ȘTIRI

Zilele Culturii Ruse la București: Expoziţie de cingători la Muzeul Satului

Expoziţia „Cingătorile în cultura etniilor” va prezenta o mică parte a patrimoniului Muzeului de Etnografie Rusă, unul dintre cele mai mari muzee etnografice din lume.

La „Ermitajul etnografic”, aşa cum este denumit Muzeul de Etnografie Rusă de către specialişti, sunt păstrate peste 500.000 de obiecte etnografice din secolele XVIII – XX, care definesc traiul şi cultura a peste 150 de popoare ale Rusiei.

Cea mai valoroasă componentă a Muzeului de Etnografie Rusă o constituie colecţia de port tradiţional a popoarelor Rusiei. Un element valoros al acesteia o reprezintă cingătorile, specifice diferitelor etnii. Peste 300 de piese sunt prezentate în această expoziţie, dedicate unuia dintre cele mai interesante elemente ale costumului tradiţional.

Pentru popoarele Rusiei cingătoarea a îndeplinit mai multe funcţii: practică, apotropaică, simbolică, magică, etnică, estetică şi de marcă identitară.

Simbolistica multiplă a cingătorii demonstrează rolul ei important atât în ritualurile din ciclul vieţii şi în desfăşurarea sărbătorilor calendaristice, precum şi în definirea categoriilor de vârstă sau a celor profesionale.

Exemplarele de cingători ale popoarelor Rusiei prezentate în această expoziţie demonstrează diversitatea lor etnică, simţul artistic al celor care le-au făcut şi constituie o sursă autentică de inspiraţie pentru meşterii contemporani.

Expoziţia „Cingătorile în cultura etniilor” se înscrie în seria de evenimente prilejuite de Zilele Culturii Ruse 2013, ce se desfăşoară la Bucureşti în perioada 15 octombrie – 28 noiembrie.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button