Extrema dreaptă se revoltă în Europa de Vest. Proteste în Austria și Olanda față de restricțiile dure anti-Covid anunțate

20 nov. 2021
358 afișări
Extrema dreaptă se revoltă în Europa de Vest. Proteste în Austria și Olanda față de restricțiile dure anti-Covid anunțate

Mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă la prânz la Viena, Austria, pentru a protesta față de reintroducerii lockdown-ului şi a vaccinării obligatorii, măsuri anunţate cu o zi în urmă de către guvern în efortul de a limita răspândirea pandemiei de COVID-19, relatează AP. Violențe au avut loc și în Rotterdam, Olanda, unde vineri seara au fost incinerate maşini şi s-a aruncat cu pietre în forţele de poliţie.

Manifestaţia a fost organizată, sâmbătă, la Viena, la apelul partidului de extrema dreaptă FPÖ (Partidul Libertăţii), în lipsa liderului formaţiunii, Herbert Kickl, testat pozitiv pentru coronavirus.

Mulţimea, adunată în centrul capitalei austriece, a agitat bannere al căror conţinut „denunţă dictatura corona” sau se pronunţă împotriva „divizării societăţii”.

Acţiunea s-a desfăşurat sub supravegherea sporită a poliţiei, îngrijorată de sosirea militanţilor neonazişti şi a huliganilor.

  • Demonstrații împotriva măsurilor de virus sunt așteptate și în alte țări europene, inclusiv Elveția, Croația și Italia.

Cancelarul conservator Alexander Schallenberg a anunţat vineri un lockdown total pentru toți cei 8,9 milioane de locuitori ai ţării până în data de 13 decembrie.

De luni, austriecii nu vor mai avea dreptul să-şi părăsească locuinţele decât pentru cumpărături, sport sau pentru îngrijiri medicale. Doar şcolile mai rămân deschise.

În plus, guvernul va pregăti şi o lege care să facă obligatorie vaccinarea populaţiei adulte începând de la 1 februarie 2022.

  • Europa de Vest a devenit din nou epicentrul epidemiei. În ultimele zile în Austria s-au atins niveluri ce nu au mai fost înregistrate din primăvara anului 2020: peste 15.000 de noi infecţii au fost raportate zilnic, în timp ce rata de vaccinare este în jur de 66%, puţin sub media europeană.

Violențe la Rotterdam: mașini incinerate și pietre aruncate în polițiști. S-au folosit tunuri de apă

O mulţime de protestatari a incendiat vineri seară în Rotterdam maşini şi au aruncat cu pietre în forţele de poliţie care au răspuns cu împuşcături şi tunuri de apă pe măsură ce protestele împotriva măsurilor COVID-19 au devenit violente, informează AP. Șapte persoane au fost rănite în revolta de pe străzi.

  • Olanda a reimpus unele măsuri de lockdown la sfârşitul săptămânii trecute pentru o perioadă iniţială de trei săptămâni în efortul de a încetini reapariţia epidemiei, dar numărul zilnic de infectări rămân la cele mai înalte niveluri de la începutul pandemiei. Municipalitatea Amsterdamului a decis să anuleze evenimentele de Anul Nou pentru a limita întrunirile publice, deși focurile de artificii erau organizate pentru a înlocui utilizarea individuală a materialelor pirotehnice care pot răni.

 

Tags:
Cookies