Exproprieri pasajul Dudești: PMB a plătit 200 de euro pe mp, pentru un teren de lângă Ilfov

de:
10 aug. 2015
3 Afișari
Exproprieri pasajul Dudești: PMB a plătit 200 de euro pe mp, pentru un teren de lângă Ilfov

Conform realitatea.net, înainte cu câteva luni de exproprierile pentru pasajul Dudești, au început schimburile de terenuri în zonă. Aşa se face că preţul plătit de primărie pentru un câmp de la limita cu judeţul Ilfov a ajuns să fie de 200 de euro pe metrul pătrat- mai scump decât în Centrul Capitalei.

Marin Gostin, un afacerist controversat, poreclit şi „Rechinul Deltei”, a obţinut 1,25 milioane de euro, în noiembrie 2012, cu doar câteva luni înainte de a începe exproprierile pentru cel mai nou pod peste râul Dâmboviţa, sub forma unui împrumut pe care l-a garantat cu peste 7.000 de metri pătraţi de teren viran de la periferia Capitalei, din Sectorul 4. De aici rezultă un preţ de aproape 180 de euro pe metrul pătrat într-un câmp. Gostin cumpărase terenul cu doar două luni înainte.

Cel care i-a oferit împrumutul este Cătălin Bultoc, iar jumătate din banii pe care îi oferea ca împrumut îi avea chiar de la împrumutat.

Tunul imobiliar care a implicat shimburi de terenuri în cascadă are legătură cu una dintre cele mai prolifice dezvoltori imobiliare ale momentuli. Şi asta pentru că aici se construieşte drumul de legătură între Splaiul Dudescu şi Vitan Bârzeşti care implică inclusiv o pasarelă peste râul Dâmboviţa. Practic terenuri virane fără nicio cale de acces civilizată devin o zonă extrem de circulată. 

După doar câteva luni, Primăria Capitalei a început să facă exproprieri în zona respectivă. Deşi piaţa imobiliară era la pământ, Primăria oferea peste 200 de euro pentru fiecare metru pătrat expropriat.

„Este un exemplu tipic de afacere imobiliară pe seama statului. În mod normal nu ai cum să ştii momentul la care Primăria urmează să facă o investiţie. Sunt investiţii pe lista de aşteptare de 10-20 de ani, sunt altele care s-a decis să se facă în altă parte. Şi-atunci, dacă cineva ţi-a zis că investiţia urmează să se facă într-un an sau doi, este foarte oportun să cumperi”, spune Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Marin Gostin nu este pentru prima dată în centrul atenţiei din cauza afacerilor cu iz penal pe care le-a derulat. În octombrie 2014, Realitatea TV a arătat cum omul de afaceri şi-a îngrădit abuziv un golfuleţ din zona protejată a Deltei Dunării şi l-a transformat în propriul lac.

Cookies