Exproprierile de 20,5 mil. euro pentru Şos. Fabrica de Glucoză NU au fost aprobate de CGMB

de:
30 mai 2014
3 afișări
Exproprierile de 20,5 mil. euro pentru Şos. Fabrica de Glucoză NU au fost aprobate de CGMB

Valoarea estimată a despăgubirilor ar fi fost de 90,38 milioane lei (20,56 milioane euro). În total, 21 de proprietari, persoane fizice şi juridice, printre care se numără şi Editura Adevărul, Apolodor şi Mobexpert, ar fi fost expropriaţi.

Lărgirea șoselei Fabrica de Glucoză este necesară pentru a asigura ieșirea spre autostrada A3, spre Ploiești.

Cornel Pieptea, consilier general PNL, a declarat că proiectul nu a fost aprobat pentru că „nu am putut să facem o analiză amănunțită pe fondul acestui proiect, care a fost făcut public cu mai puţin de 24 de ore înainte de vot”.

Primăria Capitalei a solicitat din nou CGMB aprobarea proiectului de hotărâre privind declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică „Lărgire Şoseaua Fabrica de Glucoză între Calea Floreasca şi Şoseaua Petricani”.

Potrivit proiectului, ar fi fost expropriate terenuri cu o suprafață totală de 26.867 metri pătrați și imobile cu o suprafaţă construită de 2.153 mp. Valoarea globală estimată a despăgubirilor ce ar fi urmat să fie plătite proprietarilor era de 90,38 milioane lei (20,56 milioane euro). 

Conform listei cu imobilele afectate de exproprieri publicată pe site-ul Primăriei Capitalei, cea mai mare despăgubire, respectiv 38.201.471 lei (peste 8,6 milioane euro) ar fi primit-o iranianul Saadati Sohi Manochehr pentru 8.796 metri pătrati. Potrivit puterea.ro, una dintre primele afaceri ale iranianului a fost Antrefrig, companie care a lansat brand-ul de conserve de pate de ficat cu acelaşi nume, pe care a vândut-o ulterior cehilor de la Hame. De asemenea, conform aceleiaşi surse, Saadati Sohi Manochehr a construit şi un hotel şi alte trei corpuri de clădire în Satul Francez, pe malul Lacului Herăstrău. În topul despăgubirilor se regăsea și Editura Adevărul SA, care pentru 2.375 mp de teren şi construcţii de 382 mp, ar fi primit 11,3 milioane lei (aprox. 2,5 milioane euro). De asemenea, SC Apolodor SA ar fi trebuit să primească aproape 3,5 milioane lei (aprox. 793.000 euro), pentru 4 terenuri cu suprafaţă totală de 1.211 mp. Pe lista celor despăgubiți se afla și SC Aerofina SRL, are ar fi urmat să primească 2,5 milioane lei, pentru 1.111 mp de teren, şi Mobexpert, care ar fi primit 47.541 lei pentru drumul de acces de 21 mp. VEZI AICI LISTA COMPLETĂ cu proprietățile ce vor fi expropriate și cu despăgubirile aferente.

Alţi 2 proprietari, Dumitrescu Tanti Virginica şi Ciorobea Adrian, persoane fizice, ar fi primit peste 20,5 milioane lei, pentru 7 terenuri, cu suprafaţă totală de 9.063 mp.

 „În prezent, Municipiul Bucureşti desfăşoară lucrări pentru reabilitarea infrastructurii, precum şi o serie de proiecte necesare asigurării unor condiţii mai bune de circulaţie prin deschiderea sau lărgirea unor artere de circulaţie. În acest sens, având în vedere finalizarea investiţiei municipalităţii şi deschiderea, la finele anului trecut, a traficului rutier pe „Artera de circulaţie între bdul Doamna Ghica şi Bdul Chişinău”, este necesară începerea lucrărilor de construcţie pentru proiectul de utilitate publică „Lărgire Şoseaua Fabrica de Glucoză între Calea Floreasca şi Şoseaua Petricani”. Lucrarea sus-menţionată este parte a inelului median de punerea în funcţiune a Autostrăzii A3 Bucureşti-Ploieşti”, se precizează în expunerea de motive, semnată de primarul general Sorin Oprescu.

Conform proiectului, banii pentru exproprieri vor fi asiguraţi de la bugetul Municipiului Bucureşti, iar sumele vor fi virate proprietarilor expropriaţi în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii.

În proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de vineri se precizează, totodată, că se abrogă Hotărârea CGMB nr. 311/17.11.2010, care viza declanşarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică „Lărgire Şos. Fabrica de Glucoză între Calea Floreasca şi Şos. Petricani”. Dacă acum exproprierile se ridică la 20,5 milioane euro, la finele lui 2010, Municipalitatea intenţiona să dea de 2,3 ori mai mult, respectiv, 47 de milioane de euro, doar pentru exproprierile pentru acest proiect.

Încep lucrările la ieșirea spre autostrada București – Brașov. Traficul în nordul Capitalei, reconfigurat 

Cookies