Controversata expoziție de cadavre umane, în premieră în România. Cât vor costa biletele

de:
06 mart. 2013
42 Afișari
Controversata expoziție de cadavre umane, în premieră în România. Cât vor costa biletele

Începând de vineri, 22 martie, bucureştenii vor avea ocazia să vadă o expoziţie controversată de cadavre umane. Expoziţia „The Human Body” va putea fi vizitată, de marţi până duminică inclusiv, între orele 10.00 – 20.00, până pe 30 iunie, la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Expoziția „The Human Body” îşi propune să schimbe modul în care vizitatorii percep corpul uman, oferindu-le posibilitatea de a vedea organismul uman prin ochii unui chirurg și de a „experimenta” o incursiune vizuală în interiorul său. „Nu în ultimul rând, scopul expunerii este și acela de a-i determina pe vizitatori să-și respecte și să-și îngrijească organismul, acordând atenție felului în care aleg să trăiască. Expoziția „The Human Body” își poartă vizitatorii într-o călătorie uluitoare prin nouă galerii ce prezintă componentele esențiale ale anatomiei umane. „De ce strănutăm? De ce sunt şoldurile femeii mai mari decât cele ale bărbatului? Unde se află cele mai mici oase în corpul nostru? Care sunt efectele fumatului pasiv asupra fertilităţii? Care muşchi sunt mai puternici, cei ai femeii sau ai bărbatului? Care este rolul placentei? Unde se găseşte vertebra Atlas în corpul nostru? Dar tendonul lui Ahile? Ce este o scanare TC? De câte ori respirăm, în medie, pe minut? Colesterolul, bun sau rău?” sunt doar câteva din întrebările la care veţi afla răspuns vizitând expoziția The Human Body”, anunţă organizatorii controversatei expoziţii de cadavre umane.

Cei care vor merge la această expoziţie vor putea vedea, cu ochiul liber, şi care sunt efectele fumatului asupra organismului (comparând un plămân sănătos cu un plămân grav afectat de fumat), ale obezității și ale altor afecţiuni cauzate de neglijarea organismului.

Corpurile umane prezentate în cadrul expoziției „The Human Body” au fost donate către Dalian Hoffen Bio-Technique Laboratory, în conformitate cu legislația chineză. Aceste cadavre au rămas nerevendicate, iar moartea lor a survenit din cauze naturale.

Dalian Hoffen Bio-Technique Laboratory cercetează şi dezvoltă tehnica plastinaţiei pentru conservarea corpurilor umane, furnizând exponate şcolilor de medicină, dar și vizitatorilor muzeelor, în scop educațional. Prin plastinaţie, țesutul uman este conservat definitiv prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid. Rezultatul final este un organ sau un organism uman cauciucat, perfect conservat până la nivel celular, și în mod definitiv. Această tehnică permite prezentarea corpului uman în toată complexitatea sa de sisteme: osos, muscular, nervos, circulator, digestiv, etc. Procesul de transformare a unui întreg organism uman într-un exponat plastinat poate dura mai mult de un an.

Până în prezent, exponatele au fost văzute de 20 de milioane de oameni din întreaga lume, fiind prezentate în orașe precum: Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena, Oostende.

În aprilie 2009, o expoziţie asemănătoare, realizată de „Doctorul Moarte”, a declanşat un scandal de proporţii în Hexagon, fiind interzisă de justiţia franceză, potrivit cotidianului „Liberation”, citat de Ziua şi preluat de kappa.ro. Judecătorii de la Paris au luat atunci decizia de a închide expoziţia anatomică la două luni de la inaugurare motivând că expunerea de cadavre umane este împotriva decenţei. „Spaţiul desemnat de lege pentru cadavre este cel al cimitirului”, a motivat judecătorul Louis-Marie Raingeard.

Magistraţii francezi i-au obligat atunci pe organizatorii evenimentului intitulat „Our body, a corps ouvert” să închidă expoziţia anatomică în mai puţin de 24 de ore. În cazul încălcării deciziei judecătoreşti, organizatorii riscau o amendă de 20.000 de euro pentru fiecare zi în care întârziau să dea curs ordinului judecatoresc. Cele 17 cadavre ale unor femei şi bărbaţi chinezi, întregi sau disecate, au fost puse sub sechestru, şi apoi înhumate. După pronunţarea deciziei judecătoreşti, managerul firmei care a organizat evenimentul a declarat că această hotărâre este aberantă întrucât, „există 18-20 de expoziţii de acelaşi tip în acest moment în lumea întreagă, în Statele Unite sau în Europa, care nu au fost niciodată interzise”.

Expoziţia de la Paris a fost realizată de Jack Kevorkian, cunoscut ca „Doctorul Moarte”, celebrul susţinător al sinuciderii asistate, care a ajutat peste 100 de persoane să se omoare.

Cât costă biletele la expoziţia de cadavre umane

Un bilet pentru adulţi costă 50 lei de persoană, de marţi până vineri, iar în week-end intrarea costă 60 lei de adult. Pensionarii sau studenţii pot intra la expoziţie cu 40 lei de persoană, în intervalul marţi – vineri, iar în week-end, aceştia vor plăti 50 lei pentur un bilet. Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 18 ani plătesc 32 de lei pentru un bilet, de marţi până vineri, iar sâmbăta şi duminica accesul lor se taxează cu 40 lei de persoană. În cazul grupurilor care au mai mult de 10 copii, intrarea la expoziţie costă 30 lei de persoană.

Copiii cu vârste mai mici de 7 ani beneficiază de acces gratuit.

Abonamentele de familie costă 85 lei, de marţi până vineri, şi 100 lei în week-end, pentru grupurile formate dintr-un adult şi doi copii, familiile formate din doi adulţi şi un copil trebuie să plătească 110 lei, de marţi până vineri,  iar în week-end aceştia trebuie să achite 120 lei pentru a avea acces la expoziţie. De asemenea, familiile formate din doi adulţi şi doi copii au la dispoziţie abonamente de 120 lei de grup şi, respectiv, 135 lei de grup, tarife valabile de marţi până vineri şi, respectiv, în week-end.

Adulţii care achiziţionează bilete în avans, în perioada 6 martie – 21 martie, beneficiază de un discount de 20%. Oferta este valabilă numai pentru adulţi şi este diponibilă în număr limitat.

Biletele au fost puse în vânzare începând de miercuri, 6 martie. Tichetele se pot cumpăra online pe www.eventim.ro, prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librariile Humanitas, librariile Cărtureşti) sau în două rate lunare, prin CardAvantaj, la sediul Eventim din str. Polonă nr. 15.

Cookies