Expresii moderne superbe din limbajul românesc colocvial. PS E și cu Ciprian, răsposatul, care ar fi trăit în Militari, București

12 ian. 2022
2002 Afișari
Expresii moderne superbe din limbajul românesc colocvial. PS E și cu Ciprian, răsposatul, care ar fi trăit în Militari, București

Ca să luăm o mică pauză de la dezastrul psiho-social care este ‘gestionarea pandemiei de către autorități’, azi vă propun să ne uităm la diversele expresii care au pătruns în mare forță în limbajul nostru de zi cu zi (oral, colocvial, argotic, cum vreți să îi spuneți).

Sunt formulări care au intrat în ultimii ani în discursurile noastre informale, pe care le folosim atât când ieșim la bericică cu prietenii (până la ora 22:00, Trăiască Comitetul!), când povestim cuiva ce ni s-a întâmplat în ziua precedentă, cât și când trimitem mesaje pe whatsapp.

Uneori, în funcție de personalitatea fiecăruia, de relația cu interlocutorul și abilitatea de a gestiona limbajul, aceste expresii, precum nava Enterprise când intră în Warp 6,  traversează granițele colocvialului și ajung în mailurile de business și atunci se întâmplă cele mai frumoase momente.

Ca de exemplu, când unei cliente i-a întârziat o comandă de pe shop-ul online de care mă ocup, ne-am cerut scuze spunând că s-a format ‘o extorsiune a degajamentului’. Noi am râs, iar clienta a răspuns ‘foarte amuzant, dar tot era mai bine să ajungă comanda la timp’. Deci, nu faceți ca noi.

Mai jos avem o listă cu categoriile preferate de expresii ale voastre, aflate la un scurt sondaj pe Instagram, și o posibilă explicație și nelămuriri pentru fiecare.

Categoria ‘motive funerare, funeste și de moarte’

O mare parte din zicale conțin trimiteri la decese ale diferitelor personaje, animale de companie și – de ce nu? – țări. Sunt folosite pentru a exprima convingerea persoanei care livrează discursul de valoarea de adevăr a spuselor sale și, de regulă, țin loc de jurământ solemn, aproape biblic. Iată câteva exemple.

‘Să moară Franța’ – De ce tocmai Franța? Nu știm. Păcat, că au croissante.
‘Să moară peștii mei dacă te mint’ – Eu una nu aș avea încredere în cineva care spune asta, fiindcă toată lumea știe că peștii sunt ieftini și, dacă mor, pur și simplu îți cumperi alții.
‘Să moară Ciprian’ – Zvonurile spun că această zicală a pornit din cartierul bucureștean Militari, dar nimeni nu știe cine este Ciprian și, în caz că acesta există, dacă mai este în viață.
‘Alții au murit și n-au pățit nimic’ – Exact. Ca Ciprian, probabil.

Categoria ‘bătaie’

Violența este o de asemenea temă recurentă folosită pentru a sublinia importanța sau intensitatea unui moment în limbajul românesc.

‘E bun de-ți bați copiii’ – O expresie de folosit cât mai e politically correct să avem umor, până nu ne arestează hipsterii care nu înțeleg diferența între cuvinte și acțiune (adică dacă spui ‘e bun de-ți bați copiii’ e o metaforă și nu înseamnă că efectiv îi caftești, doamne, câte explicații trebuie să dau și iată cum deviez)
‘A da milităria jos din pod’ – Cine a urcat-o acolo și de ce?
‘Să mă bată mama’ – Precursorul lui ‘Să moară mama’, care probabil înseamnă că interlocutorul nu este neapărat foarte convins de ce spune. Nu-l credeți!!!

Categoria ‘meteorologice’

‘A dispărut ca măgarul în ceață’ – Comportamentul măgarilor este un mister pentru multă lume, fiind considerați în general rudele mai proaste ale cailor. Altfel nu ne explicăm de ce s-ar ascunde în ceață, unde se știe că ești foarte ușor de găsit.

Categoria ‘gastronomie’

‘Decât să-ți pară rău, mai bine să-ți fie rău.’ – sinteza perfectă a spiritului românesc pe care îl iubim atât de mult. Dacă alții au ‘better safe than sorry’, noi avem fix opusul.
‘A fi fiert pe ceva’ – Când îți place ceva foarte foarte foarte mult.
‘E bun de urci copiii în pod și le iei scara’ – Ce este oare obsesia asta cu podul în cultura românească? Băgăm copiii unde este și milităria? Majoritatea dintre noi nu au pod – vrem să știm ce facem în aceste condiții?

Categoria ‘lifestyle’

‘Nu contează, Jean boxează’ – versiunea bucureșteană pentru ‘The Show Must Go On’
‘Viața e frumoasă, dar merită trăită’ – echivalentul ‘It’s a beautiful life’ a formației Ace of Base
‘O extorsiune a degajamentului’ – Dintr-un interviu amuzant de la TV de acum câțiva ani, dar și din latinescul ‘extorsio’, care denumește momentul în care un tânăr din Roma Antică trebuia să fie scos din șanț de prietenii săi după o seară bahică.
‘Se îngroașă gluma’ – Singura situație în care e nasol când ceva se îngroașă – de regulă, acesta e un lucru bun, de la momentul când se îngroașă frișca după ce o bați cu mixerul la…. știți voi.
‘E frumoasă de-ți pică plombele’ – Era mai logic să îți pice chiloții, dar putem trăi și cu o trimitere la dinți.

Categoria ‘anatomice’

‘A te agita ca un c*i în căldare.’ – Ce vrem să știm este cine a fost primul care a verificat dpdv fizic și mecanic cum funcționează chestia asta și dacă există dovezi video.
‘A te trage pe c*r’ – Când vrei să te sustragi subtil de  la o activitate pe care n-ai chef să o faci.
‘Ce are s**a cu prefectura?’  – Nu știm. Păreri? (LATER EDIT: ne lămuresc cititorii, citez: ‘Era un băiat în Roma, Cornelius Something Sulla, care printr-un abuz de putere s-a făcut dictator peste Roma. Deci, o întrebare validă din partea oamenilor. Cum ne întrebăm și noi despre, basically, toți politicienii.‘)

Așteptăm desigur astfel de expresii pe care le mai știți.

Pupicei.

Nota B365.ro. Oana. Atât:

 

Cookies