Extinderea metroului M2 până în Berceni ar putea veni la pachet cu un nou cartier în București. Ar urma să fie „acasă” pentru 27.000 de oameni

15 iun. 2023
1149 Afișari
Extinderea metroului M2 până în Berceni ar putea veni la pachet cu un nou cartier în București. Ar urma să fie
Extinderea metroului M2 până în Berceni ar putea veni la pachet cu un nou cartier în București. Ar urma să fie "acasă" pentru 27.000 de oameni | FOTO: PS4

Primăria Sectorului 4 anunță că proiectul pentru Extinderea metroului M2 până în comuna Berceni a intrat în linie dreaptă, iar experții Jaspers „recomandă ferm” și dezvoltarea unui nou cartier în București. Astfel, ar urma să fie „acasă” pentru 27.000 de oameni.

Extinderea metroului M2 până în Berceni ar putea veni la pachet cu un nou cartier în București

Beneficiind de sprijinul experților Jaspers, consultanții oficiali ai Comisiei Europene, proiectanții, care au misiunea de a stabili viitorul traseu al metroului, dincolo de Șoseaua de Centură, implementează ultimele recomandări de natură tehnică, referitoare la configurarea liniei de metrou, pentru ca noua infrastructură să corespundă, pe de o parte, normativelor de transport în vigoare la nivel european, dar, să și răspundă, pe de altă parte, cerințelor socio-economice de dezvoltare ale localităților din sudul Capitalei, previzionate pentru următorii ani, anunță PS4 într-un comunicat de presă.

Autoritatea locală transmite că, experții Jaspers, organismul european care avizează și monitorizează proiectele cu finanțare europeană nerambursabilă de la nivelul Uniunii Europene, cu o valoare mai mare de 50 de milioane de euro, extinderea magistralei de metrou M2 dincolo de Șoseaua de Centură trebuie să fie în strânsă legătură cu tendințele de dezvoltare demografică, anticipate pentru sudul Bucureștiului și, împreună, să constituie bazele dezvoltării unei noi comunități sigure și durabile în sudul Capitalei.

Aici, în noul cartier din București, în următorii ani ar urma să locuiască 27.000 de oameni. De aceea, experții Jaspers recomandă ferm ca, în paralel cu extinderea M2, proiectanții să aibă în vedere crearea și dezvoltarea unei noi zone rezidențiale:

Pentru aceasta, experții Jaspers recomandă ferm, ca în paralel cu extinderea magistralei M2 până în comuna Berceni, proiectanții să aibă în vedere configurarea și implementarea unui nou concept urbanistic, care să vizeze crearea și dezvoltarea unei noi zone rezidențiale, destinate celor 27.000 de oameni care, potrivit studiilor socio-demografice, ar putea să locuiască în următorii ani aici.

Unde poate fi dezvoltat noul cartier

PS4 spune că noul cartier va putea fi dezvoltat în jurul a două dintre cele trei stații de metrou ale noului traseu al Magistralei M2, care pornește de la stația Tudor Arghezi din Sectorul 4, recent finalizată.

Gândit ca un mediu urban de înaltă calitate, cu clădiri de locuințe moderne, eficiente din punct de vedere energetic, conectate la o rețea de utilități publice (alimentare cu apă, colectare și tratare deșeuri, telecomunicații, electricitate și gaze) corespunzător dimensionată, cu spații comerciale incluse, cu o rețea de străzi bine dezvoltată, dar și cu spații verzi și zone de relaxare.

Acest nou cartier ar urma să fie conectat la centrul orașului prin intermediului prelungirii magistralei M2, care va trece prin imediata apropiere a acestor locuințe și care le va asigura astfel bucureștenilor un mijloc de transport rapid, nepoluant și sigur către școli, spitale, centre comerciale, instituții publice din Capitală.

Sunt necesare și parcări publice

De asemenea, experții au acordat o atenție deosebită parcărilor publice, la sol și de tip Park&Ride, ce urmează a fi amenajate, atât în zona noului cartier, cât și în apropierea noilor stații de metrou. Astfel, aglomerația va fi evitată, iar traficul va fi fluent pentru cele aproximativ 10.000 de mașini, preconizate ca aparținând viitorilor rezidenți.

Toate recomandările specialiștilor Jaspers, mai sus menționate, alături de alte detalii de natură tehnică, se vor regăsi în Studiul de Fezabilitate al proiectului de extindere al magistralei M2 de metrou până în comuna Berceni, a conchis Primăria Sectorului 4.

FOTO: Primăria Sectorului 4
FOTO: Primăria Sectorului 4
Cookies