Expoziţie fotografică „Cu metroul prin Bucureşti”, la staţia Piaţa Unirii 1

de:
15 nov. 2012
1 Afișari
Expoziţie fotografică

Miercuri seară, la staţia de metrou Piaţa Unirii 1, la ora 18.30, a avut loc la vernisajul expoziţiei fotografice „Cu metroul prin Bucureşti”, realizată de „Asociaţia Bucureştiul meu drag” şi semnată de Mihai Petre. Expoziţia, intitulată „Galeria din Galerie” reprezintă o excursie fotografică prin Capitală, care arată, în oglindă, oraşul subteran şi cel de la suprafaţă, pe urmele traseului liniilor de metrou. „Dorim să marcăm cei 33 de ani de activitate, sărbătoarea metroului, şi altfel decât o facem de obicei. Astfel, astăzi avem această expoziţie de fotografie, care reprezintă staţiile de metrou puse în oglindă cu clădirile importante care se află deasupra metroului. De exemplu, la Piaţa Unirii vom găsi Biblioteca Naţională. În acest fel ne gândim că tinerii s-ar putea să se îndrepte, mai degrabă, spre bibliotecă. De asemenea, duminică urmează să avem o vizită la dispeceratul central, iar Teatrul Masca va susţine reprezentaţia „Statui vivante”, pe peronul staţiei Piaţa Unirii 1. Luni, când se împlinesc 33 de ani de existenţă a metroului bucureştean, toţi cei interesaţi pot veni la viitoarea staţie de metrou Academia Militară, unde vor fi aduse scuturile care vor începe să sape tunelurile săptămâna viitoare„, a declarat, pentru B365.ro, Evelyn Croitoru, şefa serviciului de comunicare din cadrul Metrorex.

Galeria din Galerie va fi prezentă timp de o lună de zile şi, în funcţie de reacţia publicului, există posibilitatea ca acest demers să fie extins sau să se realizeze alte proiecte asemănătoare. Odată cu inaugurarea vernisajului de fotografie, trio-ul format din Ana Limban, Irina Movileanu si Camelia Ciobanu, a susţinut un miniconcert de muzică clasică, pe peronul staţiei de metrou Piaţa Unirii 1.

Pe 19 noiembrie, Metrorex aniversează 33 ani de la punerea în funcţiune a primului tronson de metrou. Cu această ocazie, oficialii instituţiei vor distribui 200 de cartele omagiale, cu valabilitatea de o zi. Aceste cartele au fost tipărite în ediţie limitată şi au imagini cu noile trenuri de metrou, produse de compania spaniolă Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), care vor fi puse începând de anul viitor.

Duminică, începând cu ora 11.00, bucureştenii vor putea vizita Dispeceratul Central al Metrorex, iar de la ora 12.30, actorii de la Teatrul Masca vor pune în scenă, pe peronul staţiei de metrou Piaţa Unirii 1, piesa „Statui vivante”.

Programul complet al evenimentelor organizate cu ocazia împlinirii a 33 de ani de la punerea în funcţiune a primului tronson de metrou poate fi văzut aici.

Oficialii Metrorex au mai declarat că, pe viitor, vor să organizeze evenimente legate de facilităţile pe care compania le oferă persoanelor cu dizabilităţi. „Metrorex a cheltuit, în ultimii 10 ani, 1 miliard euro, ca să ofere facilităţi oferite persoanelor cu dizabilităţi. La sfârşitul lui decembrie vom încheia montarea tuturor lifturilor pentru ca persoanele cu dizabilităţi şi, nu numai, să poată utiliza, la fel ca noi toţi, mijloacele de transport în comun. Concret, vrem să facem o simulare cu o persoană sănătoasă într-un cărucior cu rotile şi să pornim de la un capăt de linie la celălalt să vedem unde anume nu putem trece, coborî sau urca, dintr-un motiv sau altul, pentru a ajunge la lift. Ne mai propunem să sprijinim un tânăr regizor, Tedi Necula, care se autointitulează „singurul regizor român cu dizabilităţi”. El va realiza un film într-un vagon de metrou, iar mesajul peliculei este „De ce nu avem curajul să ne privim în ochi, să ne descoperim poveştile, să ne deschidem către oameni„, a mai spus Evelyn Croitoru.

În 1908, Dimitrie Leonida, un tânăr student, care urma să devină o somitate inginerească de talie europeană, își alegea ca temă a diplomei sale de licență proiectul construcției unui metrou în București. La o diferenţă de 71 de ani de la propunerea lui Dimitrie Leonida a fost inaugrat primul tronson de metrou din Bucureşti. La data de 19 noiembrie 1979, primul tronson al magistralei I, în lungime de 8,1 Km cu şase staţii, pe distanţa Semănătoarea – Timpuri Noi era dat în exploatare. Până la data de 19 decembrie 1979, când s-a tăiat oficial panglica de începere a exploatării metroului, metroul a functionat cu călători fiind singurul metrou care, în perioada de probe, a funcţionat cu călători. Cele şase staţii inaugurate atunci au fost Semănătoarea, Grozăveşti, Eroilor, Izvor, Piaţa Unirii şi Timpuri Noi. După 33 de ani, metroul bucureştean are patru magistrale şi 49 de staţii de metrou.

Cookies