ȘTIRI

Exproprieri de 4,2 mil. euro pentru Penetrația Prelungirea Ghencea-Domnești. CÂND încep lucrările

Un nou pas înainte a fost făcut marți pentru realizarea proiectului Penetrația Prelungirea Ghencea-Domnești. Consiliul General al Municipiului București a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere, precum și sumele cu care vor despăgubiți proprietarii care dețin terenuri și construcții pe traseul noii lucrări de infrastructură.

Conform hotărârii, vor fi expropriate terenuri cu o suprafață totală de 12.875 metri pătrați și construcții cu o suprafață desfășurată de 3467 mp. În schimbul acestora, Primăria Capitalei va plăti proprietarilor 18.822.911 lei (4.207.647 EUR).

Pe lista imobilelor ce vor fi afectate de exproprieri apar aproximativ 200 de proprietari, dintre care 51 nu au fost încă identificați. 

„Proiectul tehnic în baza căruia se va realiza această lucrare este în curs de finalizare, la Comisia de Circulație din cadrul PMB stabilindu-se ultimele detalii legate de managementul traficului și siguranța circulației (treceri de pietoni, semaforizare, semnalizare verticală și orizontală, intersecții, legăturile cu străzile adiacente etc.) Astfel, după finalizarea procedurilor de expropriere și a proiectului tehnic, vom demara procedura de achiziție publică astfel încât să putem demara lucrările”, a declara primarul general Sorin Oprescu.

Etapa exproprierilor este însă una de durată. Astfel, odată ce CGMB a aprobat declanșarea procedurilor și sumele ce vor fi primite de proprietari drept despăgubire, se va trece la consemnarea sumelor și înștiințarea proprietarilor. În cazul exproprierii construcțiilor, procedura este mai complicată. Astfel, acestea vor trebui demolate, iar municipalitatea va trebui să solicite autorizațiile necesare de la primăria de sector pe raza căruia se află construcțiile în cauză. De la consemnarea sumelor și până la eliberarea totală a terenului pentru începerea lucrărilor pot trece aproimativ 6 luni.

 15 milioane euro pentru Prelungirea Ghencea, în 2015

Proiectul Penetrației Prelungirea Ghencea-Domnești datează de aproape zece ani, însă în 2015 el a fost modificat. Astfel, proiectul inițial prevedea lărgirea străzii la 6 benzi și construirea unui pasaj rutier care să supratraverseze șoseaua de centură și calea ferată. În 2007, în timpul primarului general Adriean Videanu, Primăria Capitalei a încheiat un contract cu firma SC Alpine SRL pentru realizarea lucrărilor de supralărgire a străzii Prelungirea Ghencea.  Proiectul nu a putut fi demarat pentru că investiția includea lucrări și pe teritoriul localităților Bragadiru, Domnești și Clinceni, din judetul Ilfov, iar legislația nu permite finanțarea unor investitii in afara zonei administrativ-teritoriale pe care o administrezi. Acest lucru era știut însă dinaintea realizării proiectului și atribuirii contractului de execuție. Între timp și firma care a câștigat contractul a intrat în faliment.

Noul proiect prevede realizarea a câte 2 benzi de circulație pe sens (în loc de 3 cum era prevăzut în proiectul inițial), trotuare, piste de bicicliști și racordarea străzilor laterale la strada Prelungirea Ghencea. Lucrarea va fi realizată de Primăria Capitalei pe o distanță de 3,5 kilometri, între Strada Brașov și limita administrativ-teritorială a Municipiului București (Șoseaua de centură), iar Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va realiza lucrările de pe teritoriul județului Ilfov, inclusiv pasajul suprateran. De altfel, CNADNR i-a luat-o înainte Primăriei Capitalei și a demarat deja licitația pentru execuția acestui proiect (detalii aici).


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button