltă calitate și în cantități considerabile. De exemplu, „Stella” a fost prima fabrică de la noi din țară din această industrie unde aparatura era acționată de motoare cu aburi. Spre finalul secolului al XIX-lea, datorită succesului, fabrica își extinde profilul de produse chimice și cosmetice, aici fiind produse săpunuri de toaletă și parfumerie, specialități de săpun de cocos, săpun „de glycerin”, Eau de Cologne (apă de colonie), „Extraits pentru batiste” sau lumânări de stearină.
În 1903, la congresul „Asociaţiunei Române pentru înaintarea şi răspândirea ştiinţelor”, fabrica „Stella” a primit medalia de aur și diploma de onoare, fiind singurii participanți decorați cu această distincție. Trei ani mai târziu, fabrica de săpunuri „Stella” a participat la Expozițiunea Generală Română și a avut propriile standuri de prezentare la Palatul Farmaciștilor și Palatul Industriei, și apoi devine furnizorul Curții Regale a României.
De asemenea, în 1915, „Stella” devine Societate Anonimă pe acțiuni, fiind încadrată cu obiectivul de activitate „fabricarea şi comercializarea de lumânări, săpun, parfumerie, uleiuri şi glicerină, produse chimice şi cosmetice”. În plus, nu existau prea multe publicații la acea vreme care să nu aibă între coperte reclame la produsele „Stella”.
În perioada interbelică apar pe piață din ce în ce mai multe branduri străine, îndeosebi din Franța, care acaparează spațiul publicitar, însă săpunurile „Stella” sunt prezente într-un număr din ce în ce mai mare de locuințe. Fabrica este din nou modernizată, este lider detașat pe piața națională, iar clădirile vechi fac loc altora noi. Evident, „Stella” nu scapă de naționalizarea din anul 1948.
Total opus situației din interbelic, în perioada regimului comunist importurile sunt limitate pe cât posibil, fiind aduse în țară doar ingredientele necesare producției, astfel că „Stella” ajunge la un moment dat să producă 90% din săpunurile din România, un procent covârșitor.
După Revoluție, prin Hotărârea Guvernului nr. 1200, este înființată societatea comercială STELLA S.A. Bucureşti. Aceasta este introdusă în societatea mixtă a Colgate-Palmolive Inc și Norvea Braşov. În 1992, fabrica trece în proprietatea corporației Colgate-Palmolive, producția de aici fiind sistată șapte ani mai târziu, în 1999. Fabrica devine apoi proprietatea Colgate-Palmolive România, firmă care în 2003 demolează fabrica și vinde terenul, în prezent aici aflându-se un hypermarket.