Expoziție inedită la București. “Cele care nu se văd”, un proiect care redă vocea personajelor feminine din opere literare scrise de bărbați

14 aug. 2022
542 Afișari
Expoziție inedită la București. “Cele care nu se văd”, un proiect care redă vocea personajelor feminine din opere literare scrise de bărbați
Expoziție inedită la București. “Cele care nu se văd”, un proiect care redă vocea personajelor feminine din opere literare scrise de bărbați. Foto credit Crina Prida

În contextul reprezentării extrem de precare a scriitoarelor românce în manualele școlare și a unei imagini de cele mai multe ori bi-dimensionale a rolurilor femeii în societatea românească, proiectul „Cele care nu se văd” propune inițierea unui demers de redare a vocii personajelor feminine din marile opere literare scrise de autori bărbați, ca model pentru tinerele adulte de a înțelege că pot fi ascultate și pot avea un impact în mediul social similar cu cel al unui băiat”, anunță compania de teatru independent Vanner Collective, organizatoarea evenimentului. Proiectul va începe în București în ziua de 18 august cu vernisajul expoziției “Cele care nu se văd”, la sala Acvariu a Muzeul Țăranului Român.

expozitie, foto
Cele care nu se văd. Foto credit Alina Usurelu.

Inițiativa artistică își propune intersectarea artei fotografice cu lumea AR și cea a filmului pentru a crea un mediu cât mai accesibil tinerilor, printr-o comunicare empatică și de impact.

Cu ajutorul realității augumentate vom anima în formă video & audio fiecare trio de imagini, artistele-performer dând voce și corporalitate personajelor”

5 fotografe din România vor aborda 10 opere (10 personaje feminine) alături de trei performere feminine de vârste diferite (young, adult, senior) pentru a developa cele trei vârste ale fiecărui personaj feminin. Cele 30 de produse vizuale (3 pentru fiecare opera/personaj) vor fi construite alături de artiști vizuali (scenograf) și dramaturgi, ce vor crea contexte care să potențeze situația specifică a fiecărei vârste a personajelor. Cu ajutorul realității augumentate vom anima în formă video & audio fiecare trio de imagini, artistele-performer dând voce și corporalitate personajelor, scoțându-le din sfera 2D, atât fizic, cât mai ales psihologic”, anunță compania de teatru independent Vanner Collective.

expozitie, foto
Cele care nu se văd. Foto credit Cristina Bobe.

Personajele feminine din marile opere literare vor prinde viață; cele care nu se văd vor fi văzute

Cele 3 performere vor reprezenta toate personajele pentru a evidenția că fiecare femeie conține toate arhetipurile și că fiecare femeie, indiferent de background, poate înțelege empatic traumele și viața oricărui personaj. Pentru a augumenta psihologia personajelor și a nu evidenția mediul în care ele au viețuit conform operelor literare, personajele vor fi arătate în contexte esențializate și conceptualizate la nivel de costum și scenografie. Se va construi pornind de la intimitatea spațiului propriu fiecărui personaj”, anunță compania de teatru independent Vanner Collective.

afis, expozitie, foto
Cele care nu se văd; din ficțiune in real.

Proiectul va începe în București în ziua de 18 august cu vernisajul expoziției “Cele care nu se văd”, la sala Acvariu a Muzeul Țăranului Român, și în Timișoara.

Cookies